News Flash:

Alarmant: Zika s-ar putea transmite de la mamă la făt

21 Februarie 2016
288 Vizualizari | 0 Comentarii
gravida
Specialiștii din Brazilia au găsit urme de virus în lichidul amniotic de la două gravide, ai căror copii nenăscuți au microcefalie
În jur de 1,5 milioane de oameni doar din Brazilia au fost infectați cu virusul Zika de la începutul epidemiei mondiale. Este cea mai afectată țară. Tot aici, la femeile gravide, au fost diagnosticați cei mai mulți feți cu microcefalie – peste 500. Cercetătorii suspectează că virusul ar putea cauza această afecțiune gravă care se caracterizează printr-o dimensiune foarte mică a craniului și creierului copilului, dar dovezile, deși din ce în ce mai multe, nu sunt 100% certe

 În urmă cu două săptămâni, în Slovenia, cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Ljublijana, au descoperit cantități mari de virus Zika în creierul unui fetus avortat, care suferea de microcefalie. Femeia care și-a întrerupt sarcina fusese infectată cu virusul Zika în Brazilia, pe când era în săptămâna a 13-a de sarcină, nota DailyMail.

Virusul descoperit în lichidul amniotic

Cea mai recentă confirmare vine din Brazilia, unde specialiștii de la Institutul Oswaldo Cruz din Rio de Janeiro au descoperit urme de virus în lichidul amniotic recoltat de la două femei ai căror feți au fost diagnosticați cu microcefalie.

„Studii anterioare au identificat virusul Zika în saliva, laptele și urina mamelor și la bebelușii lor (mai puțin în lapte, la aceștia din urmă), dar doar după naștere. Aceste cazuri arată, însă, prezența virusului în lichidul amniotic, sugerând că acesta ar putea trece de bariera placentei și că există posibilitatea ca el să infecteze fetușii”, a explicat Dr. Ana de Filippis, cercetător-șef la Institutul Oswaldo Cruz, citată de DailyMail.

Tot ea spune, însă, că „până nu vom înțelege mecanismul biologic care leagă virusul Zika de microceflie, nu putem fi 100% siguri că unul îl provoacă pe celălalt, așa că e nevoie urgent de studii în acest sens”. Până acum, 36 de state sunt afectate de epidemia cu virusul Zika.

Se caută cu disperare o soluție

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că peste de zece echipe de cercetare lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului Zika, care a devenit, în doar câteva luni, inamicul numărul 1 al femeilor gravide. Însă, până la apariția pe piață a unui vaccin va mai trece ceva timp. Pe lângă dezvoltarea acestuia, care este esențială, oamenii de știință încearcă să descopere care este legătura între infectarea cu acest virus și apariția la nou-născuți a unor boli grave: microcefalie sau sindromul Guillaine- Barré. Nu se știe nici măcar cum a reușit acest virus să se răspândească atât de rapid în toată America de Sud, dar și în America de Nord și chiar Europa (la oameni care au călătorit în țări afectate de epidemie).

sursa: evz.ro 

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1820 (s) | 35 queries | Mysql time :0.053220 (s)