News Flash:

Amenzi uriașe pentru etichetele care induc în eroare consumatorul. Romanii vor ști ce conțin alimentele cumpărate

28 Februarie 2017
178 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6605 RON (+0.0077)
USD: 4.1120 RON (+0.0247)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
supermarket

Amenzi uriașe pentru etichetele care induc în eroare consumatorul. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern care impune etichetarea reală a produselor, conform prevederilor europene. Amenzile în cazul alimentelor etichetate greșit sau care ascund informații ajung până la 50.000 de lei. 

Astfel, producătorii și importatorii de alimente vor fi obligați să scrie pe etichetă ce conțin în realitate alimentele de pe raftul magazinelor, iar amenzile vor fi uriașe pentru etichetele care induc în eroare consumatorul prin informații greșite sau false.

Cumpărătorii nu trebuie să fie induși în eroare din cauza informațiilor produselor alimentare, se arată în proiect. În caz contrar, amenzile vor fi cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei. În prezent, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei.

Inducerea în eroare se poate face în privința valabilității produselor, a țării de origine sau a locului de proveniență, a metodei de fabricație sau producție dar și pentru atribuirea de efecte sau proprietăți, alimentalor, pe care nu le au. Un fals va reprezenta și sugestia că alimentele au caracteristici speciale când, în realitate, acestea există la toate produsele similare.

Amenzile vor mai putea fi date și pentru faptul că informațiile alimentelor nu sunt precise, clare și ușor de înțeles de către consumatori, sau pentru că sunt atribuite produselor proprietăți de prevenire, tratament sau vindecare a unei boli umane.

Firmele care comercializează alimente cu astfel de etichete vor risca, de asemenea, amenzi între 3.000 și 30.000 de lei. Sancțiunea va fi valabilă și dacă o firmă intervine asupra informațiilor unui produs alimentar și astfel induce în eroare cumpărătorii sau reduce cumva posibilitățile acestora de a alege în cunoștință de cauză.

Amenzile se vor aplica și dacă produsele alimentare preambalate ajung în restaurante sau cantine lipsite de anumite informații, precum lista ingredientelor, cantitatea netă, valabilitatea sau ingredientele ce pot provoca alergii.

Ce reguli trebuie să respecte etichetele

Potrivit proiectului, fiecare produs alimentar trebuie să fie însoțit de informații precum denumirea, lista ingredientelor, alergenii, cantitatea netă a produsului ori a anumitor ingrediente, valabilitatea, condițiile de păstrare, țara de origine sau declarația nutrițională.

Informațiile trebuie să fie poziționate într-un loc evident, pentru a fi ușor de văzut și de citit. Nu trebuie să fie ascunse, trunchiate sau separate prin alte reprezentări scrise sau imagini, de exemplu. Pe etichetă trebuie indicate condițiile speciale de păstrare și/sau folosire a alimentelor, condițiile de păstrare și/sau termenul limită de consum pentru alimentele al căror ambalaj a fost deschis.

În plus, trebuie identificat lotul din care fac parte alimentele. Indicarea lotului va trebui să fie precedată de litera „L” care să se vadă clar și distinct pe etichetă.

Amendă cuprinsă între 2.000 și 5.000 de lei vor risca și firmele care nu oferă informațiile obligatorii ale alimentelor la vânzarea acestora în magazine online.

Concret, informațiile obligatorii despre produsele alimentare preambalate (exceptând valabilitatea) trebuie să fie puse la dispoziția cumpărătorilor în prealabil și să apară, practic, pe site-ul magazinului online. De asemenea, toate mențiunile obligatorii, deci și valabilitatea alimentelor, trebuie puse la dispoziție la momentul livrării produselor.

Reguli pentru produsele nepreambalate

Orice produs alimentar nepreambalat prezentat spre comercializare consumatorului final trebuie sa aibă înscrise pe un afiş, anunţ sau orice altă formă, fără risc de confuzie, denumirea produsului, data durabilităţii minimale sau data limită de consum, ingredientele alergene şi proporţia de glazură de gheaţă în cazul produselor alimentare congelate glazurate.
Informaţiile suplimentare pot fi furnizate prin intermediul unui afiş, anunţ sau orice altă formă
fără risc de confuzie sau prin intermediul unui material scris care prezintă sau însoţeşte produsul alimentar sau chiar prin comunicare verbală. Informaţiile privind alergenii trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, uşor accesibil, lizibil, de neşters şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografii.
Constatatea contravenţiilor, aplicarea sancţiunilor şi a măsurilor complementare se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerului Sănătaţii, Ministerului Agriculturii şi Dezvotării Rurale şi Autorităţii Naţionale Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Hotărârea de Guvern transpune prevederile Directivei 2011/91/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind indicarea sau marcarea care permite identificarea lotului din care face parte un produs alimentar. Proiectul urmează să intre în dezbaterea Guvernului, pentru aprobare.

sursa: libertatea.ro 

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1656 (s) | 24 queries | Mysql time :0.019985 (s)