News Flash:

BCE ar putea elimina bancnota de 500 de euro?

14 Februarie 2016
374 Vizualizari | 0 Comentarii
bani
Banca Centrală Europeană (BCE) va lua în curând o decizie cu privire la o eventuală retragere din circulație a bancnotei de 500 de euro, argumentele pentru menținerea acesteia fiind „din ce în ce mai puțin convingătoare”, a declarat, zilele acestea Benoit Coeure, membru în consiliul director al BCE, potrivit AFP.
În prezent, BCE analizează posibilitatea eliminării bancnotelor de 500 de euro, precum și introducerea unui plafon cu privire la tranzacțiile cu numerar în contextul luptei împotriva finanțării terorismului.

„Istoric, aceste bancnote au permis persoanelor fizice să facă plăți mari în mod convenabil. Însă, acest argument a devenit din ce în ce mai irelevant odată cu dezvoltarea mijloacelor electronice de plată. În plus, autoritățile competente suspectează că sunt utilizate în scopuri ilegale, un argument pe care nu îl mai putem ignora, având în vedere importanța luptei împotriva spălării banilor și finanțării terorismului”, a declarat Benoit Coeure, într-un interviu publicat joia trecută în cotidianul „Le Parisien”.

Întrebat dacă BCE este pregătită pentru o decizie radicală cu privire la viitorul bancnotei de 500 de euro, Coeure a răspuns: „Analizăm această chestiune și vom lua în curând o decizie”. „Argumentele pentru menținerea bancnotei de 500 de euro sunt din ce în ce mai puțin convingătoare”, a adăugat el. Bancnota de 500 de euro, similară cu cea de 500 de mărci existentă în momentul lansării euro, a fost introdusă tocmai la cererea Germaniei și în pofida reticențelor exprimate de Franța.Plățile cu numerar joacă un rol mai mare în Germania decât în multe alte state occidentale, ca urmare a experienței traumatizante din anii 1920, când Germania a cunoscut efectele destabilizatoare ale hiperinflației. Potrivit Bundesbank, aproximativ 79% din toate tranzacțiile derulate la nivel național în 2014 au fost efectuate în numerar.

sursa: evz.ro 

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1870 (s) | 35 queries | Mysql time :0.038381 (s)