News Flash:

Bomba SRI din Scandalul dezinfectanţilor. Procurorii trebuie să dezvăluie CINE ESTE MINISTRUL care a știut de neregulile făcute de Hexi Pharma!

20 Mai 2016
284 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6540 RON (0.0000)
USD: 4.1197 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
necunoscut
● La o lună după izbucnirea Scandalului dezinfectanților avem, în sfârșit, prima certitudine: un ministru al Sănătății, din perioada 2011 – 2016, a știu de nenorocirile pe care le face Hexi Pharma ● Serviciul Român de Informații i-a trimis acestui ministru o informare explicită, în legătură cu Hexi Pharma, în care i se aduceau la cunoștință, date despre licitații trucate, caiete de sarcini nerespectate și dezinfectanți neconformi

● Președintele Klaus Iohannis a recunoscut că a primit informări despre „proceduri care nu merg bine în unele spitale”, dar că nu era vorba de un anumit producător

● Opt miniștri a avut Sănătatea în perioada 2011 - 2016. Toți au făcut controale pe dezinfectanți în spitale, așa cum prevede planul național de acțiune

Comunicatul Comisiei de Control a SRI, dat publicității miercuri, a scos la iveală un lucru care nu fusese spus public până acum, fiind mascat de formulări generale de genul „informări trimise tuturor beneficiarilor legali”, urmată de o înșiruire, de la președintele României în jos.

Potrivit comunicatului, „în perioada 2011 – 2016, au fost transmise 4 informări factorilor de decizie locali (președinților Consiliilor județene Cluj și Vâlcea, respectiv prefectului județului Cluj) și centrali (ministrului Sănătății), care cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzatoare a dezinfectanților utilizați în unități spitalicești, inclusiv a celor furnizați de SC HEXI PHARMA CO SRL București. Ulterior mediatizării acestui subiect, SRI a mai transmis două informări beneficiarilor la nivel central”.

Acest „inclusiv” repreprezintă o formulă stilistică pentru a spune că de fapt, SRI nu a știut mare lucru despre această problemă, deși încă din 2012 cel puțin o firmă concurentă făcuse analize asupra calității produselor Hexi Pharma.

Cine a primit informările

Ultimele două informări de la SRI, enunțate în comunicat, le-a primit ministrul ce a demisionat pe 9 mai, Patriciu Achimaș-Cadariu. Primele patru, însă, sunt marea problemă. Pentru că erau amănunțite și direct legate de firma incriminată. „Informările trimise de SRI erau foarte exacte. Erau informări explicit legate de Hexi Pharma: pe trucarea licitaţiilor, pe nerespectarea caietelor de sarcini şi pe produse ne-conforme. Nu avea SRI cum face anchete mai departe. Ce ar fi trebuit să facă? Să preleveze probe şi să facă analize de concentraţie?”, ne-a dezvăluit Sebastian Ghiţă, membru al Comisiei de Control al SRI. A spus, însă, că, deși a citit atent raportul „de 70 de pagini” trimis Comisiei de către SRI, „nu-mi amintesc în ce an au fost trimise acele patru informări”. La fel și Georgian Pop, membru tot în Comisia de Control a SRI, a refuzat să spună care dintre foștii șefi de la Sănătate a știut exact de nenorocirile pe care le face Hexi Pharma. „E o anchetă penală în derulare”, a spus el.

Vinovatul va merge la Parchet!

Dacă îi excludem din listă pe Dacian Cioloș și pe Patriciu Achimaș-Cadariu, care știm sigur că au primit informări de la SRI, rămân șapte variante de foști miniștri ai Sănătății care ar fi putut ști de neregulile de la Hexi Pharma: Cseke Attila, Ritli Ladislau, Vasile Cepoi, Victor Ponta (interimar și el), Raed Arafat, Eugen Nicolăescu și Nicolae Bănicioiu.

Potrivit surselor noastre, demnitarul care a primit informarea va fi chemat/ adus la Parchetul General la audieri zilele acestea și s-ar putea să fie pus sub acuzare.

Patriciu Achimaș-Cadariu

Ministru al Sănătății în perioada 17 noiembrie 2015 – 9 mai 2016: nu a a răspuns încercărilor noastre de a-l contacta. Ar fi primit, însă, două rapoarte de la SRI, după declanșarea Scandalului dezinfectanților.


FOTO; Patriciu Achimaș-CadariuNicolae Bănicioiu

Ministru al Sănătății în perioada 5 martie 2014 – 17 noiembrie 2015: „Am primit informări de la SRI pe diferite teme, dar nu pot să încalc legea și să vă spun despre ce e vorba”. (12 mai 2016)


FOTO;Nicolae BănicioiuEugen Nicolăescu

Sănătății timp de un an și două luni, în perioada 22 decembrie 2012 - 26 februarie 2014: „Nu îmi amintesc să fi primit o informare despre Hexi Pharma în mandatul meu”, ne-a declarat demnitarul.


FOTO; Eugen NicolăescuRaed Arafat

Ministru al Sănătății în perioada 8 noiembrie - 22 decembrie 2012: „Nu îmi amintesc să fi primit vreo astfel de informare. Oricum, să știți că nu aș putea să vă spun acest lucru, pentru că informările de la SRI sunt secrete”.


FOTO; Raed ArafatVictor Ponta

Ministru al Sănătății timp de o lună, în perioada 4 octombrie 2012 - 08 noiembrie 2012: se află în China, în deplasare. El participă la un congres al Partidului Comunist și nu a putut fi contactat.


FOTO; Victor PontaVasile Cepoi

Ministru al Sănătăţii în perioada 8 mai - 1 octombrie 2012: „N-am fost eu ministrul care a primit informarea de la SRI, vă spun sigur! Controlul pe biocide am făcut şi eu, cum a făcut toată lumea. Sunt reglementările europene, înainte de asta era un ordin din 2005 care prevedea astfel de controale tematice”.


FOTO; Vasile CepoiRitli Ladislau

Ministru al Sănătății în perioada 17 august 2011 – 27 aprilie 2012: „A trecut mult timp de atunci, numi mai aduc aminte dacă am primit o astfel de informare, dar aş fi luat măsuri dacă primeam o astfel de informare. La fel cum am luat şi în alte cazuri”.


FOTO; Ritli LadislauCseke Attila

Ministrul cel mai longeviv al Sănătății din perioada de referință, 23 decembrie 2009 - 17 august 2011: nu a răspuns încercărilor noastre de a-l contacta. În 2015, când Dacian Cioloș își alcătuia Guvernul, el a fost propus, de UDMR, ca ministru al Sănătății.


FOTO; Cseke AttilaKlaus Iohannis: SRI și-a făcut treaba. Procurorii să caute vinovați în alte instituții

Scandalul din Sănătate va ajunge săptămâna viitoare pe masa CSAT, a anunțat, ieri, președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a subliniat însă că nu în CSAT se rezolvă problema din domeniul sănătății. Klaus Iohannis a mai spus că şi-a făcut datoria în cazul Hexi Pharma, în schimb alte autorităţi, nu. Întrebat dacă, s-a întâmplat din 2014 până acum ca vreunul dintre consilierii săi să îl informeze că ar fi primit notificări de la SRI, cum că ar fi probleme cu dezinfectanții în spitale, în special Hexi Pharma, Iohannis a răspuns: „Nu îmi amintesc de nicio discuţie sau informare care s-ar fi referit la un anumit producător. Dar au fost informări despre proceduri care nu merg bine în unele spitale. Da, este adevărat”. Iohannis a mai spus că, după incendiul de la Colectiv a primit câteva informări cu privire la sistemul de sănătate, care au fost discutate la vremea respectivă.

„Din păcate, s-a vazut şi cu ocazia ultimului scandal public, cel al dezinfectanţilor, ce pagube imense pot apărea din cauza nepăsării şi a corupţiei în sistemul de sănătate publică. (…) Am cerut pentru această lămurire în CSAT materiale de la Ministerul Sănătăţii, de la instituţiile care au informaţii în legătură cu aceste chestiuni şi am cerut să vină nu doar cu prezentarea situaţiei, ci şi cu soluţii”, a declarat Iohannis. Rezolvarea chestiunilor nu este la CSAT, a precizat Iohannis . Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii trebuie să vină cu norme îmbunătăţite, trebuie să creeze proceduri care previn apariţia altor probleme de acest tip.

Nu e doar problema dezinfectanților

„Procurorii, poliţiştii trebuie să îi caute pe cei care, dacă există, sunt vinovaţi de încălcarea legii”, a spus şeful statului. El a subliniat că în domeniul sănătăţii nu există doar problema punctuală a dezinfectanţilor, ci numeroase probleme care pot fi rezolvate doar dacă cei care au răspunderea vin cu soluţii serioase, care pot fi puse în practică şi le pun în practică.

„Eu cred că SRI-ul, şi în acest caz, şi-a făcut datoria. Când a avut semnale că ceva nu funcţionează bine a sesizat, dar unele autorităţi cred că nu şi-au făcut treaba foarte bine şi, dacă au fost persoane care, cu bună ştiinţă, au încălcat legea evident că mă aştept de la procurori să-i găsească şi să-i predea justiţiei”, a spus Iohannis.Întrebat pe ce îşi bazează afirmaţiile că SRI şi-a făcut datoria, el a răspuns că vorbeşte din propria experienţă.

„Inspecţia Judiciară să verifice”

Şeful statului va solicita SRI să verifice dacă unele informări pot fi făcute publice. Totodată, Iohannis a adăugat că şefii instituţiilor vor trebui să verifice dacă informările SRI au fost luate în seamă sau nu.

„Avem procurori noi, avem procuror general nou, avem procurorşef la DNA reînvestit pentru rezultate bune, avem procuror-şef destul de nou la DIICOT.

„Aștept să-şi facă treaba, să verifice, Inspecţia Judiciară să verifice şi să facă ordine”, a mai spus Iohannis. El a precizat că nu a avut în niciun moment impresia că SRI încearcă să acopere anumite nereguli. „Este evident că anumiţi demnitari nu au citit cu atenţie aceste informări sau le-au ignorat cu bună ştiinţă”, a mai spus şeful statului, care a avut mai multe discuții cu premierul în ceea ce privește problemele din Sănătate.

Legat de declaraţia lui Călin Popescu- Tăriceanu, conform căreia ar exista suspiciuni că în spatele Hexi Pharma „s-ar afla inclusiv un serviciu secret”, Iohannis a spus că este una de campanie electorală.

ICECHIM a terminat testele cerute și le trimite la Parchetul General

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat, pe 13 mai, ca a început urmărirea penală față de compania Hexi Pharma pentru „participație improprie la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor”. La dosar vor fi depuse și analize ale concentrației dezinfectanților produși de Hexi Pharma. Ing. Sanda Velea, managerul ICECHIM, a explicat, pentru EVZ, că pe scandalul dezinfectanţilor a primit două seturi de probe prelevate din produsele firmei incriminate. „Primul era de la Ministerul Sănătăţii, cu probele prelevate de DSP-uri, al doilea de la Parchetul General. Legat de primut set, rezultatele le-a comunicat săptămâna trecută secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, dr. Victor Strâmbu (toate erau neconforme, n.r.). Cel de-al doilea set ne-a fost adus de la Parchet, cu ordonanţă, sigilate şi însoţite de poliţişti. Au fost desigilitate de faţă cu dânşii, le-am analizat şi mâine (vineri, n.r.) le vom preda sigilate Parchetului. Nu vă pot spune care sunt rezultatele acestora, pentru că este vorba despre o anchetă penală”. Sanda Velea ne dezvăluia, într-un interviu acordat în urmă cu două săptămâni, că Laboratorul de Teste Fertilizanţi şi Biocide a avut acreditare RENAR pentru analiza compoziţiei dezinfectanţilor între anii 2007 - 2011. În acest interval, însă, deşi managerul informase atât Ministerul Sănătăţii, Institutul de Sănătate Publică, dar şi producători şi distribuitori de biocide, nu a primit nicio cerere de analiză a acestor produse, motiv pentru care nu a prelungit acreditarea RENAR.

Li s-a cerut să facă și alte analize

„În maximum două luni o să avem din nou dreptul de a pune ştampila RENAR pe acest tip de buletine de analiză”, ne-a explicat ing. Sanda Velea. Cu atât mai mult cu cât acum am de lucru de abia fac faţă. „Pot să vă spun că lucrăm 24 de ore din 24, pentru că în acest timp, separat de testele solicitate de Ministerul Sănătăţii şi de Parchetul General, şi fără vreo legătură cu Hexi Pharma, am primit zeci de solicitări de analize ale unor probe, de la spitale, de la producători, importatori şi distribuitori de biocide”. (Dana Lascu)

sursa: evz.ro 


raed arafat victor ponta vasile cepoi ritli ladislau cseke attila
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1611 (s) | 24 queries | Mysql time :0.024923 (s)