News Flash:

Calendarul dărilor fiscale din 2016

4 Ianuarie 2016
353 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6822 RON (+0.0051)
USD: 4.0973 RON (+0.0171)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
calculator
2016 vine cu scăderi de taxe, cum ar fi TVA, dar și cu creșteri de impozite locale, cum ar fi cele percepute pentru locuințe. Cine plătește în avans poate însă beneficia de facilități, așa încât să economisească sume importante. Și, în orice caz, astfel se asigură că va fi ferit de amenzi usturătoare

Harta” taxelor și impozitelor pentru acest an a fost serios modificată, existând câteva luni fierbinți în care trebuie achitate dările, deci pentru care trebuie să facem economii.

Ce dări scad, ce dări cresc

 • ^ Desigur, cea mai importantă măsură intrată în vigoare în acest an este scăderea taxei pe valoarea adăugată, de la 1 ianuarie, cu patru procente. Aceasta ar trebui să conducă la diminuări ale prețurilor la raft de circa 3%, dar nu în mod obligatoriu, ci doar dacă comercianții vor dori să transfere acest beneficiu cleinților, și nu să își crească profitul.
 • Modificări apar și în privința contribuțiilor sociale achitate de profesiile liberale, care vor trebui să achite CAS de 10% pentru toate veniturile câștigate.
 • O altă prevedere importantă este scăderea impozitelor pe dividende de la 16 la 5%.
 • De asemenea, dacă în 2015 microîntreprinderile au achitat impozit de 3% pe venituri, din 2016 acesta scade la numai 1% pentru cele care au mai mulți angajați, și la 2%, pentru cele cu un angajat.
 • Tot de la 1 ianuarie au scăzut și o serie de accize, dar nu s-a renunțat la controversata taxă de 7 eurocenți pe benzină și motorină.
 • Nici companiile nu au scăpat de taxa pe stâlp din acest an, existând promisiuni că va fi anulată din 2017.

Ianuarie - lună importantă pentru dividende

 • Ianuarie este o lună importantă datorită declarațiilor ce trebuie depuse pentru activitatea din întregul an. În această lună se va ]nregistra la Fisc formularul 096 pentru anularea înregistrării în scopuri de TVA, pentru activitatea din 2016. De altfel, pe parcursul întregului an, la fiecare final de lună contribuabilul care nu mai îndeplinește condițiile necesare pentru a plăti TVA poate notifica fiscul că nu se mai înscrie în categoria acestor plătitori.
 • De asemenea, cei care realizează în gospodărie băuturi alcoolice pentru consum propriu trebuie să declare aceasta la fisc, în prima lună a anului.
 • Tot în această lună, cei care vor realiza venituri pe baza normei de venit (în special în domeniul agricol) sau pe bază de venit estimat (închirierea a peste 5 imobile), trebuie să depună la fisc declarația 220. Și tot în această lună se depune formularul 100, privind obligațiile de plată la bugetul de stat și modul în care vor fi achitate acestea: lunar, trimestrial, semestrial sau la alte termene. De altfel, pentru depunerea formularelor 220 și 100 va exista un termen în fiecare lună, pentru activitățile care demarează în perioada respectivă.
 • Tot în ianuarie trebuie virat impozitul pe dividendele care nu au fost plătite acționarilor anul trecut, odată cu închiderea situațiilor financiare.

Februarie – mai - depunerea situațiilor fi nanciare și a declarațiilor pe venit

 •  În februarie se depune formularul 101 privind profitul realizat anul trecut și se face plata impozitului pe profit. Tot în februarie, se depune formularul 306, privind utilizarea ca perioadă fiscală pentru TVA a semestrului sau anului. În aceeași lună depun declarațiile privind venitul estimat cei care închiriază mai puțin de 5 imobile.
 • În martie se depune declarația privind impozitul reținut la sursă și câștigul sau pierderea de anul trecut.
 • De asemenea, la finele lui aprilie, instituțiile publice, asociațiile și celelalte persoane juridice cu și fără scop patrimonial depun situațiile financiare pe anul trecut.
 • A cincea lună a anului este una reper pentru tot anul. Pe data de 25 mai, se depun declarațiile privind veniturile realizate din România sau din străinătate, după caz, pentru fiecare categorie și sursă de venit. Cei cu venituri din activități independente vor depune declarația 200. Totodată, rezidenții români, cu domiciliul în România, care au realizat în 2015 venituri în străinătate din profesii libere, venituri din activităţi comerciale, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, trebuie să depună declarația 201. Angajații cu contract de muncă din România nu depun declarațiile.
 • Tot pe 25 mai se va depune formularul 230 privind destinația a 2% din impozitul pe venit.
 • Și tot în mai se plătește prima tranșă din „taxa pe stâlp”. A doua tranșă se va achita în septembrie.

A doua parte a anului – plata impozitului agricol

- Dacă în aprilie instituțiile publice depun situațiile financiare la fisc, la începutul lunii iunie vine rândul societăților comerciale, companiilor naționale, regiilor autonome, institutelor naționale de cercetaredezvoltare, să facă același lucru.

- Cei care au închiriat camerele în scop turistic plătesc prima tranșă, respectiv de 50%, din impozitul pe venituri aferent. Cea de a doua plată, tot de 50% din impozit, se va efectua pe 25 noiembrie.

În jurul datei de 25 octombrie se va achita prima rată, de 50%, din impozitul pe activități agricole. Cea de-a doua plată, tot de 50%, se va efectua al mijlocul lunii decembrie.

Impozite mai mari pentru case

Pe lângă dările pentru bugetul de stat, importante sunt cele către impozitele locale, în special cele achitate de persoane fizice în calitate de proprietari. De la 1 ianuarie, impozitele pe clădiri, de exemplu, cresc consistent, în special în cazul imobilelor deținute de persoane fizice, dar folosite ca sedii de firme. Aproape fiecare primărie a majorat cu 25% impozitele pentru imobilele folosite ca locuințe. În schimb, dacă același tip de imobile sunt sedii de firme, impozitele sunt mai mari și de 25 de ori față de anul trecut. Singura veste bună este că unele primării acordă reducere de 10% din impozit, dacă acesta este achitat înainte de 1 aprilie. 

sursa: evz.ro 

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1681 (s) | 25 queries | Mysql time :0.030844 (s)