News Flash:

CALENDARUL LUXULUI RETRO. TOPUL maşinilor de epocă înmatriculate în Romania în ultimul an - FOTO, VIDEO

21 Aprilie 2014
4728 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7509 RON (0.0000)
USD: 4.1988 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
masina clasica
Pasionaţii de automobile de epocă cheltuiesc anual zeci de mii de euro pentru a-şi achiziţiona modelele preferate şi pentru a le restaura. Unii reuşesc să îşi transforme acest hobby într-o afacere. Pontiac, Packard, Auburn, Rolls-Royce sau Lincoln, în total 40 de "doamne" cu vârstă, dar şi cu stil, au ajuns în colecţiile pasionaţilor de automobile din România pe parcursul anului trecut, iar alte nouă în primele trei luni ale lui 2014. Un Rolls-Royce Phantom IV poate fi considerat vedeta maşinilor de epocă ce şi-au găsit un proprietar în ţara noastră, modelul fiind dedicat în special capetelor încoronate. Însăşi Regina Marii Britanii deţine unul. Doar 18 astfel de bijuterii pe patru roţi au ieşit vreodată pe porţile fabricilor constructorului britanic, iar din 2014 una a devenit parte a colecţiei unui om de afaceri român.

Să ai în garaj o maşină retro costă însă mult. Pentru fiecare model pasionaţii de autoturisme de epocă sunt nevoiţi să scoată din buzunar cel puţin câteva zeci de mii de euro. Pe lângă achiziţie în sine, proprietarii automobilelor trebuie să plătească şi pentru restaurarea lor, activitate ce se poate extinde şi pe durate de doi ani.

gândul a centralizat datele făcute publice de către reprezentanţii Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRCPIV) şi trece în revistă cele mai frumoase automobile de epocă înmatriculate în primele trei luni ale lui 2014 şi pe parcursul anului trecut.

Au fost luate în considerare doar maşinile fabricate până în anul 1955. Imaginile de mai jos au titlu de prezentare a modelelor şi nu reprezintă exact automobilele înmatriculate în România.

Colecţionarea maşinilor de epocă, un microb ca şi pescuitul. "Nu poţi să scapi niciodată"

Valentin Petrescu este unul dintre cei care au investit în ultimii şase ani timp şi bani în maşinile de epocă. La 27 de ani, acesta a hotărât să îşi fructifice pasiunea şi a pus bazele unei afaceri de închiriat automobile retro pentru diverse evenimente.

FOTO: YouTube/Valentin Petrescu

"Afacerea a început în anul 2008 cu o maşină, un Morgan. A început din pasiune. Am copilărit printre maşini. Ulterior, a devenit necesitate pentru că eram solicitaţi de cunoştinţe şi de prieteni să mergem la diferite evenimente. Uşor, uşor afacerea s-a dezvoltat", a declarat Petrescu pentrugândul.

Tânărul din Braşov are acum zece automobile de epocă Morgan, JBA Falcon, Bentley T2 şi Triumph, dintre care trei în curs de restaurare. El primeşte comenzi de închiriere a acestora din întreaga ţară.

FOTO: YouTube/Valentin Petrescu

"În principiu, e un hobby, un microb ca pescuitul. Nu poţi să scapi niciodată. Cum apare o ocazie sari pe ea", explică Petrescu.

Unele dintre maşinile sale au apărut în videoclipurile Annei Lesko ("Wake Up") şi F Charm ("Departe de tine"), dar şi în deschiderea primei ediţii a emisiunii "Românii au talent". Tot unul dintre automobilele lui Valentin Petrescu a fost folosit anul trecut cu ocazia aniversării lui Radu Beligan.

 

Sursă: YouTube

Închirierea unei astfel de maşini pentru nunţi, botezuri sau alte evenimente poate costa între 90 de euro şi 290 de euro. Clienţii au posibilitatea de a opta pentru şofer sau de a conduce singuri bijuteriile pe patru roţi.

Automobilele de epocă ajunse în colecţiile românilor în 2014. Printre ele, maşina Reginei Marii Britanii

Primul român care şi-a înmatriculat anul acesta o bijuterie retro a fost un maramureşean care a ajuns în luna ianuarie la ghişeurile autorităţii în domeniu pentru a-şi înscrie în circulaţie un Rover 10.

Autoturismul de colecţie, care a ieşit de pe porţile fabricii în 1947, are două locuri, un motor cu o capacitate cilindrică de 1.397 centimetri cubi şi cu o putere de 35 de kW.

În luna februarie, un gălăţean a înmatriculat un Dodge WC56 din 1942, vehicul militar uşor produs de americani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Maşina era folosită la acea vreme ca vehicul de recunoaştere. Modelul nu a ajuns să fie însă foarte popular pentru că avea o greutate mare care îl făcea mai greu de manevreat decât un Jeep, transformându-l într-o ţintă uşoară.

FOTO: Wikipedia - Dodge WC56

Dodge-ul WC56 care a ajuns în judeţul Galaţi dispune de tracţiune integrală şi de un motor cu o capacitate cilindrică de 3.687 de centimetri cubi şi o putere de 63 kW, cu 8 kW în mai mult decât un Logan abia ieşit de pe linia de producţie de la Mioveni. Un vehicul similar a fost scos la licitaţie în 2012 în Statele Unite şi vândut cu 47.700 de dolari.

Alte trei automobile de epocă au fost înmatriculate în Bucureşti în aceeşi lună, mai exact un Chrysler cu şase locuri din 1949, un Hudson Commodore şi un Rolls-Royce Phantom IV, toate fabricate înainte de 1955.

Hudson Commodore, produs de Hudson Motor în Detroit începând cu anul 1941, era considerat cel mai mare şi mai luxos model al companiei americane de la acea vreme. Maşina înmatriculată în Capitală a fost fabricată în 1952, ultimul an de producţie al acestui model, şi are un motor cu o putere de 94 kW, mai mult decât un Vokswagen Passat din 1998. În străinătate, preţul unui Hudson Commodore porneşte de la 17.000 - 18.000 de dolari şi poate ajunge chiar şi la 99.500 de dolari în cazul versiunii decapotabile.

FOTO: Wikipedia - Hudson Commodore

Rolls-Royce Phantom IV este cel mai excusivist model al constructorilor britanici, doar 18 astfel de maşini fiind produse vreodată. La ora actuală în lume mai există 16 dintre acestea, iar din luna februarie una şi-a găsit un loc în colecţia privată a omului de afaceri Ion Ţiriac. Bijuteria britanicilor a fost creată la cererea Reginei Elisabeta a II-a şi a Ducelui de Edinburgh.

 

Sursă: YouTube

Automobilul fabricat în 1952 a aparţinut iniţial lui Aga Khan III, al 48-lea Imam al comunităţii Nizari Ismaili. După moartea acestuia, maşina a ajuns în proprietatea hotelului Mayfair-Lennox din Statele Unite, iar ulterior a fost scoasă la licitaţie în California în anul 2011. Valoarea sa a fost estimată la 850.000 - 1.100.000 de dolari.

FOTO: tiriaccollection.ro

 

Sursă: Ştirile ProTV

Modelul Rolls-Royce Phantom IV nu şi-a găsit un nou proprietar în cadrul acelui eveniment, dar a ajuns apoi în Ţiriac Collection, colecţia privată a lui Ion Ţiriac unde pot fi admirate peste 30 de mărci auto şi moto renumite, de la Jaguar, la Cadillac, Ferrari, Harley Davidson şi Maserati. Alte cinci modele Rolls-Royce fac parte din aceeaşi colecţie.

FOTO: conceptcarz.com - Rolls-Royce Phantom IV

Tot patru automobile retro au fost înmatriculate în România şi în luna martie, toate în Capitală. Printre acestea s-a numărat un Auburn SuperCharged, care a ieşit de pe porţile fabricii în anul 1936 - ultimul an de activitate al constructorului american. Mari case de licitaţii străine au vândut în ultimii 10 ani maşini din acest model cu sume cuprinse între 67.000 de dolari şi 137.000 de dolari.

Un Bentley Derby care se vinde în străinătate cu 47.000 - 49.000 de dolari, un Mercedes-Benz 170V din 1938 şi un Volkswagen fabricat în 1953 au fost celelalte trei modele de colecţie care au ajuns în acea lună în Capitală.

Noiembrie, august şi martie - lunile pasionaţilor de maşini de epocă în 2013

Mai bine de jumătate dintre maşinile retro ale anului trecut au fost înmatriculate în trei luni, conform datelor DRPCIV centralizate de gândul. Cei mai mulţi proprietari şi-au înmatriculat bijuteriile pe patru roţi în luna noiembrie. Atunci, zece maşini una şi una au ajuns în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Bacău şi Buzău. În Capitală au fost înmatriculate un Cadillac 30 de peste 100 de ani, un Lincoln Continental din 1948, un Bristol 401 - model scos la vânzare pe site-urile de profil la ora actuală cu preţuri cuprinse între 47.500 - 58.500 de dolari şi un Chevrolet Corvette fabricat în 1954.

FOTO: conceptcarz.com - Chevrolet Corvette

O companie ilfoveană a înmatriculat anul trecut un Rambler model 83 vechi de 100 de ani. Un automobil similar a fost vândut în urmă cu patru ani la o licitaţie organizată de RM Auctions pentru aproape 47.000 de dolari. Tot în acelaşi judeţ au fost înscrise în circulaţie şi două modele Packard - un 633 ieşit pe porţiele fabricii în anul 1929, respectiv un 200 din 1952 - şi un Fiat 501.

FOTO: conceptcarz.com - Rambler 83

Un băcăuan a devenit în aceeaşi perioadă fericitul proprietar al unui Porche 356, iar un buzoian şi-a parcat în garaj un MG TD, ambele fabricate în 1952.

Nouă maşini retro au fost înmatriculate şi în luna august, dintre care doar două în Bucureşti, iar restul în judeţul Ilfov. Vedetele verii au fost două modele Packard, două modele Pontiac şi un Plymouth P2 din 1936.

FOTO: conceptcarz.com - Packard 12

Cel mai vechi automobil a fost înmatriculat în Capitală, aici fiind vorba despre un Fiat 15/20 HP construit de italieni în 1917.

Alte şapte maşini de epocă au ajuns în luna martie a anului trecut în Bucureşti şi în judeţul Mureş. Pasionaţii de autoturisme retro din Capitală au adăugat colecţiilor lor un Chevrolet AA, două Rolls-Royce Phantom ieşite de pe liniile de producţie ale constructorului britanic în 1930, respectiv în 1938, un Bentley 4 1/4 litre, un Ford T vechi din 1919 şi un Jaguar MK V din 1950. În total, constructorul de lux a fabricat puţin peste 10.000 de maşini din modelul MK V.

FOTO: classiccars.com - Ford T

Modelele Chevrolet AA şi Ford T înmatriculate de bucureşteni ne amintesc de rivalitatea dintre cele două branduri. Modelul AA s-a vândut în peste 678.000 de unităţi şi a fost lansat în anul în care cei de la Ford au aruncat în luptă modelul A, succesorul modelului T. Pe cei de la Chevrolet, AA i-a ajutat să conteste dominanţa Ford pe piaţă.

Autoturismul retro înmatriculat în Mureş în martie 2013 a fost un model din 1932 al francezilor de la Chenard et Walcker. Compania, care a funcţionat doar 46 de ani, a fost pusă pe picioare de Ernest Chenard, un inginer de căi ferate şi producător de biciclete, şi de Henri Walcker, un inginer specializat în domeniul minier. Cei doi au început prin a realiza motoare pentru triciclete. Abia apoi au demarat afacerea cu automobile, Chenard ocupându-se de design-ul acestora, iar Walcker de vânzarea lor.

Calendarul maşinilor retro ale anului trecut

IANUARIE - Aceasta a fost singura lună a anului trecut când nu a fost înmatriculată nicio maşină retro fabricată înainte de 1955. Cea mai veche maşină înmatriculată în prima lună a lui 2013 a fost un Ford Mustang din 1965.

FOTO: gtplanet.net

FEBRUARIE - Un Citroen 11 Legere a fost înmatriculat de către un timişan (motor capacitate cilindrică 1.911 cmc, 43 kW putere, benzină, tracţiune faţă, an fabricaţie 1952).

 

Sursă: YouTube

MARTIE - În această lună au fost înmatriculate şapte maşini mai vechi de 1955. Acestea au fost Ford T, Chevrolet AA, Rolls-Royce Phantom II, Chenard et Walcker, Bentley 4 1/4 litre şi Jaguar MK V.

FOTO: Wikipedia - Rolls-Royce Phantom II

FOTO: Wikimedia Commons - Chevrolet AA

 

Sursă: YouTube - Jaguar MK  V

APRILIE - O companie din judeţul Ilfov a înmatriculat în această lună un Jeep Willys cu motor de 44 kW şi capacitate cilindrică de 2.200 de centrimetri cubi. Automobilul a fost produs în anul 1948.

FOTO: jeepwillys.eu

MAI - Anul trecut, în luna mai, un gălăţean şi un braşovean au înmatriculat două maşini de epocă. La Galaţi a ajuns un Oldsmobile Six (fabricat în 1924), iar la Braşov un Citroen 11B cu tracţiune faţă şi motor pe benzină de 1.911 centimetri cubi şi 34 kW putere.

 

Sursă: YouTube

IUNIE - Un Pontiac Chieftain produs în anul 1953 a fost înmatriculat în Capitală. Modelul este unul dintre primele realizate de amenicani după cel de-al Doilea Război Mondial.

FOTO: conceptcarz.com

IULIE - Mercedes-Benz Sport Roadster, MG TD şi IFA F8 au fost maşinile de epocă înmatriculate de români în luna iulie a anului trecut. Prima dintre acestea, fabricată în 1937, a ajuns la un băcăuan, iar cea de-a doua la o companie din judeţul Vâlcea. Modelul nemţesc IFA F8 din 1954, cu motor pe benzină de 659 centimetri cubi şi putere de 15 kW, a ajuns în Capitală.

FOTO: hemmings.com - MG TD

FOTO: auta5p.eu - IFA F8

AUGUST - La finalul verii trecute au fost înmatriculate nouă maşini retro în România fabricate înainte de 1955. Acestea au fost modele Fiat 15/20HP, BMW DA1, Ford Tudor, Ford Roadster, Packard 12 şi 120 Convertible, Plymouth P2 şi două Pontiac (two door sedan, de luxe six torpedo).

FOTO: carinpicture.com - BMW DA1

FOTO: Wikipedia - Ford Tudor

 

Sursă: YouTube - Plymouth P2

SEPTEMBRIE - Una dintre cele mai vechi maşini retro înmatriculate pe parcursul anului trecut în România, un Renault Ax Phaeton din 1908, a ajuns la o companie bucureşteană. O astfel de maşină există în colecţia privată de automobile istorice Ţiriac Collection. Tot în luna septembrie au fost înmatriculate în Bucureşti şi un Citroen 11 BL şi un Mercedes-Benz 170SB.

FOTO: wallpaperup.com - Renault Ax Phaeton

FOTO: Wikimedia Commons - Citroen 11 BL

FOTO: Wikipedia - Mercedes-Benz 170SB

OCTOMBRIE - Un Rolls-Royce Phantom I fabricat de britanici în anul 1927 a fost înmatriculat în luna octombrie de o companie din Capitală.

FOTO: Wikipedia

NOIEMBRIE - În luna noiembrie au fost înmatriculate zece automobile de epocă în România, respectiv modele Cadillac 30, Rambler 83, Fiat 501, Packard 633 şi 200, Lincoln Continental, Bristol 401, Porsche 356, MG TD şi Chevrolet Corvette. Primele dintre acestea au fost fabricate în anii 1912 - 1913.

Autoturismul Lincoln Continental a fost înmatriculat de o companie din Bucureşti. Radu Mazăre, primarul Constanţei, deţine şi el un automobil Lincoln încă din 2008. Acesta nu este original, ci doar o replică a modelului Zephyr.

FOTO: Cristi Cimpoeş/Mediafax Foto

FOTO: Wikipedia - Lincoln Continental

FOTO: conceptcarz.com - Cadillac 30

FOTO: Wikipedia - Fiat 501

FOTO: conceptcarz.com - Packard 633

DECEMBRIE - Un constanţean şi un bucureştean au înmatriculat la finalul anului trecut două maşini de epocă, respectiv un Rolls-Royce Silver Dawn şi un Citroen Traction 11C. Ambele au fost fabricate în anul 1954.

FOTO: Wikipedia - Rolls-Royce Silver Dawn


g ndul ianuarie februarie martie noiembrie august ianuarie februarie mai
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1627 (s) | 24 queries | Mysql time :0.031198 (s)