News Flash:

Care este miza lui Traian Băsescu în deconspirarea ”ACORDULUI SECRET” dintre PSD şi UDMR. Ce a uitat preşedintele

5 Martie 2014
687 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7607 RON (-0.0012)
USD: 4.2327 RON (+0.0005)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Crin Antonescu
Fără a-şi ascunde planul revenirii politice într-o campanie alături de Partidul Mişcarea Populară, preşedintele Traian Băsescu intră în jocul electoral plusând pe cartea retoricii naţionaliste. Pretextul de această dată este revenirea UDMR la guvernare, ocazie cu care şeful statului încearcă să-şi facă loc în liga decidenţilor, ameninţând că ia în calcul blocarea unui guvern negociat de Victor Ponta şi Kelemen Hunor.

Mediafax Foto/Szilagyi Lorand

Băsescu susţine că premierul trebuie să ceară un nou mandat la Cotroceni, invocând în acest sens modificarea programului de guvernare. Chiar dacă Ponta îl contrazice, şeful statului acuză existenţa unui acord secret pe care liderii Uniunii l-ar putea avea cu USD, pe modelul celui semnat în 2012.

Dincolo de fapul că, cel puţin în teorie, instrumentele de manevră ale lui Băsescu s-ar putea rezuma doar la sesizarea Curţii Constituţionale în cazul unui posibil conflict juridic între preşedinţie, pe de o parte, şi Guvern  şi Parlament - încetarea mandatului premierului putând avea loc în caz de demisie, deces, moţiune de cenzură sau pierderea unor drepturi -  acordul aşa-zis secret se referă, în fapt, la prevederi în vigoare referitoare la drepturile minorităţilor, existente în legi promulgate chiar de Traian Băsescu, însă nerespectate din cauza unor calcule electorale bazate pe sensibilităţi etnice speculate de politicienii de la Bucureşti. Lucru ”uitat” însă de preşedinte.

Apăsarea pedalei naţionaliste de către Traian Băsescu vine însă în contextul mai larg al tensiunilor din Ucraina, alimentate de abrogarea legii care stabilea cadrul pentru o extindere a folosirii limbilor minorităţilor şi care a a permis utilizarea rusei ca limbă oficială în estul ţării. Aspect, de altfel admis de preşedinte, care însă a criticat pretenţia maghiarilor de a-şi folosi limba maternă în sănătate ca una „exgerată”. O prelungire a interimatului Guvernului Ponta 2, în condiţiile în care mâine premierul vrea deja să încheie un acord cu UDMR, nu ar face decât să prelungescă o perioadă de instabilitate, care, dublată de o escaladare a tensiunii etnice, ar putea avea efecte negative, greu de cuantificat.

Ce a uitat să spună Băsescu

Cu o zi înainte ca Victor Ponta să ia decizia finală în cazul structurii unui nou guvern USD-UDMR, preşedintele Traian Băsescu a ameninţat că ia în calcul o blocare a învestirii noului cabinet. Se schimbă programul de guvernare, a argumentat el, iar la infirmarea acestei ipoteze de către Victor Ponta, şeful statului a invocat un acord secret pe agenda negocierilor şi care ar cuprinde ”pretenţii excesive ale maghiarilor.

”Acum se modifică programul de guvernare, pentru că UDMR va cere să fie introdusă în programul de guvernare Legea minorităţilor, va avea probleme cu însemnele locale şi dreptul de arborare a steagurilor minorităţilor, va vrea utilizarea limbii materne în sănătate şi în instituţiile centrale, uitând că orice cetăţean român indiferent de etnie trebuie să cunoască limba naţională, va cere modificări la Legea referendumului în aşa fel încât comunităţile locale să poată declanşa referendumuri care să fie valide....e o listă întreagă care modifică programul Guvernului.  Am văzut protocoale secrete. Aceşti oameni cred că se poate guverna cu protocoale secrete. Mă interesează să fie reflectată complet negocierea cu UDMR care uneori are solicitări excesive. Sper să nu îndrăznească să meargă mai departe. În sănătate să se poată adresa în limba maghiară, dar adresează-te, frate, cu translator. Să li se răspundă în relaţia cu autorităţile în limba maghiară. Uite au un preşedinte care nu vorbeşte în limba maghiară”, a susţinut preşedintele Traian Băsescu, invocând acordul pe care UDMR l-a semnat cu liderii USL în 2012, însă nerespectat din cauza opoziţiei lui Crin Antonescu.

Aşa-zisele prevederi excesive însă sunt, de fapt, în mare parte, prevederi legale în vigoare referitoare la drepturile minorităţilor, existente în acte normative promulgate chiar de Traian Băsescu, însă nerespectate din cauza unor calcule electorale bazate pe sensibilităţi etnice.

1. PROBLEMA UMF TÂRGU MUREŞ. În acordul din 2012, USL şi UDMR conveneau asupra soluţionării problemei înfiinţării liniei maghiare  prin departamente separate  la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Această prevedere figurează în Legea 1/2011 a Educaţiei naţionale, promovată de fostul ministru şi consiler prezidenţial Daniel Funeriu şi promulgată de Traian Băsescu.

Potrivit articolului 363 din această lege, UMF Târgu Mureş are statut de universitate multiculturală şi multilingvă, română şi maghiară, alături de Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca şi Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş.

Potrivit articolului 135, alineatul 1, litera b, din aceeaşi lege, învăţământul superior pentru minorităţile naţionale se realizează în instituţii de învăţământ superior multiculturale şi multilingve; în acest caz, se constituie secţii/linii cu predare în limbile minorităţilor naţionale. De asemenea, la acelaşi articol, la alineatul 2, se prevede că linia de studiu din cadrul universităţii multilingve şi multiculturale se organizează în departamente.

De asemenea, Constituţia garantează dreptul la învăţătură şi instruire în limba maternă a persoanelor apartinând minorităţilor naţionale.

2. UTILIZAREA LIMBII MATERNE ÎN SĂNĂTATE ŞI INSTITUŢIILE PUBLICE. Dincolo de garanţiile constituţionale în privinţa utilizării limbii materne în justiţie şi a prevederilor din legea administraţiei în acest sens, România a ratificat Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, prin legea 282/2007, promulgată de Traian Băsescu. Carta este un instrument juridic al Consiliului Europei, adoptat în 1992 şi intrat în vigoare în 1995.

Articolul 13, din Cartă, referitor la viaţa economică şi socială, prevede la alineatul 1, litera c, că părţile semnatare se angajează, ”pentru ansamblul ţării, să vegheze ca instituţiile sociale cum ar fi spitalele, căminele de bătrâni, azilurile să ofere posibilitatea de a primi şi de a îngriji, în propria lor limbă, pe vorbitorii unei limbi regionale sau minoritare, care necesită îngrijiri din motive de sănătate, vârstă sau altele”.

CONSULTĂ LEGEA 282/2007, PROMULGATĂ DE TRAIAN BĂSESCU

CONSULTĂ CARTA EUROPEANĂ A LIMBILOR REGIONALE ŞI MINORITARE 

3. LEGEA STATUTULUI MINORITĂŢILOR. Actul normativ a cărui adoptare o cere UDMR este un proiect iniţiat de guvernul Tăriceanu, în 2005, la momentul când Traian Băsescu era preşedinte, iar PDL, partidul apropiat lui la Guvernare. Ulterior, în 2009 odată cu revenirea UDMR la guvernare alături de PDL, legea statutului minorităţilor a fost asumată cu termene clare pentru adoptare de către Guvernul Boc, validat şi de Traian Băsescu.

4. ÎNSEMNELE LOCALE ŞI ARBORAREA STEAGURILOR MINORITĂŢILOR. Scandalul steagului secuiesc a izbucnit anul trecut. Pe 3 februarie 2013 câns a fost învestit în funcţie noul prefect de Covasna, la ceremonie steagul secuiesc, stindardul oficial al judeţului, a fost scos din sală. După acestă acţiune, secretarul de stat Nemeth Zsolt a făcut o serie de afirmaţii pro-autonomiste care au stârnit reacţia vehementă a premierului Victor Ponta şi a ministrului de externe, Titus Corlăţean.

O decizie a Tribunalului Covasna arată însă că steagul secuiesc poate fi folosit oficial în judeţ alături de drapelul naţional.

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1687 (s) | 35 queries | Mysql time :0.029444 (s)