Eveniment-Social

Fermele de gaste aduc zeci de milioane

Publicat: 26 ian. 2001
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermele de gaste aduc zeci de milioane
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:19379;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Carnea de strut a inceput sa se ieftineasca, din cauza ofertei in crestere •Romanii se pot imbogati in schimb crescand gaste pentru ficat

O alternativa mai rapida si mai accesibila de facut bani prin zootehnie o constituie cresterea gastelor pentru ficat gras. Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Iasi a pregatit deja documentatia necesara consilierii celor care vor sa produca ficatul gras, o delicatesa vanduta cu pana la 30 de dolari kilogramul pe pietele de desfacere din intreaga Europa. Investitia pentru o gasca este minima in comparatie cu profitul: cumpararea unui animal (neaparat dintr-o varietate grea) si a furajului necesar pentru ingrasare costa maximum 200.000 de lei, iar pretul obtinut pe el la vanzare este de aproape un milion de lei. Gastele trebuie indopate aproape o luna cu o compozitie care incorporeaza circa 30 de kilograme de porumb, la pretul de 3.000 de lei kilogramul. Ficatul gras este obtinut in 25-30 de zile si cantareste aproximativ un kilogram, iar gastele ajung la greutati de opt-zece kilograme, uneori chiar pana la 15 kilograme fiecare. Tarile producatoare de ficat gras sunt putine, iar romanii ar putea intra foarte usor pe pietele internationale, deoarece costurile de productie sunt mai mici. O gasca de reproducere poate aduce, in doar un an, profituri de 30 de milioane de lei. Avantajele crescatorilor de gaste sunt ca aceste pasari se procura si se intretin mai usor, iar piata de desfacere este asigurata, afirma reprezentantii OJCA Iasi.

Pretul strutilor intra in scadere

Pretul de vanzare a carnii si a celorlalte produse obtinute din struti a inceput sa scada pe piata, in urma ofertei in crestere, afirma persoane din cadrul Directiei Agricole Iasi. „Scaderea nu este uniforma si nu s-a stabilit un nou pret, asa ca deprecierea strutilor pe piata poate fi doar un fenomen pasager, de sezon”, au precizat sursele citate.
Conform acestora, valoarea strutilor pe piata ar putea creste cat de curand, in functie si de fluctuatiile de pe piata internationala, care absoarbe majoritatea productiei. Fermierii din Romania care cresc struti se vor organiza si in asociatii de producatori, care sa impuna un pret de achizitie pentru comerciantii intermediari si pentru prelucratori, a confirmat Ovidiu Volf, purtatorul de cuvant al Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Iasi.
„Practic, am fost asaltati de cereri din partea persoanelor care vor sa se apuce de afaceri cu struti”, a spus Ovidiu Volf.
Mihai URSU

Adauga un comentariu