News Flash:

CINE ARE DREPTUL SĂ FACĂ INTERCEPTĂRI. Noile Coduri, ambigue. CCR vrea ca „organele specializate ale statului” să fie enumerate precis

17 Februarie 2016
287 Vizualizari | 0 Comentarii
interceptare
Curtea Constituţională (CCR) a decis, ieri, că este neconstituţională sintagma din Codul de procedură penală (Cpp) care permitea unor „organe specializate ale statului” să efectueze supravegherea tehnică, la cererea procurorului, altele decât organele de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul Poliţiei
CCR a decis că această sintagmă este vagă, iar acele „organe specializate ale statului” trebuie precizate în mod expres.

Preşedintele CCR Constantin Zegrean a declarat pentru EvZ că decizia va intra în vigoare după publicarea ei în Monitorul Oficial şi hotărârea dictează numai pentru viitor.

Judecătorul Horaţius Dumbravă de la Consiliul Superior al Magistraturii a declarat pentru EvZ că raţiunea pentru care sintagma „alte organe specializate ale statului” a fost declarată neconstituţională de către CCR ţine de condiţiile de calitate ale unei norme legale sub aspectul clarităţii, preciziei şi predictibilităţii.

Lege neclară

Cu alte cuvinte, în forma actuală, dispoziţiile respectivului articol nu le dă posibilitatea cetăţenilor să identifice care anume sunt instituţiile în măsură să efectueze supravegherea tehnică, fie că e vorba de interceptări audio-video sau de monitorizare a deplasărilor.

Procedural, potrivit lui Horaţius Dumbravă, după ce CCR va da publicităţii motivarea acestei decizii, iar aceasta va apărea în Monitorul Oficial, textul articolului va fi suspendat pentru 45 de zile, timp în care Parlamentul va modifica paragraful respectiv în sensul arătat de CCR.

Decizia nu afectează activitatea SRI

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a explicat pentru EvZ că problema tranşată de către CCR se referă la ambiguitatea sintagmei „alte organe specializate ale statului” din cuprinsul dispoziţiilor art.142 alin. (1) Cpp. şi nu e de natură a înlătura prerogativele serviciilor secrete de a efectua supravegherea tehnică, dacă un procuror o cere. Decizia CCR nu împiedică cu nimic activitatea SRI, care poate face interceptări în baza Legii siguranţei naţionale, cu mandat din partea magistraţilor. De asemenea, nici activitatea unor servicii precum DGIPI sau DGA nu va fi afectată, deoarece ele se circumscriu „lucrătorilor specializaţi din cadrul Poliţiei”.
 FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

sursa: evz.ro 

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2176 (s) | 35 queries | Mysql time :0.057573 (s)