News Flash:

Contrele Ponta-Băsescu, exportate la Bruxelles. Preşedintele îi susţine pe Junker şi Cioloş, premierul îl vrea pe Schulz cu un nou comisar

27 Mai 2014
785 Vizualizari | 0 Comentarii
ponta basescu
La plecarea la Consiliul informal de la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu a arătat că "reflecţia" pentru desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene va fi prelungită până la finalul lunii iunie şi că din punctul său de vedere "prima şansă o are candidatul PPE şi noi vom susţine acest lucru fără rezerve". Dacă şeful statului îl susţine pe popularul Jean-Claude Junker, premierul Victor Ponta insistă că PSD îl doreşte în continuare pe socialistul Martin Schulz. Liderii de la Bucureşti nu s-au pus până acum de acord nici în privinţa portofoliului de comisar pentru care România să se bată în negociere.

Preşedintele Traian Băsescu merge astăzi la Bruxelles la primele discuţii despre rezultatul alegerilor europene, urmând să îl susţină, împotriva poziţiei premierului Victor Ponta, pe Jean Claude Junker pentru şefia Comisiei Europene. Cina informală la care şefii de stat şi de guvern membri ai Consiliului European au fost invitaţi în această seară este precedată de un summit al PPE şi de un altul al PES la care se vor discuta scenariile de negociere. Dacă Băsescu merge la PPE şi susţine în Consiliul European, aşa cum a anunţat de pe Aeroporul Otopeni, că popularii, cu Jean Claude Junker, trebuie să aibă prima şansă la desemnarea preşedintelui CE, Ponta participă şi el la PES, insistând petru Martin Sculz.

Numele viitorului preşedinte al Comisiei Europene va rezulta însă din negocierea între grupurile parlamentare, după ce fiecare dintre noii deputaţi îşi va anunţa afilierea. "Rezultatul alegerilor arată că PPE a câştigat alegerile fără a avea majoritrate absolută, dar este cel mai mare partid ca reprezentare în PE. Este previzibil ca acest lucru să cântărească foarte greu în desemnarea preşedintelui Comisiei Europene. Cele şase partide extremiste vor avea un cuvânt important dacă nu se realizează o alianţă PPE cu socialiştii", a spus Băsescu, la decolare.

Contrar afirmaţiilor premierului, preşedintele a susţinut că "astăzi nu se face nicio desemnare". "Este o reflecţie. E un proces care va dura până spre sfârşitul lunii iunie. Prima şansă o are candidatul PPE şi noi vom susţine acest lucru fără rezerve", a anunţat Băsescu, în ciuda poziţionării ferme a lui Ponta proSculz. Totuşi, a adăugat preşdintele, "procesul desemnării trebuie gestionat şi în relaţia cu Parlamentul care trebuie să aprobe propunerea".

Liderii de la Bucureşti nu s-au pus până acum de acord nici în privinţa portofoliului de comisar pentru care România să insisteîn negociere. Dacă Ponta a scos din cărţi din start Agricultura şi, implicit, pe actualul comisar, declarându-se convins, într-un interviu acordat luni RTV, că "nimeni nu primeşte de două ori acelaşi portofoliu", Băsescu a dat de la aeroport ca sigură solicitarea României de a-l păstra pe Dacian Cioloş, cu rezerva că "nu suntem singuri pe lume".

"Văd că este o agitaţie extraordinareă cu comisar. Nu este momentul, ceea ce nu înseamnă că nu este momentul diplomatic al discuţiilor de la guvern la Guvern. Poziţionarea noastră rămâne continuarea cu Dacian Cioloş la Agricultură, dar nu suntem singuri pe lume", a spsu preşedintele.

Portofoliile de comisar european se negociază în grupurile politice, însă primul şi ultimul cuvânt în luarea deciziei îl are preşedintele Comisiei. Formal, propunerea ajunge la Bruxelles din partea Guvernului, fără obligaţia acestuia de a-l consulta pe preşedinte. Dacă în 2009, Guvernul Boc şi preşedintele Traian Băsescu au mers pe aceeaşi mână cu Dacian Cioloş, cu sprijinul Franţei şi al Germaniei, în 2007 România a trebuit să îl retragă pe liberalul Varujan Vosganian şi să îl înlocuiască apoi cu Leonard Orban primind un portofoliu nesemnificativ - Multilingvismul - după disputa Traian Băsescu - Călin Popescu Tăriceanu de la Bucureşti, scrie gandul.info.

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1803 (s) | 35 queries | Mysql time :0.042353 (s)