News Flash:

Imagini EXCLUSIVE! Transformari radicale: un cartier de mari dimensiuni se va construi in Iasi! Parcari supraetajate si strazi noi - GALERIE FOTO

4 Ianuarie 2017
636 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7607 RON (-0.0012)
USD: 4.2327 RON (+0.0005)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
centrul Iasului
• Cotidianul BUNA ZIUA IASI va prezinta obiectivele prioritare care au fost incluse in Planul Urbanistic General al Iasului, un amplu plan care se refera la modul in care se va dezvolta orasul in urmatorii 20 de ani • Cel mai important document care se refera la dezvoltarea Iasului prevede investitii si schimbari majore precum construirea unor noi cartiere de locuinte, modernizarea infrastructurii, reorganizarea circulatiei sau realizarea unor centre urbane cu parcuri, târguri si expozitii, dar si construirea unei noi baze sportive, odata cu ridicarea Spitalului Regional de Urgente
 
Unul dintre cele mai importante aspecte incluse in noul Plan Urbanistic General (PUG) al Iasului se refera la construirea unui nou cartier rezidential la nord de Gradina Botanica, acolo unde ar urma sa locuiasca mii de persoane. Concret, in zona Viticultori, in continuarea zonei Copou - Agronomie, este prevazuta o portiune întinsa de dezvoltare imobiliara, cu o trama stradala rectangulara si regim de înaltime mediu, pe locul fostelor ferme viticole abandonate. Centrul de cartier al acestei zone este la nord de Gradina Botanica si, conform Planului Urbanistic Zonal, sunt prevazute 2.540 de locuinte. 

Totodata, intre extremitatea nordica a limitei intravilan a municipiului Iasi si limita administrativa exista o alta rezerva de teren cu aceleasi caracteristici, prin care se poate dezvolta zona. Flancul estic se dezvolta în lungul strazii Sararie, care are o rezerva de teren impropriu constructiilor, dar care prin interventii de consolidare a versantului ar putea raspunde presiunilor imobiliare.

"Restructurarea presupune trasarea viitoarei retele stradale urbane, a spatiilor si dotarilor publice, a infrastructurii si a viitoarei structuri functionale. Aceasta este predominant orientata spre domeniul tertiar (servicii, administrarea afacerilor, institutii, comert, finante - banci), dar include în mod necesar si o componenta echilibranta de locuinte. Elementele de patrimoniu prezente în zona vor fi protejate si integrate conceptului de dezvoltare", se mai arata in PUG. 
 
Tot în aceasta zona exista o serie de trupuri de padure care consolideaza natural versantul si ofera cadrul dezvoltarii unor sporturi de iarna insuficient exploatat, mai sustin specialistii in urbanism care au lucrat la PUG. Totodata, zona centrala a Copoului dispune de numeroase cladiri de patrimoniu si chiar rezervatii de stil neoromânesc si modernism interbelic, în care orice interventie se supune unor constrângeri.

Singura rezerva de teren o constituie segmentul de nord a caii Copou - Aleea Sadoveanu si reconversia unor dotari inadecvate - parte din unitatile militare abandonate, Penitenciarul de maxima siguranta si chiar Stadionul, dupa ce se va construi Baza Sportiva din sesul de vest al Bahluiului.  
 
Dezvoltare urbana in zona Sorogari - Ciric si o noua strada spre Copou
 
In cazul zonei cuprinse intre Sorogari - Ciric, principalele masuri propuse prin PUG se concentreaza asupra retelei de dotari publice, de utilitati si de spatii verzi. Acest lucru se intampla deoarece numeroase cladiri rezidentiale au fost construite in ultimii ani in zona, insa acest lucru s-a facut necontrolat, fara a se tine cont de amenajarea si extinderea spatiilor si utilitatilor publice.
 
Conform specialistilor in urbanism care au lucrat la noul PUG, Axa Nord-Est cuprinsa in zona Sorogari - Ciric este una cu mari posibilitati de crestere, datorita în primul rând amplasamentului si oportunitatilor oferite de acesta. "Exista deja un Plan Urbanistic Zonal aprobat care trebuie sa constituie baza de dezvoltare a zonei, iar prin reglementarile PUG se prevad locuinte, spatii verzi, dotari de sanatate, învatamânt, comert si servicii. Trama stradala trebuie normata si reabilitata, mai ales pe portiunea strazii Moara de Vânt. În rest, ea trebuie executata dimpreuna cu utilitatile, din aproape în aproape, pe masura ocuparii terenurilor", dupa cum este specificat in noul PUG.
 
Situata pe un platou superior, la nord de cartierele Tatarasi si Aviatie, în lungul strazii Moara de Vânt, zona face legatura între oras si aeroport, zona de agrement Ciric si Dorobanti. Conform planurilor avute de autoritatile locale, in perspectiva dezvoltarii Aeroportului International Iasi se preconizeaza si construirea unei noi aerogari, odata cu realizarea unei noi legaturi rutiere intre Ciric si Copou. 

"Zona de agrement Ciric trece printr-un proces de modernizare si extindere, ce va mari capacitatea acesteia în paralel cu lucrari de protectie a cadrului natural. Zona Sorogari - Ciric este despartita de Copou printr-o zona verde depresionara si este necesara o legatura directa printr-un pasaj între cele doua zone", dupa cum se mai specifica in documentul mentionat.
 
Parcari supraetajate in Tatarasi - Doi Baieti
 
Rezervele de teren aflate în proprietate publica vor fi utilizate pentru extinderea retelei de dotari publice si a ameliorarii situatiei locurilor de parcare din cartiere. O masura importanta este realizarea unei retele de parcaje multietajate (sistem paleta de parcare) destinate locuitorilor cartierelor Tatarasi, Aviatiei si Doi Baieti. "Aceste parcaje de cartier permit comasarea autovehiculelor si eliberarea suprafetelor necesare pentru amenajarea de spatii verzi si locuri de joaca", se mai arata in noul PUG.
 
Este, de asemenea, propusa reabilitarea spatiilor publice din cadrul centrelor de cartier (Tatarasi, Aviatiei, Doi Baieti) în scopul dezvoltariii economice a cartierelor si diversificarii profilului lor functional. Prin cresterea atractivitatii publice a acestor subcentre urbane se urmareste consolidarea unor concentrari de activitati (predominant servicii si comert), generatoare de locuri de munca si de oferte rezidentiale.
 
Planul Urbanistic General (PUG) al carui proiectant general a fost SC Search Corporation SRL Bucuresti (arh. Mihai Radulescu), iar proiectant urbanism Bia Axa – Atelier de arhitectura Iasi (sef proiect: dr. arh. Dragos Ciolacu) constituie documentatia de baza în vederea elaborarii politicilor locale de dezvoltare, precum si în vederea eliberarii certificatelor de urbanism, respectiv a autorizatiilor de construire. 

Totodata, PUG va conditiona aprobarea de catre Consiliul Local a documentatiilor pentru Planurile Urbanistice Zonale si Planurile Urbanistice de Detaliu. PUG va avea o valabilitate de 10 ani din momentul adoptarii în Consiliul Local. Totalul intravilanului existent cuprins in document este de aproximativ 6.194 hectare.

Galerie Foto

Ansamblu_2
Ansamblu_2

consolidare dezvoltare baza sportiva ciric modernizare dotari publice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2645 (s) | 35 queries | Mysql time :0.114334 (s)