News Flash:

Spitalul din Pascani a devenit spital municipal de urgenta

10 Octombrie 2012
546 Vizualizari | 0 Comentarii
Costica Panzaru
In urma cu aproximativ trei ani de zile, conducerea unitatii medicale a demarat o procedura la Ministerul Sanatatii Publice ca Spitalul Municipal Pascani sa devina Spital de Urgenta si sa-si schimbe structura atat ca numar de paturi si ca reconfigurare a sectiilor. Dupa o serie de blocaje la nivel guvernamental, in cele din urma, proiectul managerului Costica Panzaru a prins „viata”. Incepand cu data de 01 octombrie, Spitalul Municipal Pascani a devenit spital municipal de urgenta. „In trei ani de zile, dosarele noastre au ajuns la Ministerul Sanatatii, au fost vizualizate de 3 sau 4 ministri, insa toata lumea nu ne-a dat un aviz pozitiv. Asa cum ati prezentat, in urma cu doua saptamani au fost discutii cu fostul ministru al sanatatii dr. Cepoi, care a demisionat, si cu implicarea domnului primar Dumitru Pantazi, dar si cu deputatul Neculai Ratoi, o discutie oficiala cu nevoile spitalului. Luni am primit avizul sanatatii cu doua lucruri: schimbarea din Spitalul Municipal Pascani in spital municipal de urgenta si avizarea structurii organizatorice conform cererilor noastre. In demersurile mele vreau sa precizez ca am fost sustinut de colegii mei directori de la Compartimentul Financiar – Contabil si directorul medical, Diana Acsinte, care saptamanal ma intrebau care sunt demersurile facute sa obtin acest statut. De la 1 octombrie, Spitalul Municipal Pascani s-a transformat in spital municipal de urgenta si cu o alta structura”, a declarat managerul Costica Panzaru, promotorul proiectului.
Odata cu primirea statutului, spitalul va putea sa-si largeasca activitatea medicala pe alte specialitati care nu erau in spital. Este vorba despre: Cardiologia, Nefrologia, Urologia, Medicina Muncii si Endocrinologia. „Sunt specialitati pentru care am avut o discutie foarte dura cu Ministerul Sanatatii pentru ca nu au fost de acord cu aceste structuri. Din punctul lor de vedere aceste structuri ar trebui sa fie numai in centru universitar, insa punctul meu de vedere a fost acela ca o comunitate nu poate fi sanctionata pentru nevoile sale de sanatate doar pentru ca nu este centru universitar. Pana la urma au fost de acord. Deci pentru pascaneni, aceste specialitati au fost introduse in structura spitalului. Urmeaza ca noi, in perioada urmatoare, sa gasim medici. Deja s-a discutat cu trei specialisti, endocrinologul, urologul si nefrologul si sa vedem ce modalitate de contracte putem face intre noi, pentru ca pacientii sa nu mai fie plimbati pe la centrele universitare. S-au mai schimbat ca numar de paturi sectiile care erau supraaglomerate. Gastroentologia, care avea doar 15 paturi si pacientul trebuia sa stea pe lista de asteptare, s-a transformat in sectie cu 25 paturi. Neurologia la fel, un compartiment aglomerat cu 15 paturi, a devenit sectie cu 25 paturi si sectia de pneumologie acuti, unde la fel s-a marit cu 10 paturi in plus. Pe anumite sectii a fost regandita structura. La Ortopedie a crescut numarul de paturi, unde avem o echipa foarte bine pregatita care monteaza proteza de umar, sold si genunchi. In concluzie, s-au diversificat serviciile medicale de care pascanenii aveau nevoie si nu vor mai sta pe lista de asteptare ca pana acum”, a conchis dr. ginecolog Costica Panzaru.

Salarii mai mari

Faptul ca a fost recunoscuta activitatea intregului colectiv, toti angajatii spitalului, cu exceptia celor din administrativ si a conducerii, vor fi in alta grila de salarizare. Vor primi salarii la nivel de clinica universitara. Dupa aceea, Compartimentul de Primiri Urgenta va fi finantat de la bugetul de stat, toti angajatii ,inclusiv linia de garda. Ministerul Sanatatii are obligatia sa doteze cu aparatura medicala, sa acopere cheltuielile cu tot ce inseamna medicamente, reactivi si ce mai este nevoie. „Deci este un castig. Am mai castigat prin acest ordin spitalizarea de zi, unde erau 12 paturi, iar acum sunt 25. Contractul cu CASA va fi dublu fata de anul trecut. De asemenea, relatia contractuala cu CASA se va diversifica, a ariei fiselor medicale. Specialitatile care nu au fost cuprinse pana acum vor fi in sfarsit prinse. Ca niste concluzii, este o remunerare in plus pentru angajatii spitalului, bani de la bugetul de stat pe salarii, medicamente, reactivi, CPU si dotare cu aparatura medicala. Deci Consiliul Local va fi degrevat de anumite cheltuieli. Va fi degrevat spitalul, fiindca noi banii ii cheltuiam din bugetul spitalului pana acum. Va creste contractul cu CASA de asigurari pe partea de servicii medicale din ambulatoriu, pe specialitatile enumerate, partea de spitalizare de zi si paturi de insotitori. Este un succes care nu este meritul meu, ci al celor pe care i-am spus mai devreme. Directorul medical si financiar contabil dar si a celor trei personalitati care s-au implicat in ultimele saptamani in deciziile care au fost luate”, a incheiat dr. Costica Panzaru, managerul Spitalului Municipal Pascani.

casa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1764 (s) | 35 queries | Mysql time :0.037706 (s)