News Flash:

CSM sesizează CCR pentru conflict între puteri! Iohannis: Guvernul să dea socoteală!

1 Februarie 2017
188 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6605 RON (+0.0077)
USD: 4.1120 RON (+0.0247)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Klaus Iohannis
Membrii CSM au votat în unanimitate sesizarea Curții Constituționale a României (CCR) în legătură cu existența unui conflict între puteri. Preşedintele Klaus Iohannis, care a prezidat ședința de urgență a Consiliului Superior al Magistraturii, s-a declarat mulțumit de solidaritatea din sistemul de justiție și a subliniat că Guvernul trebuie să dea socoteală pentru modul în care a procedat în privința adoptării OUG pentru modificarea Codurilor penale.

UPDATE: Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au votat în unanimitate sesizarea Curții Constituțională în legătură cu existența unui conflict instituțional, după ce Guvernul a adoptat pe furiș OUG privind modificarea Codului Penal și al Codului de Procedură Penală.

UPDATE: Klaus Iohannis s-a declarat mulțumit, după ședința CSM, de faptul că există solidaritate în sistemul de justiție și a subliniat că președintele Consiliului Superior al Magistraturii este hotărât să sesizeze CCR cu privire la un conflict de interese. 

"Am participat astăzi la ședința CSM, pe care am condus-o. Prezența mea aici la CSM se datorează faptului că avem o situație total neobișnuită. Guvernul a aprobat o ordonanță noaptea, fără ca acest act normativ să fi fost pe ordine de zi și fără avizul CSM. Acum, pot să spun că am aflat opinia membrilor CSM și pot să vă spun că, din punctul meu de vedere, doamna președinte a CSM este hotărâtă să sesizeze CCR pentru un conflict între instituții. De asemenea, am constatat, în cursul ședinței, că toți membrii CSM sunt solidari cu președinta Consiliului Superior al Magistraturii. În consecință, vor discuta în continuare asupra acestor detalii. Eu plec mulțumit pentru că am putut să constat o solidaritate în interiorul CSM și, din discuțiile cu membrii CSM, am putut să aflu că, practic, întreg sistemul este de partea CSM. Justiția în România este independentă, iar magistrații sunt indignați de felul în care Guvernul a tratat această chestiune foarte sensibilă", a declarat Iohannis după ședința Consiliului Superior al Magistraturii. 

Totodată, șeful statului a susținut că Guvernul trebuie să înceteze să mai fugă de explicații și să dea socoteală pentru modul în care a procedat: "Din punctul meu de vedere, acest conflict instituțional este evident. Este important, în primul rând, să vedem că există acest conflict și să fie sesizată CCR, după care CCR are libertatea să decidă, dar are inclusiv libertatea să anuleze acest act normativ. Au fost foarte multe luări de poziție și multă lume a spus cu punct și virgulă că sunt acte normative cu dedicație, însă nu aceasta este problema. Problema este că în acest fel în care a procedat Guvernul nu se poate proceda într-un stat de drept. Eu nu am abandonat absolut deloc ideea că România este și rămâne un stat de drept. Pentru asta sunt eu președinte și pentru asta fac acțiunile pe care le fac și le voi face în continuare. Guvernul va trebuie să explice public, pentru că este inadmisibil să fugă de presă și explicații. La un moment dat, Guvernul va trebui să dea socoteală, să explice românilor de ce a procedat așa, și nu altfel".

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a anunțat în ședința CSM că îl va vizita astăzi pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pentru a-i transmite că se așteaptă la o luare de poziție din partea instituției. 

"Mă gândesc să-i fac o vizită astăzi (n.r. Avocatului Poporului), nu mi-e dor de el, dar trebuie să-i transmit personal că așteptăm cu toții o luare de poziție"

UPDATE: Șeful statului a cerut plenului CSM să includă pe ordinea de zi oportunitatea ca președintele CSM, Mariana Ghenea, să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la un conflict conflict instituțional între sistemul de justiție și guvern, în legătură cu ordonanţa de modificare a Codurilor Penale, adoptată pe repede înainte de Guvern.

"Este o ofensă adusă justiției, iar în acest cadru dumneavoastră acum, în mod excepțional și cu participarea mea, răspundeți de independența justiției și eu cred că ea a fost și este încălcată prin astfel de comportamente din partea Guvernului în mod grav. Părerea mea este că trebuie luată atitudine nu doar declarativ, ci și instituțional. Îmi imaginez că primul pas este sesizarea CCR fiindcă este un conflict instituțional înte sistemul justiției și Guvern", a cerut Iohannis în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii.

Totoată, Mariana Ghenea, președintele CSM, i-a cerut lui Klaus Iohannis să meargă în tandem și să sesizeze la rândul său, în calitatea sa de președinte, aceste conflict instituțional. 

UPDATE: Klaus Iohannis a ajuns la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, acolo unde participă la ședința de urgență. Acesta a subliniat că este inadmisibil ca Guvernul să adopte astfel legi dintr-un "domeniu atât de sensibil" noaptea. 

"Este inadmisibil, inacceptabil, o bătaie de joc. Nu se poate ca guvernul să adopte noaptea fără avizul CSM, fără să fie inclusă pe ordinea de zi o OUG într-un domeniu atât de sensibil. Această chestiune nu este pur și simplu torelabilă și, pentru a vedea cum vede sistemul de justiție această chestiune am venit azi la CSM", a declarat șeful statului. 

Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri dimineaţă la şedinţa de urgenţă a  Consiliului Superior al Magistraturii. Astăzi, plenul CSM ar fi trebuit să se consulte cu ministrul Justiţiei pe noua formă a ordonanţei de urgenţă. Nu a mai apucat însă.

Magistraţii se vor reuni totuşi, iar preşedintele CSM ar putea sesiza CCR cu privire la un conflict constituţional între instituţii. Este una dintre ultimele pârghii de blocare a efectelor din Ordonanţa pe codurile penale, care prevede, în cazul unora dintre prevederi, intrarea în vigoare în 10 zile de la publicarea în Monitor.

"Modificările aduse la Codul Penal prin OUG (dezincriminarea abuzului in serviciu si a neglijentei in serviciu) vor intra în vigoare peste 10 zile de la publicarea OUG. Astfel că CCR are timp suficient să se pronunțe dacă: Avocatul Poporului atacă OUG cum că nu există urgență sau dacă președintele CSM sesizează conflictul constituțional între autoritățile statului. Sau poate Guvernul abrogă OUG, e posibil și asta...", a scris pe Facebook Cristi Danileţ, magistrat CSM.

Ordonanţa de modificare a Codurilor Penale s-a adoptat pe repede înainte, fără ca Executivul să ţină cont de opoziţia fermă venită din Justiţie. Conducerea CSM, cea DNA şi a Ministerului Public acuză că actul normativ este unul vădit neconstituţional. Astăzi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii ar fi trebuit să se consulte cu ministrul Justiţiei pe noua formă a ordonanţei de urgenţă. Nu a mai apucat însă.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se va reuni totuşi, într-o şedinţă de urgenţă. Va fi discutată Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern pentru modificarea Codului Penal, cu toate că aceasta a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Solicitarea fusese făcută ieri, de ministrul Justiţiei, Florin Iordache. Proiectul depus la CSM e chiar mai rău decât cel iniţial, a declarat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Iar procurorul general spune clar că orodonanţa trebuie imediat atacată la Curtea Constituţională.

Anterior şedinţei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justiţiei fost personal înştiinţat şi invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la şedinţa Plenului convocată de urgenţă pentru astăzi, ora 9.00, tocmai pentru analizarea şi dezbaterea solicitării de avizare. Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea proiectului în condiţiile menţionate reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima.

Iată comunicatul CSM:

"Consiliul Superior al Magistraturii

Apreciază că solicitarea Ministerului Justiţiei, transmisă Consiliului la data de 31.01.2017, în jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, nu reprezintă o intenţie reală în obţinerea avizului prevăzut de lege.

Anterior şedinţei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justiţiei fost personal înştiinţat şi invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la şedinţa Plenului convocată de urgenţă pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea şi dezbaterea solicitării de avizare.

Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea proiectului în condiţiile menţionate reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima".

Procurorul- şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat pentru Agerpres că nu ştie exact ce a aprobat Guvernul. Însă noul proiect de lege trimis la CSM e mai rău ca cel iniţial.

,Nu pot să comentez ce efecte vor avea ordonanţele adoptate întrucât nu le-am citit. (...) În jurul orei 19,00, am primit din partea CSM un proiect de OUG de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală. Am fost surprinsă să văd că acest proiect nu conţine observaţiile pe care sistemul judiciar, în special DNA, le-a făcut la proiectul iniţial. Mai mult, nu înţelegem de ce este aşa de mare urgenţă pentru a sta noaptea şi a da un punct de vedere pe legi atât de importante. (...) Pot să spun că acest proiect nou este mai rău decât proiectul iniţial din perspectiva luptei anticorupţie, practic lipseşte de relevanţă lupta împotriva corupţiei în România dacă acest proiect de lege va fi adoptat." a declarat şefa Direcţiei Anticorupţie.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, susţine că ordonanţa trebuie atacată urgent la Curtea Constituţională.

,,Ca membru al CSM vă pot spune că OUG este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti, fiind discreţionară, vădit neconstituţională şi trebuie atacată urgent la CCR. Despre consecinţele ei grave am avertizat în comunicatul Ministerului Public, aflat pe site", a declarat procurorul general al României.

Plenul CSM avea pe ordinea de zi de miercuri un singur punct: "Solicitarea Ministerului Justiţiei, de avizare, de către Consiliul Superior al Magistraturii, în temeiul art. 38 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, transmis Consiliului la data de 31.01.2017".

Solicitarea Ministerului Justiţiei a fost transmisă marţi, potrivit documentelor postate pe site-ul CSM. Astfel, într-o notă scrisă de mână pe solicitarea ministerului este trecută ora 17.00, alături de menţiunea: "Membrilor CSM pe e-mail. Comisia 1 CSM, DLDC, ICCJ, instanţe şi PICCJ, parchete".

În document sunt subliniate cuvintele "proiect de ordonanţă", "Codului Penal", "Codului de Procedură Penală" şi "rugămintea de a-l aviza".

Documentul este semnat pe ultima pagină de ministrul Justiţiei. Tot acolo sunt trecuţi, ca avizând favorabil,  ministrul de Interne, Daniela Carmen Dan, şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, fără ca pe document să existe semnăturile celor doi miniştri.

Proiectul a suferit unele modificări faţă de prima variantă, care a primit aviz negativ din partea CSM.

Astfel, pentru favorizarea făptuitorului nu există pedepse în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative. Mai precis, membrii Guvernului şi ai Parlamentului nu pot fi acuzaţi de favorizarea făptuitorului.

sursa: realitatea.net 

update
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1618 (s) | 35 queries | Mysql time :0.025016 (s)