News Flash:

DEZASTRU la Serviciul Urbanism al municipiului Iasi! Dezvaluiri INCENDIARE despre cei care blocheaza investitiile majore din oras

31 Ianuarie 2017
274 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6605 RON (+0.0077)
USD: 4.1120 RON (+0.0247)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Primaria Iasi
• Serviciul Urbanism din cadrul Primariei Muncipiului Iasi a ajuns intr-o situatie atat de critica cum nu a mai fost niciodata • Angajatii de aici au creat o adevarata criza in randul iesenilor care solicita o autorizatie, iar oricine doreste sa faca un bransament, sa monteze un chiosc sau sa construiasca o cladire, trebuie sa treaca printr-o serie de situatii care provoaca o stare de nemultumire generala • Pentru semnarea unei autorizatii sau a unui act, iesenii sunt nevoiti sa astepte chiar si 2 ani• Atunci cand ajungi la Biroul Urbanism sau la Institutia Arhitectului Sef al orasului, poti fi aproape sigur ca proiectul tau nu va fi aprobat din prima, dar nici din a doua incercare sau nici dupa zece incercari in care au fost facute completari si modificari dupa solicitarile functionarilor de aici

Dupa plecarile mai multor arhitecti de la Primaria Iasi, Serviciul Urbanism s-a transformat intr-un haos general, creat de angajatii ramasi aici, iar aproape niciunul dintre ei nu este specialist in domeniul urbanismului, situatie absolut scandaloasa pentru un oras de asemenea dimensiuni. Cei care sunt responsabili de haosul creat in sectorul urbanismului iesean sunt mai ales Cristian Constantin Dutu - arhitect sef interimar al Iasului, impreuna cu Elena Hertanu si Pompilia Iliescu - inspectori in cadrul Serviciu Urbanism. 

Scopul lor este parca unul de a bloca mai toate proiectele de urbanism si nu acela de dezvoltare urbanistica a orasului. Exista sute de proiecte care au ramas blocate in birourile acestor angajati ai municipalitatii, iar asta nu se intampla pentru ca proiectele nu corespund sau sunt eronate, ci pentru ca pur si simplu nu se respecta legea la Serviciul Urbanism si la Arhitectul Sef al Iasului. 
 
Mai mult, daca inainte erau trei zile disponibile de program cu publicul la Institutia Arhitectului Sef, acum sunt doar doua, iar noul sef interimar al institutiei vrea sa faca doar una. In fiecare zi de marti si joi, atunci cand sunt audiente cu publicul, iese un scandal monstru, se injura si se urla din cauza blocarilor si intarzierilor, motiv pentru care se solicita interventia Politiei Locale pentru a calma spiritele. 
 
Arhitect Sef al Iasului, un tanar cu o functie prea mare pentru el
 
Cristian Constantin Dutu, cel care este in functia de arhitect sef interimar al Iasului, este vazut ca un copil intr-o cusca de lei, care nu are nicio legatura cu urbanismul iesean si care a cazut in capcana subalternilor sai. Acesta nu are experienta in domeniu, are doar 31 de ani si s-a înscris în Registrul Urbanistilor din România abia la finalul anului trecut, atunci cand s-a si angajat in administratia publica. 

Acesta a venit la Primaria Iasi cu un CV in mana, avand intentia de a se angaja pe un post de inspector dupa ce acesta a devenit vacant, iar intr-o conjunctura cu totul favorabila numai lui, a iesit din Primaria Iasi cu functia de arhitect sef interimar al Iasului, o functie foarte importanta, tinand cont ca de aici se ghideaza dezvoltarea urbanistica a orasului. Acesta a avut pur si simplu un noroc chior, deoarece Tudor Vericeanu a parasit functia, iar Ana Maria Tarziu tocmai plecase pe o functie similara la Consiliul Judetean Iasi. Tanarul de 31 de ani, care a fost un student mediocru, a avut un mare tupeu sa accepte aceasta functie, iar asta pentru ca este dificil sa lucrezi aici daca nu te recomanda nimic. 

Practic, acesta este pus pe scaunul cel mai inalt din Institutia Arhitectului Sef al orasului si se prezinta la el specialisti in domeniu sau fostii lui profesori universitari, care primesc pur si simplu directive de la un tanar abia iesit de pe bancile scolii. Fiind un incepator in domeniu, Dutu nu isi asuma nicio raspundere, motiv pentru care intarzie si refuza mai toate proiectele care ii trec prin mana. Acesta solicita completari irelevante, la nesfarsit, pentru proiectele depuse, iar asta nu face decat sa duca la un blocaj in ceea ce priveste demararea constructiilor in Iasi si dezvoltarea urbanistica a orasului.

Se foloseste de alte institutii pentru blocarea proiectelor
 
Constantin Dutu nu are absolut nicio autoritate in fata subalternilor, ba chiar asculta indicatiile acestora. Din surse sigure din interiorul Primariei Iasi, aflam ca cele patru femei care ocupa functiile de inspector urbanism ii spun frecvent lui Cristian Constantin Dutu: "Ai grija cu autorizatiile astea, tine-le cat de mult poti tu, pentru ca noi semnam hartiile astea, iar ei fac bani cu ele".
 
Una dintre cele mai grave probleme este ca arhitectul sef interimar Constantin Dutu invoca si citeste legi care nu se aplica la institutia pe care o conduce. Acesta a lasat pur si simplu deoparte Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul si invoca alte legi care nu se aplica direct la institutia pe care o conduce, in asa fel incat sa poata bloca proiectele. Din sursa sigura, s-a ajuns la performanta ca arhitectul sef interimar sa discute cu angajati de la aceste intitutii, tocmai pentru a da avize negative in cazul a numeroase proiecte din Iasi. Orice PUZ are nevoie de avize de la mai multe institutii care reglementeaza zona, cum ar fi DSP, IPJ, ApaVital, E.ON etc (nu ai aviz pozitiv, nu trece PUZ-ul).
 
Cele doua functionare care au ajuns "cancerul" urbanismului iesean
 
Elena Hertanu si Pompilia Iliescu sunt cele mai contestate personaje de aici. Acestea au senzatia ca, daca ocupa functii la Serviciul Urbanism sunt si specialiste in domeniu, total fals insa. Aceste doamne care ocupa functia de inspector au specializari in domeniul textile-pielarie si chimie industriala, si doar una dintre ele a facut timp de doi ani cursuri de specialitate in urbanism. Aceasta este Pompilia Iliescu, care a lucrat pe o functie similara la Primaria comunei Tomesti si la Primaria Podu Iloaiei. Aceasta a fost fugarita pur si simplu de la cele doua primarii dupa haosul creat in domeniul urbanismului, insa, in conditii neclare, a fost primita cu bratele deschise la Primaria Iasi.
 
Primarii de la Tomesti si Podu Iloaiei au fost foarte bucurosi cand au scapat de ea, pentru ca a blocat primariile in ceea ce priveste urbanismul. 

La Serviciul Urbanism, atunci cand se depune un dosar, functionarul public nu cere de la inceput tot ce e nevoie de depus la dosar. Elena Hertanu si Pompilia Iliescu procedeaza in asa fel incat sa intarzie cat mai mult avizarea proiectelor. Acestea dau raspunsurile si solicita completari cu documente abia dupa 30 de zile de la depunerea unui proiect

Practic, acestea solicita cate un document in fiecare luna, si nu mai multe documente odata, asa cum ar fi normal. Nu se lucreaza deloc eficient, iar multi ieseni au facut credite ca sa poata construi si sunt in postura de a plati rate la banci, insa celor din Primaria Iasi nu le pasa de acest lucru. Cu cat este intarziat mai mult un proiect, cu atat sunt mai mari sansele ca iesenii respectivi sa nu-si mai poata achita creditele si sa ajunga falimentari.
 
Dezvoltarea urbanistica a orasului inseamna transformarea functionala a anumitor zone din Iasi, aglomerarea altor zone si adaptarea orasului la cerintele pietei. In loc ca aceste functionare sa le explice persoanelor care fac reclamatii despre nevoia de modernizare a orasului, despre detaliile tehnice care in general respecta legislatia din Romania, ele arunca gaz pe foc. In loc sa medieze situatiile, ele pur si simplu le invata pe persoanele care fac reclamatii cum sa speculeze legislatia, cum sa intocmeasca reclamatii in asa fel incat cele mai multe proiecte sa fie blocate. Chiar se dau si modele dupa care se fac reclamatiile. 
 
Se folosesc de vecini pentru blocarea proiectelor
 
Elena Hertanu este una dintre persoanele care nu cunoaste legea, iar daca o cunoaste este cu atat mai grav, pentru ca o incalca. Ea este cea care se ocupa cu informarea populatiei pentru fiecare proiect in parte. Nu conteaza daca o proprietate nu are vecini si este inconjurata de strazi, chiar daca acestea sunt drumuri principale. Elena Hertanu spune pur si simplu ca vecinul tau este cel de peste drum si, mai mult decat atat, solicita obligatoriu informarea si aprobarea vecinilor de pe o raza de 50-100 metri din jurul proprietatii. Desi Primaria ar trebui sa se ocupe de aceasta informare, dezvoltatorul este cel obligat sa mearga din usa in usa pentru a face aceste proceduri. 

In Ordinul 2701 din 2010, la art. 34 alin. 2 se specifica urmatoarele: "In functie de impactul estimat al PUZ (suprafata studiata, modificari propuse, specificul investitiei ce a generat elaborarea documentatiei), pentru argumentarea unor obiective ale planului sau pentru identificarea si evaluarea unor posibile opinii si interese divergente, în vederea determinarii oportunitatii planului în interes public, administratia publica initiatoare poate aduce la cunostinta publicului intentia de elaborare a PUZ si obiectivele acestuia prin anunturi pe pagina proprie de internet, anunturi catre proprietarii din zona, afisari ale anuntului în zona de studiu preconizata, întâlniri cu locuitorii din zona etc".
 
Pentru Hertanu, moralitatea este mai presus de lege. Desi trebuie sa medieze o situatie conform legii, ea nu aplica legea, ci face dupa bunul ei plac. Daca exista reclamatii referitoare la un proiect, ea este in culmea fericirii, ii cheama pe vecini si ii invata cum sa faca in asa fel incat sa plece orice investitor din Iasi. In mod normal, conform legii, atunci cand se afiseaza pe pagina de internet a Municipiului Iasi informarea privind demararea unui proiect, exact din acel moment incepe informarea propriu-zisa a populatiei, etapa care dureaza 25 zile. In opinia doamnei Hertanu insa, nu este deloc asa, pentru ca informarea poate sa dureze si trei luni, asta pana se aduc documentele cu toti vecinii pe o raza de 50-100 metri. 

Primaria Municipiului Iasi si Serviciul Urbanism nu au auzit in viata lor de articolul din Legea 350 din 2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, mai precis art. 32 alin. 1 lit. e care specifica clar urmatoarele: "se permite întocmirea documentatiei tehnice pentru autorizatia de construire, fara elaborarea unei documentatii de urbanism, în situatia construirii pe o parcela în cadrul unui front preexistent, în care cladirile de pe parcelele adiacente au acelasi regim de înaltime cu cel solicitat", dupa cum se arata in Legea 350 din 2001.
 
Concret, daca exista mai multe chioscuri intr-o zona, iar langa proprietatea ta sunt alte magazine comerciale asa cum vrei si tu sa construiesti, poti invoca aceasta lege, realizezi proiectul necesar, iar autoritatile ar trebui sa elibereze autorizatia de construire. In Iasi insa nu este asa, daca vrei sa construiesti 30 mp intr-un plan preexistent, trebuie sa ceri PUZ. La Iasi s-a ajuns la performanta ca, daca vrei sa faci un chiosc de 20-30 mp trebuie sa faci PUZ. Oricine invoca acest articol de lege nu este luat in considerare, pentru ca la Primaria Iasi nu se aplica.

Incompetenta sustinuta de conducerea Primariei Iasi
Pentru incompetenta lui devotata, conducerea Primariei Iasi a hotarat sa-i mai prelungeasca cu alte 6 luni mandatul de arhitect sef interimar lui Constantin Dutu. Probabil ca asta se doreste la Iasi, un blocaj total. Reamintim faptul ca, de aproape un an de zile, municipiul Iasi nu are un arhitect sef desemnat prin concurs. 

Reamintim conducerii Primariei Municipiului Iasi ca sunt adrese in care nu s-a raspuns de 9 luni de zile in ceea ce priveste Comisia de Oportunitate. Foarte multe plangeri s-au facut cu privire la aceasta lipsa de raspunsuri din partea Comisiei de Oportunitate, iar din aceasta cauza, dezvoltatorii nu pot sti cum sa actioneze in cazul in care raspunsul este negativ. 
 
Trebuie sa se inteleaga faptul ca orasul Iasi va fi din ce in ce mai aglomerat si urmeaza calea normala a unei metropole si este inadmisibil ca acesti functionari, majoritatea fara specializare in domeniu, sa fie lasati sa blocheze drumul normal spre modernizarea orasului. In aceste conditii, primarul municipiului Iasi ar trebui sa ia atitudine, pana nu este prea tarziu, pentru a debloca dezvoltarea urbanistica a orasului.
 
Vor urma si alte dezvaluiri.

elena hertanu pompilia iliescu serviciul urbanism primaria iasi puz
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2050 (s) | 35 queries | Mysql time :0.061137 (s)