News Flash:

Dezvaluiri incendiare! Marile proiecte de modernizare ale Iasului, blocate de interesele personale ale unor functionari

1 Februarie 2017
306 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6540 RON (+0.0055)
USD: 4.1197 RON (+0.0336)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Cristian Stanciu si Anca Mihailescu
• Marile proiecte private ale Iasului sunt blocate de interesele personale ale unor functionari care cauta sa profite cat mai mult de pe urma dezvoltatorilor • Dupa ce a fost aprobat de toate institutiile abilitate, un proiect imobiliar de locuinte colective in zona Copou este tinut in birourile Comisiei de Urbanism de la Consiliul Judetean Iasi de aproape jumatate de an, desi avizul acestei comisii ar fi trebuit sa fie doar o simpla formalitate • Pentru aprobarea proiectului, presedintele comisiei a solicitat investitorului sa realizeze un drum care duce exact la proprietatea detinuta de presedintele Comisiei de Urbanism a judetului • Consilierii se folosesc de diferite metode care nu le intra in atributii pentru a profita de pe urma investitorilor imobiliari • Dezvoltatorul care se bate cu morile de vant pentru demararea acestei investitii este pe cale de a da in judecata membrii comisiei de urbanism a judetului si de a solicita despagubiri de 3 milioane euro pentru prejudiciul adus
 
Un proiect imobiliar din zona Copou este blocat din cauza intereselor personale ale unor consilieri din administratia publica. Dupa ce Comisia de Urbanism a Primariei Iasi, precum si celalalte institutii care elibereaza avizele pentru constructii au aprobat proiectul referitor la construirea unui ansamblu de locuinte colective pe strada Toma Cozma nr. 9 din Iasi. Dupa aceasta etapa, care ca fost si ea amanata din cauza intereselor personale ale membrilor din Serviciul Urbanism, cu o durata de aproape un an, mai urma o simpla formalitate pentru demararea propriu-zisa a constructiei.

Astfel, documentatia a fost depusa in luna septembrie a anului trecut si la Consiliul Judetean Iasi, iar aceasta institutie ar fi trebuit sa dea un simplu aviz in acest sens. Majoritatea membrilor din Comisia de Urbanism a Consiliului Judetean au fost de acord cu proiectul respectiv inca de la primele sedinte. Unii dintre membri au invocat chiar si faptul ca dezvoltatorii imobiliari nu trebuie sa fie blocati prea mult timp, pentru ca au credite luate si au incurajat aprobarea proiectului cat mai repede. 

Desi au trecut 5 luni de la depunerea documentatiei, Comisia de Urbanism de la CJ Iasi nu a dat inca acel aviz, desi acesta este cel mai putin important document din proiect, mai putin important chiar si decat un aviz de la E.ON sau DSP. Un aspect foarte important este faptul ca analiza celor de la CJ Iasi se bazeaza pe documentatia facuta de Primaria Municipiului Iasi. Practic, din momentul in care proiectul trece de Comisia de Urbanism a Primariei Iasi, acesta are obligatoriu toate avizele necesare de la toate institutiile abilitate si nu ar trebui sa fie nimic in neregula cu documentatia respectiva. 
 
Cei care s-au opus cu inversunare acestui proiect sunt Anca Mihailescu, fostul arhitect sef interimar al Consiliului Judetean Iasi, si Cristian Stanciu, consilier judetean care este seful Comisiei de Urbanism al institutiei. Unul dintre ei s-a opus acestui proiect pentru a se razbuna, in vreme ce altul s-a opus pentru interesele financiare personale.
 
Proiect blocat din razbunare, fara temei legal
 
Anca Mihailescu face aceste lucruri in semn de razbunare pentru ca a fost destituita din functia de arhitect sef interimar al Consiliului Judetean Iasi dupa ce a incalcat legea, blocand fara temei legal proiectul de pe strada Toma Cozma. Demiterea a fost facuta dupa o serie de dezvaluiri facute de cotidianul BUNA ZIUA IASI despre ilegalitatile facute de aceasta. 

Desi data jos din functie, Anca Mihailescu a ramas membra in Comisia de Urbanism si a continuat sa faca aceleasi lucruri pentru care a fost demisa, adica a continuat sa blocheze proiectul respectiv. Aceasta inventeaza tot felul de motive ireale pentru a respinge proiectul, de la faptul ca sunt prea multe reclamatii pana la faptul ca dezvoltatorul intra pe strada principala, asta desi exista avizele necesare eliberate deja de Politia Rutiera, de Comisia de Circulatie a Primariei Iasi si de Pompieri.

De specificat faptul ca toate documentatiile si avizele sunt bazate pe studii facute de profesori universitari specialisti in domeniu. Mai mult, Consiliul Judetean nu are nici un suport legal pentru a face informarea populatiei si pentru a solicita interventia vecinilor referitar la demararea unui proiect, asta pentru ca etapa de informare a populatiei este realizata de Primaria Iasi. Anca Mihailescu s-a luptat chiar sa modifice proiectul, spre exemplu a dorit sa taie balcoanele de la bloc, desi acest lucru nu intra deloc in atributiile lor.
 
Un aspect foarte grav este ca, in perioada in care Anca Mihailescu ocupa functia de arhitect sef interimar al CJ Iasi, de la dosar a disparut un aviz eliberat de Comisia de Circulatie a Primariei Iasi si de Politia Rutiera, pur si simplu a fost sustras de la dosar. Astfel de metode sunt folosite de membrii comisiei pentru a bloca dezvoltarea orasului in ceea ce priveste urbanismul.
 
Precizam faptul ca toate aceste proiecte care sunt blocate de Comisia de Urbanism a CJ se construiesc pe raza municipiului Iasi si nu pe raza judetului, acolo unde are competenta Consiliul Judetean. Practic, acel aviz unic eliberat de CJ ar trebui sa fie o simpla formalitate, dar este folosit tocmai pentru a bloca proiecte importante. Cu alte cuvinte, daca un dosar nu era complet si nu respecta legea, acesta nu ajungea la Comisia de Urbanism a CJ Iasi, care face o analiza in baza documentatiei facute de Primaria Iasi.
 
"Santaj" si "abuz" marca Stanciu?
 
Motivele amanarii de pe strada Toma Cozma ascund interesele financiare personale ale unor membri din comisie. Cristian Stanciu, presedintele comisiei din cadrul CJ Iasi a precizat in ultima sedinta faptul ca Aleea Pedagogica trebuie largita la doua benzi pentru a da avizul. Acest lucru este ilegal din mai multe puncte de vedere. Practic, este un mod prin care Stanciu incearca sa rezolve o problema personala marind aleea care duce tocmai catre cladirea pe care a inchiriat-o recent de la Primaria Iasi
 
Cristian Stanciu a inchiriat prin intermediul firmei Metcons Top SRL, pe care o administreaza chiar el, un teren si o imensa cladire, mai precis un punct termic. Conform contractului de inchiriere pentru 15 ani incheiat cu Primaria Iasi pentru suma de 7.900 euro/ an. Acesta se afla tot la adresa Toma Cozma nr. 9. Sa intelegem de aici faptul ca seful Comisiei de Urbanism din cadrul CJ Iasi forteaza o investitie privata pentru beneficiile firmei pe care o conduce, adica Metcons Top SRL, proprietarul cladirii.
 
Practic, desi dosarul proiectului era complet si majoritatea erau de acord cu demararea lui, Stanciu a votat impotriva si a cerut inversunat respingerea acestuia, solicitand apoi pentru aprobare largirea drumului care duce exact catre cladirea inchiriata de el. 

De precizat faptul ca, in luna aprilie a anului trecut, la sedinta deschisa cu proprietarii din zona, dezvoltatorul proiectului chiar a propus largirea aleii Pedagogice cu fonduri personale, insa a fost refuzat pentru ca cetatenii nu au fost de acord ca acesta sa concesioneze de la Primaria Iasi un teren pentru largirea drumului. 

Drept urmare, s-a refacut studiul de trafic inclus in proiect si s-a luat decizia ca accesul sa se faca direct din drumul public in proprietatea respectiva. Stanciu solicita acum tocmai sa se puna in aplicare propunerea care a fost refuzata initial prin largirea aleii respective, iar asta tocmai pentru a beneficia de investitia facuta de dezvoltatorul blocului.
 
Mai mult decat atat, pentru a nu se scapa informatii din interior si pentru a avea un control cat mai mare asupra situatiei, Cristian Stanciu s-a autodesemnat purtator de cuvant al Comisiei de Urbanism, iar asta s-a intamplat fara ca acest aspect sa fie supus la vot. Sa nu uitam nici de faptul ca Stanciu este dezvoltator imobiliar. A votat vreodata impotriva unui proiect personal?
 
A "uitat" sa le spuna colegilor despre cladirea din Toma Cozma
 
Cristian Stanciu a "uitat" sa le spuna si colegilor despre faptul ca acea cladire aflata in capatul aleii pentru care solicita largirea pe banii dezvoltatorului a fost inchiriata de firma pe care o administreaza. Membrii comisiei recunosc insa faptul ca exista o problema reala referitoare la blocarea acestui proiect imobiliar. 

"Daca proiectul a trecut prin Comisia de Urbanism a Primariei, iar oamenii de acolo s-au deplasat la fata locului de mai multe ori si au analizat toata situatia, este inadmisibil ca acum, la ultima etapa sa intarzii proiectul atat de mult. Dezvoltatorul se poate indrepta in justitie pentru a cere despagubiri pentru ca pierde in tot acest timp. Chiar am ridicat aceasta problema in timpul comisiei. Daca erau probleme, corect era sa se opreasca proiectul la Primarie, dar nu atunci cand e ultima etapa si se ajunge la judet si sa se faca toate aceste lucruri, sa se cheme vecinii, sa se analizeze reclamatiile si asa mai departe. Din ce stiu, exista doua reclamatii facute de aceeasi persoana si ambele sunt cu acelasi continut. Nu stiam ca acea cladire din capatul strazii ii apartine domnului Stanciu, el nu a spus asta in cadrul comisiei", a spus consilierul judetean Mircea Manolache, membru in Comisia de Urbanism a CJ.
 
Investitorul ii da in judecata pe consilieri si cere despagubiri de 3 milioane euro
 
Fiind in situatia de a nu-si mai putea plati ratele bancare si pe punctul de a deveni falimentar din cauza investitiilor blocate, dezvoltatorul proiectului din strada Toma Cozma nr. 9 a anuntat faptul ca, in cazul in care, la urmatoarea sedinta a Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Judetean nu se rezolva situatia proiectului blocat din cauza acestui aviz care nu ar trebui sa fie altceva decat o formalitate, urmeaza sa se indrepte penal si civil impotriva consilierilor judeteni si a petitionarilor care au blocat acest proiect si va solicita despagubiri in valoare de 3 milioane euro.  

Un alt membru al comisiei din CJ Iasi a recunoscut faptul ca, daca lucrurile continua in acest mod, exista riscul sa se ajunga in instanta, iar atributiile comisiei sunt altele decat cele de modificare a proiectului deja aprobat de cea mai importanta entitate in domeniu - Comisia de Urbanism a Primariei Iasi. 

"Eu am intrat recent in Comisia de Urbanism de la Consiliul Judetean si a fost prima sedinta la care am participat. Am pus cateva intrebari despre acest proiect, de cand se afla in comisie si asa mai departe. Petitionarii si beneficiarul ar trebui chemati impreuna la discutii pentru a se finaliza totul, dar la fiecare luna se solicita cate ceva diferit, nu se face totul odata. In cele din urma, noi, membrii comisiei de urbanism putem fi dati in judecata de o parte sau de cealalta, ori de investitori, ori de proprietari. Membrii comisiei nu au avut bunavointa de a citi documentele depuse la dosar si sa vada ca propunerea de largire a strazii a fost respinsa la Primaria Iasi. Din ce stiu, atributiile Comisiei de Urbanism din CJ sunt cu totul altele, nu de a se cauta noduri in papura, sa se modifice proiectul sau sa se organizeze cu petitionarii si asa mai departe. Daca se sesizeaza ceva in neregula, proiectul se trimite inapoi la Comisia de la Primarie pentru a se face demersurile necesare. Stiu de faptul ca domnul Stanciu a inchiriat acea cladire, a trecut mai mult de un an de cand a cumparat-o. Dumnealui ar putea beneficia de acest proiect indiferent despre ce cale de acces vorbim pentru ca el, la fel si intreaga comunitate de acolo, se foloseste de studiul de circulatie", a spus consilierul judetean Marius Ostaficiuc, membru in Comisia de Urbanism a CJ Iasi.
 
Presedintele Consiliului Judetean sustine ca nu stia despre faptul ca Stanciu a inchiriat punctul termic de la Primaria Iasi prin intermediul Metcons Top SRL. "Din cate stiu, acolo s-au facut niste petitii si sunt reclamatii ale vecinilor care trebuie lamurite. Am aflat ca dezvoltatorul le-a promis oamenilor ca va consolida drumul si inca nu a facut-o, dar proiectul este analizat inca la Comisia de Urbanism. Nu stiam ca acea cladire din capatul aleii a fost inchiriata de domnul Stanciu. Va multumesc ca m-ati informat de acest lucru ca sa pot verifica despre ce este vorba", a spus Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi.
 
Se forteaza investitii private care duc in buzunarele sefilor din administratie
 
Comisia de Urbanism din cadrul Consiliului Judetean nu are nicio cale legala pentru a face orice fel de interventie ce tine de continutul unui proiect. Membrii unei astfel de comisii trebuie doar sa analizeze documentele, iar daca observa o neregula ce tine de legislatia in urbanism, retrimit proiectul la Serviciul de Urbanism din cadrul Primariei Municipiului Iasi, o entitate total diferita care se ocupa de modificari, autorizatii si reclamatii, iar la final isi da acordul pentru demararea proiectului. Vorbim de un proiect construit in municipiul Iasi, nu in judetul Iasi.  
 
Aceasta comisie din cadrul CJ Iasi nu are posibilitatea legala de a demara procedura de informare a populatiei, de a chema populatia la sedinte oficiale sau de a invoca aspecte tehnice si de a organiza intalniri intre beneficiari si petitionari. Totodata, Comisia de Urbanism a CJ Iasi nu poate sa modifice proiectul din punct de vedere tehnic sau arhitectural, indiferent de orice situatie. Pur si simplu nu exista atributii legale pentru asa ceva, este o institutie ce tine de organizarea judetului si nu a orasului.

Singura entitate care are baza legala pentru asa ceva este Comisia de Urbanism de la Primaria Municipiului Iasi. Este ca si cum ApaVital sau E.ON vine si spune ca nu este de acord cu prezenta balcoanelor, iar acestea trebuie scoase din proiect. Consilierii judeteni fac o confuzie intre comsia de la Primarie si cea de la Consiliul Judetean. Sunt lucruri total diferite. Aceleasi proceduri facute deja de catre autoritatile municipale, ele nu mai trebuie reluate sau avizate pentru a doua oara. 
 
In cazul de fata, interesele personale ale unor membri din comisia judeteana blocheaza o investitie privata realizata pe raza municipiului Iasi. Iar autoritatile municipale si-au dat deja acordul pentru tot. 
 
Solicitarea principala pentru Presedintele Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Judetean a solicitat investitorului, pentru a da acest aviz, modificarea proiectului prin concesionarea de catre investitor a unui teren al Primariei Iasi si extinderea unei strazi care duce exact la cladirea inchiriata in urma cu aproape doi ani de catre Cristian Stanciu, exact presedintele comisiei judetene. Aceasta comisie nu poate decat sa dea un aviz formal pentru ca este administratorul judetului, insa vorbind despre un proiect demarat in orasul Iasi, cel care are atributii pentru modificarea proiectelor, informarea populatiei, organizarea intalnirilor petitionari-dezvoltatori si acordarea autorizatiei finale este Serviciul de Urbanism din cadrul Primariei Municipiului Iasi.

Galerie Foto

Documente_bloc_1_-1

cristian stanciu arhitect anca mihailescu primaria iasi cj iasi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1241 (s) | 24 queries | Mysql time :0.031188 (s)