News Flash:

DNA: MCV atrage atenția asupra atacurilor mass-media și politicienilor împotriva sistemului judiciar

25 Ianuarie 2017
199 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6540 RON (+0.0055)
USD: 4.1197 RON (+0.0336)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
DNA
Direcția Națională Anticorupție (DNA) a emis un punct de vedere în privința raportului MCV prezentat miercuri de Comisia Europeană, despre care susține că atrage atenția asupra atacurilor puternice înreptate împotriva magistraților și sistemului judiciar, dar și asupra celor două proiecte de OUG privind grațierea și modificarea legii penale. 

“Raportul conține o evaluare globală a celor zece ani de reforme în justiție. În același timp, face analiza progresului înregistrat pe anul 2016.

1. Raportul constată un „bilanț impresionant” în ceea ce privește rezolvarea cazurilor de corupție la nivel mediu și înalt și recomandă menținerea eforturilor instituțiilor judiciare în acest sens.

2. Totodată, raportul atrage atenția asupra atacurilor puternice îndreptate împotriva magistraților și a sistemului judiciar de către mass-media și politicieni, definindu-le drept ‘o amenințare serioasă pentru ireversibilitatea luptei anticorupție' și notează că, în 2016, au devenit deosebit de intense atacurile împotriva Direcției Naționale Anticorupție.

3. O altă îngrijorare este legată de modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracțiunilor de corupție, cu referire la cele două proiecte de ordonanță de urgență prezentate spre consultare de către Guvern la 18.01.2017 care ‘ar putea afecta cadrul juridic privind corupția și rezultatele luptei împotriva corupției’”, se arată în comunicatul remis de DNA.

Totodată, procurorii susțin că raportul constată că, în privința combaterii corupției la nivel înalt, bilanțul a fost unul solid și din perspctiva investigațiilor, dar și a cazurilor finalizate în instanțe „cu o clară accelerare după anul 2011”.

Mai exact, în raport se arată că:

“- au fost finalizate cazuri privind politicieni de la toate nivelurile și din toate partidele politice, precum și privind funcționari publici, magistrați și oameni de afaceri.

- Direcția Națională Anticorupție investighează un număr mare de cazuri și trimite în fiecare an în judecată sute de persoane acuzate de corupție la nivel mediu și înalt, iar Înalta Curte de Casație și Justiție și curțile de apel pronunță condamnări definitive într-un număr încă mare de cazuri de corupție la nivel mediu și înalt.

- s-a înregistrat o tendință puternică în sensul confiscării bunurilor pentru recuperarea prejudiciului cauzat de infracțiunile de corupție".

Raportul califică acest bilanț, menținut constant în 2016, drept un semn de independență și profesionalism al instituțiilor judiciare. Cu toate acestea, constată că repetitivitatea unor infracțiuni similare sugerează, totodată, că măsurile de prevenire a corupției nu au fost eficace.

Totodată, documentul Comisiei Europene remarcă menținerea eforturilor instituțiilor judiciare care combat corupția la nivel înalt, acesta fiind în continuare cel mai important semnal de consolidare a luptei anticorupție.

În raport se mai notează că „succesul urmăririi penale și condamnării multor politicieni renumiți în România este un semn de independență a sistemului judiciar, care arată că nici ocupanții unor posturi înalte nu sunt deasupra legii dacă au comis infracțiuni”.

De asemenea, din perspectivă legislativă se menționează că intrarea în vigoare a Noului Cod Penal și a Noului Cod de Procedură Penală în 2014, creează acum de un cadru legal cuprinzător pentru combaterea infracțiunilor de corupție.

“Încă de la început, stabilitatea cadrului legal a fost o preocupare constantă, având în vedere, astfel cum s-a menționat mai sus, tentativele periodice de modificare a legilor anticorupție, adesea fără consultarea instituțiilor-cheie ale statului și a instituțiilor judiciare din acest domeniu”, susține DNA.

Autorii raportului insistă că „legislația anticorupție trebuie să se aplice tuturor în mod egal și la toate nivelurile” și că dezbaterile din Parlament cu privire la criteriile obiective pentru justificarea refuzului de ridicare a imunității nu au condus la schimbare în sensul recomandărilor anterioare din rapoartele MCV.

“Aceste recomandări reținuseră lipsa unei abordări sistematice care să explice refuzurile de a se ridica imunitatea parlamentară pentru a permite anchete sau măsuri preventive. În acest sens, în actualul raport se recomandă ‘adoptarea unor criterii obiective pentru luarea și motivarea deciziilor de ridicare a imunității parlamentarilor pentru a se asigura faptul că imunitatea nu este folosită pentru a se evita cercetarea și urmărirea penală a infracțiunilor de corupție’”, mai susțin procurorii în comunicat. 

sursa: realitatea.net
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1661 (s) | 35 queries | Mysql time :0.028104 (s)