News Flash:

DOSARUL MICROSOFT. Un martor a povestit cum a primit patru milioane de dolari de la afaceristul Claudiu Florică

19 Ianuarie 2016
322 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7569 RON (+0.0427)
USD: 4.1883 RON (+0.0392)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Claudiu Florica
Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție judecă astăzi un nou termen în dosarul în care oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi primarul suspendat Gheorghe Ştefan şi fostul ministru Gabriel Sandu sunt acuzați de fapte de corupție, în legătură cu modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft, timp de zece ani.
Decebal Drăghiș, primul martor, a povestit magistraților că avea mai multe firme şi afaceri cu produse petroliere. ”Toată lumea ştia că Gheorghe Ştefan este extreme de influent la Oil Terminal din Constanţa, unde numise politic un director.  A interacţionat cu acesta deoarece avea nevoie de el pentru o serie de contracte cu societatea de stat amintită. Astfel, l-a cunoscut pe fostul primar din Piatră Neamţ prin intermediul lui Gabriel Moraru, consilierul lui Ştefan. La Oil Terminal nimeni nu primea contracte fără ştirea lui Ştefan. Comisioanele pentru afacerile cu Oil Terminal erau plătite pe tonă de combustibil şi erau stabilite de Gheorghe Ştefan”, a aratat Drăghiș. „Cele două firme offshore le-am înfiinţat în 2009 deoarece afacerile cu petrol mergeau din ce în ce mai bine. Le-am înfiinţat prin intermediul avocatei Luminiţa Mazilu. Eram proprietar cu identitate ascunsă. Muraru mi-a cerut să se folosească de cele două firme că să încaseze un comision pentru Gheoghe Ştefan”. El a mai susţinut că el nu a primit niciun commission din cele 4 milioane de euro care au trecut prin conturile firmei sale, ci „aveam stabilitate şi continuitate la Oil Terminal Constanţa”, a arătat martorul.

Tranzacție în două tranșe
Drăghiș a mai precizat că în contractul licenţelor, s-a întâlnit cu Gheorghe Ştefan şi cu Claudiu Florica la hotel Marshal din Bucureşti. „Atunci l-am cunoscut pe Florica. Am schimbat numerele de telefon, a durat 5 minute şi urmă să ne vedem din nou. I-am dat copii lui Florica după cele două firme. Ulterior, i am spus lui Ştefan ce am rezolvat. Am semnat contractul prin avocata Mazilu şi am aflat că era vorba de 4 milioane de dolari care reprezenta comisionul lui Gheorghe Ştefan. Primii bani au intrat destul de greu. Ştefan şi Muraru mă întrebau ce se întâmplă şi mă puneau să-l sun pe Florica să-l întreb ce se întâmplă. Florica spunea că a plătit dar nu intraseră banii. Într-un final, banii au intrat în două  tranşe. Banii au fost transferaţi prin Toni Răzvan care a încheiat nişte contracte în baza cărora să scoată banii cash şi să-i împartă”. 

Martorul a mai precizat faptul că plăţile au fost făcute strict după nevoile lui Gheorghe Ştefan, prin intermediul firmelor lui Toni Răzvan. Primarul vorbea doar personal, nu la telefon. ”Banii erau scoşi în numerar de Tomi Răzvan şi predate lui Moraru sau chiar şi mie. Întâlnirile erau la hotel Marriott, la birou. Banii erau aduşi în sacoşe sau genţi şi apoi predaţi în 30 minute lui Ştefan Gheorghe. Aveam stabilită o modalitate de comunicare. El ştia că trebuie să primească bani. Uneori mai era de faţă când i-am dus banii şi şoferul meu. „ Când Ştefan avea nevoie de bani urgent, atunci chiar era urgent. Era o problma dacă nu i dădeam banii în cel mai scurt timp. Uneori scoteam de la mine din firme. Banii erau duşi la Marshal sau Eurohotel. Uneori, chiar şi acasă la acesta, în Piatră Neamţ.”, a mai susţinut Drăghiș.

Apartamente pentru copiii primarului

El a mai apreciat faptul că a cumpărat două apartamente la solicitarea lui Gheorghe Ştefan. „Erau pentru copiii primarului. Apartamentele au fost cumpărate cu banii dintr-un offshore. Se întâmplă în 2010. După ce au intrat banii, relaţia mea cu Gheorghe Ştefan s-a îmbunătăţit. Mi-a propus chiar să particip la o licitaţie din Piatră Neamţ, licitaţie care avea că obiect administrarea unei firme a primăriei, despre Perla Invest este vorba. Avea grijă de pârtiile de schi, telegondolă şi mai toate obiectivele turistice din oraş.
Apartamentele le-am luat la îndemnul lui Ştefan. Am plătit aproximativ 160 de mii de euro pentru amândouă. După un an, la cererea lui Ştefan a trebuit să închid cele două firme offshore deorece apăruse o problema cu Tomi Răzvan care avea probleme într-un dosar de evaziune fiscală.

Mi-a cerut să schimb proprietarul apartamantelor de pe offshore. A fost o vanzate fictivă. Georgiana, fiica lui Ştefan a plecat din ţară, nu a mai vrut apartamentul. Celălalt a fost vândut concubinei fiului lui Gheorghe Ştefan.

Director la Salrom

Martorul a mai precizat că el a plătit un credit pentru Moraru la o banca astfel încât primul apartament gajat în contul creditului a ajuns la concubine să. ”Eu l-am căutat pe Ştefan deoarece ştiam că e puternic în partid, nu că primar de Piatră Neamţ. Am plătit creditul pentru Moraru deoarece mi-a fost teamă de el. Relaţiile dintre noi s-au răcit după ce el a fost numit director la Salrom. Eu aveam afaceri în Piatră Neamţ, inclusiv la postul Gigatv.

Avocat: Este adevarat că i-a cerut avocatei Mazilu să nu spună că el este adinistratorul celor două firme offshore?

Drăghiș: Ştefan mi-a cerut, în 2014, să stau liniştit că nu s-a făcut nicio comisie rogatorie. Deja apăruse la tv mumele firmelor mele. M-am dus la Mazilu şi acesta m-a asigurat că nu o să fie probleme.

Declaraţii Luminiţa Mazilu, avocata

„L-am reprezentat pe Decebal Drăghiș cu patru firme off-shore, două în Cipru, două în seichelles. „Am făcut o procura şi am devenit eu reprezentant. Teebuia să mă ocup de tranzacţii imobiliare, comerţ cu cereale şi petrol. Încă de la început mi-a precizat că urmează să încaseze un comision de 4 milioane de euro pentru un contract de consultanţă.
În noiembrie 2009 au intrat 4 mil euro în contul offshore de la firma Baringwood. Obiectul era consultranta IT.

În legătură cu apartamentul mai mare din Paitra Neamţ, cel care a fost cumpărat pentru fiica lui Gheorghe Ştefan dar care a ajuns, într-un final, la Drăghiș, acesta din urmă mi-a spus la un moment dat ar trebui să stea altcineva în el. Unul ar fi trebuit să ajungă la Anca Boagiu”, aprecizat martora.  

Direct la DNA
Ea a mai arătat că, în aceeaşi zi în care a văzut la TV numele firma din Elveţia care aparţine lui Florica „am făcut un denunţ la DNA”. ”În aceeaşi după amiază Decebal Draghis mi-a cerut să spun că proprietarul celor două offshore-uri ar fi un ucrainean. Draghis nu mi-a cerut niciodată desfiinatea celor două offshoruri, ele au rămas active.

Martorul Răzvan Tomi: Moraru Gabriel mi-a propus să închei nişte contracte cu un offshore pt un comision de 4 % din valoarea sumelor tranzacţionate. Banii erau scoşi din conturi, eu îi adunăm şi îmi opream comisionul la retragere. Banii îi duceam în parcarea mare din faţă Parlamentului lui Gabriel Moraru sau la biroul de la Marriott a domnului Draghis, personal”, a mai susţinut al treilea martor.
La termenul viitor, pe 2 februarie 2016, va fi audiat Gabriel Moraru, fostul consilier personal al lui Gheorghe Ştefan.

În acest dosar, procurorii anticorupţie au clasat acuzaţiile aduse lui Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, în dosarul "Microsoft", printre care dare de mită şi cumpărare de influenţă, după ce aceştia au denunţat faptele pe care le-au comis.În sala de judecată, un fost partener de afaceri, care are calitate de martor,a povestit cum a primit patru milioane de dolari, într-un cont offshore, de la Claudiu Florică și cum i-a dat banii lui Gheorghe Ștefan

 Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gheorghe Ștefan sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani, iar fostul ministru Gabriel Sandu, de luare de mită și spălare de bani. În afară de Gheorghe Ștefan, toți ceilalți și-au recunoscut faptele și au cerut procedura simplificată a procesului. În cazul unei eventuale condamnări, ei pot beneficia de o reducere cu o treime a pedepsei.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA  se arată că, în perioada 2004 – 2010, omul de afaceri Nicolae Dumitru ar fi primit de la două persoane (denunțătoare) suma de 7,65 milioane de dolari în anul 2004, și respectiv suma de 2.700.000 euro în anul 2009, pentru a-și exercita influența asupra unor membri ai Guvernului României și funcționari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influență asupra acestora - Șerban Mihăilescu, cercetat într-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influență asupra unor persoane din Guvern în anul 2004, Cocoș Dorin – persoană cu influență asupra unor membri ai Guvernului în anul 2009, astfel încât să asigure firmelor susținute de denunțători încheierea și derularea contractelor de licențiere Microsoft.

Sumele de bani pretinse ar fi fost transferate în contul Running Total Group, societate care aparține lui Dumitru Nicolae, în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive. Din contul Running Total Group Ltd., sumele de bani respective ar fi fost virate în conturi de economii și investiții deschise pe numele omului de afaceri, nefiind efectuate operațiuni de disimulare a provenienței sumelor de bani,a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora.

În anul 2009,mai arată procurorii DNA, în baza înțelegerii prealabile cu Gheorghe Ștefan și Sandu Gabriel, Dorin Cocoș ar fi pretins de la aceleași două persoane denunțătoare suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ștefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu.

„Toate acestea pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum și asupra altor persoane din Guvern – între care ministrul Udrea Elena Gabriela, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători, adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009. Inculpatul Cocoș Dorin a primit de la la denunțători suma de 9.000.000 USD”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată..

În anul 2009, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), Gabriel Sandu ar fi pretins și ar fi primit de la cele două persoane denunțătoare suma de 2.196.035 euro pentru a asigura promovarea hotărârii de guvern, pentru a face demersuri în vederea obținerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor susținute de denunțători încheierea contractului de închiriere de licențe Microsoft prin exercitarea influenței asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor funcționari. Suma de 2.196.035 euro a fost transferată, la solicitarea sa, în contul firmei ESSIM PARTNERS Ltd. pe care o controla prin intermediar, în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive.

„În anul 2009, perioadă în care exercita funcția de primar al municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, inculpatul Gheorghe Ștefan, în baza înțelegerii prealabile cu inculpatul Dorin Cocoș, ar fi pretins și primit de la cele două persoane denunțătoare suma de 3.996.360 euro pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009. Sumele de bani au fost transferate în contul firmei DD LAND OIL CORPORATE LTD, aparținând unei persoane din cercul relațional al inculpatului Gheorghe Ștefan și care a acceptat tranzacționarea acestei sume prin contul firmei sale, la solicitarea unui alt apropiat al inculpatului Gheorghe Ștefan”, mai susțin procurorii DNA.

sursa: evz.ro 

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1619 (s) | 35 queries | Mysql time :0.024857 (s)