News Flash:

EFECTUL ŞOVA. Senatorii modifică articolul care l-a salvat pe Dan Şova de procurori

30 Martie 2015
418 Vizualizari | 0 Comentarii
jipa
Votul în cazul lui Dan Şova şi neconcordanţa a patru texte legislative i-au făcut pe senatori să ia decizia că Regulamentul Senatului şi Statutul deputaţilor şi senatorilor trebuie modificate, atunci când vine vorba despre cererile de reţinere şi arestare preventivă. Concret, deşi articolul 76 din Constituţie prevede faptul că hotărârile Parlamentului se adoptă cu votul majorităţii celor prezenţi, articolul 24 din Statut şi articolul 173 din Regulamentul Senatului prevăd exact contrariul, specificând că este nevoie, pentru solicitări ale DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă, de votul majorităţii din numărul total de senatori. După şapte ani de la decizia Curţii Constituţionale, care sublinia faptul că hotărârile Parlamentului, în contextul cererilor DNA de începere a urmăririi penale, se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor sau senatorilor prezenţi, Senatul a demarat procedura de modificare a propriului Regulament, şi anume a articolului 173.

Este vorba despre articolul care le-a permis senatorilor să respingă solicitarea procurorilor anticorupţie privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova, invocând necesitatea unei majorităţi calificate, adică 85 de voturi. Cum pentru solicitarea DNA s-au pronunţat doar 79 ”pentru”, aceasta a fost respinsă, tocmai în baza articolului 173 din Regulamentul Senatului.

Aceeaşi procedură este prevăzută şi de articolul 24 din Statutul deputaţilor şi senatorilor, legea 96/2006.

Decizia Senatului a venit pe fondul ultimelor controverse reieşite din faptul că cele două articole sunt în neconcordanţă cu prevederile legii fundamentale, adică articolul 76, alineatul 2, din Constituţie. Gândul a relatat despre aceste probleme, în ziua în care Senatul s-a folosit de cele două prevederi, aflate în vigoare, deşi sunt în contradicţie cu legea fundamentală.

Astfel, în plenul de luni, senatorii au decis, cu 117 voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” şi o abţinere trimiterea, la comisia de regulament, a propunerii de punere în acord cu prevederile Constituţiei a articolului 173 din regulamentul Senatului, astfel încât cererile de reţinere şi arestare preventivă să fie luate cu majoritate simplă (jumătate plus unu din numărul senatorilor prezenţi).

Comisia de regulament va lua în dezbatere această propunere chiar în şedinţa de marţi.

Nici statutul deputaţilor şi senatorilor nu va rămâne nemodificat. Propunerea de punere în acord a articolului 24 din legea 96/2006 cu prevederile constituţionale va fi luată în discuţie de comisia pentru statut, după şedinţa Birourilor Permanente Reunite de marţi.

Propunerea a venit din partea liderului senatorilor PSD, Ilie Sârbu, cu care şi grupul PNL a fost de acord. Liberalii au propus ca schimbările să fie făcute cât mai repede.

Reamintim faptul că cererile DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova a fost respinsă pentru că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi (85), fiind înregistrate 79 de voturi ”pentru”, 67 de voturi ”împotrivă” şi cinci voturi anulate. Preşedintele Senatului a explicat că decizia a fost luată în baza articolului 24 din Statutul deputaţilor şi senatorilor şi a articolului 173 din regulamentul Senatului.

Deşi, prin decizia 990/2008, Curtea Constituţională a specificat că cererile de începere a urmăririi penale se adoptă cu majoritate simplă, conform Constituţiei, senatorii au modificat doar prevederea referitoare la astfel de cereri. În cazul solicitărilor privind reţinerea şi arestarea preventivă, însă, a fost lăsată astfel o portiţă pentru a fi adoptate cu majoritate calificată.

La rândul lor, deputaţii au pus în acord cu decizia CCR toate prevederile legate de solicitările venite de la DNA, fie că este vorba de începerea urmăririi penale, fie că este vorba despre reţinere şi arestare preventivă.

Constituţia României

Art. 76, alin. 2 - Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare CamerăAICI

Regulamentul Senatului

Art. 172, alin. (9) Cererile de reţinere, de arestare, de percheziţie se înscriu cu prioritate pe ordinea de zi.

Art. 173. Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săiAICI

Regulamentul Camerei Deputaţilor

Art.193, alin. (8) Camera Deputaţilor se va pronunţa asupra măsurii în cel mult 20 de zile de la sesizare, cu votul majorităţii membrilor prezenţiAICI

Statutul deputaţilor şi senatorilor

Art. 24, alin. (2) Preşedintele Camerei din care face parte deputatul sau senatorul aduce de îndată cererea la cunoştinţa Biroului permanent, după care o trimite Comisiei juridice respective, care va întocmi un raport în termen de 3 zile. Hotărârea Comisiei juridice se adoptă prin votul secret al majorităţii membrilor săi. AICI


g ndul aici regulamentul senatului art 173
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1778 (s) | 39 queries | Mysql time :0.048412 (s)