News Flash:

EXCLUSIV! Alerta MAXIMA in Iasi! Nu cumparati de la ei! Carne infestata cu Salmonella, in abatorul Avitop-Kosarom

11 Aprilie 2016
5368 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7320 RON (+0.0003)
USD: 4.1950 RON (-0.0082)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Neculai Apostol
• Alerta maxima in magazinele alimentare din Iasi • Inspectorii sanitar-veterinari au descoperit in urma unor controale produse infestate cu bacteria Salmonella • Problema a fost descoperita la mai multi producatori importanti din Iasi, dar si intr-unul dintre cele mai mari hypermarketuri ale orasului • Numeroase produse din carne au fost scoase de pe piata, iar populatia este avertizata de gravitatea situatiei

Informatii explozive ies la iveala in urma unor controale ale inspectorilor Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi. Inca o data se dovedeste ca unii producatori de preparate de carne otravesc populatia cu buna stiinta. Acesta este si cazul grupului de firme Kosarom -AviTop, patronat de controversatul afacerist Neculai Apostol. In urma controalelor efectuate zilele trecute de inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, au fost descoperite la Iasi mai multe cazuri de produse infectate cu bacteria Salmonella.

Analizele facute la produsele din carne ale firmei SC Avitop SA Iasi au aratat prezenta bacteriei Salmonella in carnea bruta de pui. Prezenta bacteriei a fost descoperita doar in urma verificarilor la produsele din carne de pasare, insa urmeaza a se efectua controale inclusiv la produsele din carne de porc de la Kosarom, produse care ar putea fi de asemenea infectate. 

Citeste si: Sotia unui cunoscut afacerist, executata de procurorii de la Crima Organizata. Depozit cu carne stricata descoperit la Iasi

"In urma unor controale inopinate, s-a descoperit la un producator de carne din judetul Iasi o infestare a carnii de pui cu bacteria Salmonella. In cursul saptamanii viitoare vom putea stabili cu exactitate ce tip avea aceasta bacterie. Din primele cercetari, nu este vorba despre o tulpina inalt patogena, astfel incat carnea nu va mai putea fi comercializata, ci va fi trimisa spre procesare, pentru a se distruge aceasta bacterie", au declarat reprezentantii DSVSA Iasi. Din informatiile detinute de reporterii BZI, confirmate de surse din cadrul DSVSA, aceasta contaminare cu Salmonella a fost descoperita saptamana trecuta la abatorul de pasari AviTop de la Razboieni.

Din acest moment, exista suspiciunea ca intreaga cantitate de carne procesata la AviTop poate fi contaminata oricand cu Salmonella, iar iesenii ar trebui sa fie foarte atenti atunci cand cumpara astfel de produse. In plus, se vor face cercetari si la Kosarom, cealalta firma din grup, pentru a vedea daca nu cumva si carnea de porc este infestata.

Simptomele infectiei cu Salmonella

Tocmai de aceea, iesenii trebuie sa fie foarte atenti cand cumpara produse de la AviTop sau Kosarom. Simptomele infectiei cu Salmonella sunt: diaree, febra, greata, voma, crampe abdominale. Acestea pot fi severe, in special la copiii si persoanele cu sistemul imunitar slabit. Bacteriile Salmonella trec din intestin in sange si sunt transportate la ficat, splina, rinichi, unde formeaza focare secundare, iar ca rezultat al infectiei apar si frisoane, febra, voma si diaree. In formele severe ale bolii exista pericolul aparitiei unui soc hipovolemic sau septic. Simptomele pot aparea dupa 6 - 72 ore de la infectarea cu bacteria Salmonella si dureaza pana la o saptamana. In cazurile severe, diareea poate fi extrem de grava, iar deshidratarea foarte accentuata, incat bolnavul trebuie spitalizat.

"Salmonella poate fi diagnosticata doar in urma analizelor de laborator, mai ales ca simptomele sunt usor de confundat cu alte infectii. Afectate de aceasta infectie sunt in principal persoanele din categoriile de risc, copiii, vârstnicii sau bolnavii cronici. Simptomele sunt identice cu cele ale enterocolitelor, varsaturi, diaree, febra, frisoane, deshidratare. Trebuie atentie sporita la gatirea produselor din carne, la o temperatura potrivita, sa nu fie in sânge, ustensilele de bucatarie, daca au fost folosite si la alte lucruri, sa fie spalate si igienizate corespunzator. Multe alimente devin contaminate atunci cand sunt pregatite de persoane care nu se spala bine pe maini, mai ales dupa folosirea toaletei sau a hartiei igienice", a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.

Citeste si: EXPLOZIV! Baronii judetului au sechestrat munca unor ieseni. Smecherii implicati s-au imbogatit pe spinarea statului - FOTO

Salmonella este un bacil care provoaca boala diareica la oameni. Bacteriile sunt fiinte vii microscopice care trec din fecalele  animalelor in organismele oamenilor sau ale altor animale si include peste 2.300 de serotipuri de organisme unicelulare, vizibile numai la microscop. Doua dintre acestea, Salmonella enteritidis si Salmonella typhimurium, sunt cele mai frecvente si sunt responsabile de jumatate dintre infectiile umane. Chiar daca sunt prezente in alimente, ele nu le afecteaza gustul sau mirosul. Lucian Apostol, coordonator al grupului de firme Avitop-Kosarom, nu a raspuns apelurilor telefonice ale reporterilor BZI pentru a comenta faptul ca in abatorul de pasari a fost descoperita carne infestata cu Salmonella.

Grave nereguli in activitatea Avitop-Kosarom 

Grupul de firme AviTop-Kosarom este implicat intr-un imens scandal in ultima perioada, mai ales dupa ce numerosi salariati au acuzat faptul ca nu le-au fost achitate asigurarile medicale si sociale de catre angajator. Asa-zisa "privatizare" aSC Agricola Targu Frumos SA, societatea cu un patrimoniu urias, cumparata la un pret de nimic de grupul de firme AviTop Kosarom, nu a facut obiectul niciunei anchete penale, iar acum fostii salariati ai societatii sunt batjocoriti in cel mai mare hal de actualii "manageri". Cateva zeci dintre fostii angajati au ajuns acum la varsta pensionarii si au solicitat societatii sa le elibereze adeverintele care atesta vechimea acumulata in perioada in care au muncit la Agricola Targu Frumos. Numai ca, fostii angajati nu reusesc sa-si rezolve problema, adica nu primesc adeverintele solicitate. Privatizarea Agricola s-a facut in anul 2002, cand fostul prefect Neculai Apostol, presedintele grupului de firme AviTop-Kosarom era pe val in politica, fiind puternic sustinut de PSD. Conform actului de vanzare, Apostol ar fi platit pentru pachetul majoritar al societatii 1,1 miliarde lei vechi. Cotidianul BUNA ZIUA IASI a aratat ca, de fapt, nu a scos niciun ban din buzunar. 

Salmonella si in drobul de la Auchan

Tot in urma unor controale ale reprezentantilor DSVSA Iasi, a fost descoperita bacteria Salmonella si in doua produse comercializate de hipermarketul Auchan, din centrul Iasului. Concret, bacteria a fost descoperita in drobul pus pe rafturile magazinului zilele trecute. Se suspecteaza ca bacteria Salmonella din drob provine de la organele animale folosite pentru prepararea acestuia, care ar fi fost infectate anterior cu bacteria respectiva. Atat drobul, cat si organele au fost scoase de la vanzare imediat ce s-a descoperit prezenta bacteriei.

In plus, o prima situatie de acest gen a fost semnalata inca de acum trei saptamani, la produsele din carne de pui ale firmei Gidacom SRL din Tomesti, societate care si-a schimbat recent denumirea in TopFood dupa descoperirea bacteriei Salmonella in carnea de pui a produsa de Gidacom SRL, inspectorii DSVSA solicitand atunci scoaterea de pe piata a intregii cantitati de carne.

De altfel, in urma cu mai multe luni, au fost gasite cantitati uriase de carne expirata in depozitul de la Tomesti care apartine SC Gidacom SRL, actuala TopFood SRL, implicata in dosarul "Mafia Carnii", instrumentat de DIICOT.  Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi a derulat o ancheta, iar in urma verificarilor, primii pe lista vinovatilor au fost gasiti doi medici care erau direct implicati in supravegherea activitatii SC Gidacom SRL. Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Directia Generala Antifrauda Fiscala, Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor Nord-Est (Iasi) si DSVSA Iasi au descoperit cantitatea de 13,6 tone aripioare de pui, expirate inca din luna noiembrie 2013, si alte 100 de tone de macrou, ce nu aveau documente de provenienta. 

Coordonatorul firmei este afaceristul Gheorghe Grumazescu, iar functia de administrator al Gidacom era ocupata de Daniela Grumazescu, sotia acestuia, care impreuna cu alti complici, precum Ana Drelciuc sau Stefan Aldulescu, a fost trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunilor de constituire de grup infractional organizatevaziune fiscala si spalare de bani. Prejudiciul adus bugetului statului este de 24,6 milioane de lei. 

dsvsa carne kosarom avitop neculai apostol salmonella carne procesata
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1595 (s) | 36 queries | Mysql time :0.027678 (s)