News Flash:

Fumătorii contraatacă! Cum ar putea fi fentată legea anti-fumat

4 Februarie 2016
318 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6822 RON (+0.0051)
USD: 4.0973 RON (+0.0171)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
fumat
Noile prevederi, care vor intra în vigoare pe 17 martie, sunt drastice. Nu se va mai fuma în spații închise de niciun fel. Totuși, legea nu e perfectă, ci lasă loc de ... interpretări ingenioase
Nefumătorii se simt discriminați de fumători, dar cu aceștia din urmă ce facem? Vrem, nu vrem, fac parte din viața noastră de zi cu zi. Noile prevederi adoptate și publicate în Monitorul Oficial restricționează destul de clar zonele unde nu se mai poate fuma. Prin spațiu public închis se înțelege „orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. Deci, nici terasele acoperite nu prea mai sunt o soluție.

Apoi, nici la serviciu fumătorii nu vor mai putea ceda viciului, nici măcar pe balcoane, întrucât actul este interzis în „orice spațiu care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea nr. 319/2006 privind protecţia şi securitatea muncii”.Soluții inedite

Bloggerul Mihai Ursu, jurnalist de profesie, a identificat, însă, patru modalități prin care s-ar putea fenta legea anti-fumat.

„Vreau să precizez de la bun început că și eu sunt contra fumatului în restaurante, în spitale, grădinițe, în școli, în sălile de concerte, la locul de muncă, în gări și peste tot pe acolo pe unde oamenii vin să mănânce, să rezolve o treabă sau să se caute de sănătate. Dar, pe același principiu invocat de agitatorii anti-fumat cu orice preț, și anume „pentru că putem ” , iată cum o să ne permitem în continuare să aprindem o țigară așezați la masă, omenește, în interior, nu pedepsiți în ploaie și în frig, așa cum le-ar plăcea ălora să ne vadă”, scrie el, pe pagina personală.

Cluburile private cu circuit închis

Prima soluție identificată de el ar fi transformarea localurilor în cluburi private. Membri acestora ar urma: să aibă cartele de acces, să semneze adeziuni în care iau la cunoștință faptul că este un loc unde se fumează și-și asumă consecințele, dar și să achite o cotizație lunară, din care o bucată se poate adăuga, foarte bine, la taxa pe viciu. De asemenea, cluburi - le private vor trebui strașnic păzite , pentru ca niciun minor să nu le treacă vreodată pragul. În plus, și staff-ul ar trebui recrutat dintre fumători care, la fel ca membrii, să semneze că-și asumă consecințele. Să precizăm că aceste localuri, ca toate, de altfel, ar trebui să aibă avizul de funcționare emis de pompieri, pentru avita o nouă tragedie.


După aproape un an de dezbateri, legea a fost aprobată și publicată în Monitorul Oficial, în 16 ianuarie


Localuri cu circuit închis după o anumită oră

O altă metodă enunțată de blogger e inspirată din Marea Britanie. Practic, după ora 23.00, să spunem, localul poate închide ușile. Nu mai intră nimeni, dar cei dinăuntru pot ieși fără probleme. Din acel moment, stabilimentul funcționează ca un club privat. Cine rămâne înăuntru se poate deda la practici nesănătoase, fără ca legea să-l mai pedepsească, pentru că o face într-un spațiu privat.

Aici ar fi obligatoriu, pe lângă avizul de la ISU, un regulament clar de funcționare, care să fie adus la cunoștința tuturor clienților, iar aceștia, pe propria răspundere, să decidă dacă rămân sau nu, după ora aleasă, în local.

Rastafarienii așa au scăpat de lege

Oricât de incredibil poate părea, cultul religios e o soluție, susține bloggerul. „Doar nu de proști s-au înregistrat rastafarienii ca religie al cărei pilon central este consumul de iarbă, iar asta pe vremea când occidentalii încă erau chisați la cap și îi băgau la pușcărie pe toți nefericiții prinși cu un gram la ei”, scrie Mihai Ursu. Au existat precedente în care credincioșii rasta au fost declarați nevinovați de instanțe, care le-au consfințit dreptul de a consuma ce vor, în baza religiei oficial recunoscute.

Un spațiu de cercetare

Tot din Anglia vine și modelul următor. Patroana unui club și-a transformat pub-ul într-un „Centru pentru studierea fumatului”. „Și-a dublat clientela instantaneu, iar autoritățile locale, în bigotismul lor, au cheltuit milioane de lire ca să îi închidă prăvălia. Dar la noi nu-și permite nimeni să arunce atâtea parale într-o bătălie, mai ales dacă e dusă pe o mie de fronturi simultan. Nu atunci când e nevoie de investiții în infrastructură și în spitale”, notează jurnalistul.

Cât de aplicabile sunt aceste idei, după legile românești

Avocatul Daniel Fenechiu (foto), artizanul contestației față de legea anti-fumat, depusă la Curtea Constituțională, dar respinsă de aceasta, spune, însă, că deocamdată nu pot fi puse în practică aceste idei, întrucât reglementările noi ale legii aduc atingere până și spațiului privat, dacă se adună mai mulți oameni la un loc. „Problema mare la aceste reglementări este că definesc aprozaristic spațiul public drept „orice spațiu delimitat de doi pereți și un tavan”. Or asta poate însemna chiar orice, inclusiv clubul privat, apartamentul dumneavoastră, dacă locuiți cu soțul, sau balconul casei. Aștept să văd motivația de respingere a contestației dată de CCR, pentru că în aceasta judecătorii vor trebui să explice de ce au luat decizia de a respinge contestația și să clarifice aceste noțiuni privind definirea spațiului public și privat. Această motivație va fi publicată și ea în Monitorul Oficial și va avea putere legală”.FOTO: Daniel Fenechiu

sursa: evz.ro 

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1685 (s) | 35 queries | Mysql time :0.032919 (s)