News Flash:

Guvernul Ponta 3 joacă în „Scaunele”. Un dialog absurd cu miniştri pe holurile Parlamentului

12 Martie 2014
770 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7581 RON (+0.0021)
USD: 4.2739 RON (+0.0318)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
combo

În letargia de la Parlament, miniştrii au convingeri arbitrare. Unii au două astfel de programe după care guverneaza. Să fie! Alţii - niciunul clar. Ridică sideraţi din umeri. Iar "tehnocraţilor" nici că le pasă. 

Ca să nu fi fost obligat să mai treacă pe la Cotroceni să ceară un nou mandat, Guvernul Ponta 3 a venit marţi în Parlament cu "un program". "Nu e un program de guvernare, e un program de acţiuni", n-a obosit să spună premierul Ponta, bulversându-şi propriii miniştri care l-au luat de bun din mers, au adăugat cerinţele UDMR, au scos "USL" cu CTRL-F şi au venit apoi în număr mare să fie martori la angajarea răspunderii "pe un program", o premieră. 
 
 
Un singur lucru le-a scăpat: să afle de la premierul lor după ce document vor guverna. După "programul angajat", care "nu este un program de guvernare" ori poate după "programul de guvernare al USL", care a murit, la rându-i, o dată cu Guvernul Ponta 2?
 
În letargia de la Parlament, miniştrii au convingeri arbitrare. Unii au două astfel de programe. Alţii - niciunul clar. Ridică sideraţi din umeri, iar "tehnocraţilor" nu le prea pasă de rigori.
 
Pe holurile Parlamentului, Guvernul joacă-n "Scaunele". Cu numeroase personaje: Premierul; Ministrul care ştie, dar se contrazice; Ministrul care nu se contrazice, dar nu ştie; Ministrul care nu îşi pune întrebări; Ministrul iritabil; Ministrul fără de urechi; Reporterul. Şi alţii.
 
Duşa: "Nu prea răspund, să nu politizez Armata"
 
Deputaţi şi senatori trag linii pe holuri, cu paşii mari, stând la pândă. Puţin după prânz, se arată miniştrii. Cei mai sfioşi intră flancaţi: Nicolae Bănicioiu, acum la Sănătate, se pierde după umărul lui Victor Ponta, înconjurat de camere tv. Nu are timp de explicaţii. Le-a dat cu o zi înainte, cu un scrâşnet afectat din dinţi: "Avem program de guvernare". Punct.
 
Pe Liviu Dragnea îl iau pe sus parlamentarii. Doar Mircea Duşa nu se teme. Lui, n-au ce-i cere. "Vă angajaţi răspunderea pe un program, dar nu pe un program de guvernare", intru în vorbă. "Da!", e ferm ministrul Apărării, "pe un program cu obiectivele pe perioada 2014-2016. Există un program de guvernare care a fost aprobat tot de Parlament", mai zice mândru. "Este programul USL. Veţi guverna după programul USL?" Ministrul Duşa se înmoaie. "Premierul o să facă precizările de rigoare. ... Eu în acest program am menţinut exact aceleaşi obiective care erau în programul de  guvernare. Am modificat doar perioada, că apărea 2012-2016 şi am modificat-o", spune zâmbind. "Şi dacă tot aţi preluat, de ce e necesar un nou program?"
 
În loc de puncte de suspensie, Mircea Duşa pufăie din nări a complicitate şi se întoarce brusc să strângă mâini. După un timp revine. "Încerc să nu politizez Armata. De-asta la întrebările politice nu prea răspund", se scuză.
 
Eugen Teodorovici, la testul de sinceritate
 
Ministrul Teodorovici e relaxat. În ultimii doi ani, tot ce-a primit au fost elogii. În faţa uşilor masive de la plen, un vechi portar îl mai complimentează o dată. Aşa-l găsesc.
 
"Ce faceţi azi în Parlament?", încerc să înţeleg. Ministrul banilor europeni nu are niciun dubiu: "Prezentăm Parlamentului ce anume avem de implementat până în 2016", traduce franc. "Şi dacă prezentarea asta nu e un program de guvernare, în baza a ce va guverna Guvernul Ponta 3?" Ministrul Teodorovici e sincer: "Asta n-aş putea să vă răspund!"
 
Logica şi Jianu contra lui Ponta
 
Din noul sanctuar al Puterii, biroul lui Valeriu Zgonea, iese încruntat ministrul (fost) al Marilor Proiecte. Juristul marilor răspunsuri, Dan Şova, trece însă ca acceleratul, ingorând salutul. 
 
Mai nou în branşa guvernamentală, Florin Jianu nu are încă roiuri de jurnalişti ori de parlamentari în coastă. Păşeşte calm şi nu se teme încă de nicio întrebare.  "Eu voi răspunde tehnocrat. Sunt pus aici să fac treabă, o să fac treabă şi o să vedeţi rezultatele activităţii mele", spune zâmbind, fără a se mai crampona în documente. 
 
"Întrebarea este pe ce program guvernaţi?", încerc încă o dată. "Pe cel pe care l-am asumat azi", recurge omul de afaceri la logica elementară. "Deci este un program de guvernare" "Da!", îl contrazice raţional pe Victor Ponta. Ministrul pentru IMM-uri nu are, încă, temeri.
 
Constantin, fidel defunctei USL
 
Când vine vorba despre legi, Daniel Constantin nu iese din umbra lui Victor Ponta. "Care este raţiunea pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea azi? Dacă nu este un program de guvernare...", îl prind pe fugă printre uşi. Politicos, se scuză: "A prezentat-o primul-minstru".
 
"Şi dacă nu e program de guvernare, în baza a ce guvernaţi dumneavoastră?", îmi fac curaj căci orice vicepremier are răspunsuri. "În baza programului USL, bineînţeles!". "Păi n-a murit?" Ministrul Agriculturii râde copios. Şi sincer.
 
Kelemen Hunor: "E 90% identic"
 
Kelemen Hunor nu înghite USL. USL l-a scos, cu mâna lui Crin Antonescu şi a "cancerului" Voiculescu, în 2012, de la guvernare. Acum tumoarea e iradiată şi guvernarea ca la bursă - de unde guvernul lui Eugen Teodorovici nu mai avea niciunul, guvernul lui Kelemen Hunor are nu unul, ci două programe de guvernare. 
 
"Guvernăm pe baza programului de guvernare şi pe baza programului. Conform Constituţiei, asumarea se făcea pe un program, pe o declaraţie sau un proiect de lege, nu pe un program de guvernare", spune tranşant, calculat, la limita absurdului.
 
"Adică dumneavoastră, UDMR, vă asumaţi să guvernaţi în baza programului USL?", arunc o nadă. Kelemen Hunor îşi ţine firea cu efort. "Dacă va exista o moţiune votată, atunci pleacă acest Guvern. Dacă nu, vom guverna pe baza programului de guvernare şi pe programul asumat care este 90% identic cu programul de guvernare", repetă iritat, potrivit gandul.info.
 
„Programul ajustat”. Cu Doina Pană
 
Ministrul Doina Pană a trecut mai ieri de la Dialog Social la Ape şi Păduri. Şi de la USL la USD. Şi de la un program la altul. Acum, când le socoteşte, ies două. Ba unul. Ba două. Una din două.
 
"Nu este un program de guvernare, este un program puţin ajustat, pentru că sunt lucruri care la data asta s-au întâmplat, având în vedere că programul a fost asumat la instalarea iniţială a Guvernului Ponta. E un fel de reactualizare cu foarte mici nu numai ajustări, ci şi modificări pe anumite capitole. Probabil că nu ar fi trebuit o asumare, dar s-a considerat că nemaifiind tocmai programul iniţial, să ne asumăm", se scuză parcă, în faţa logicii care a capitulat din nou.
 
"Şi cu primul, cu programul de guvernare ce se întâmplă?" "Din momentul în care el va trece de Parlament, va fi în vigoare acesta", e cvasi-hotărâtă doamna Pană. Cu ce va guverna Ponta al treilea? Nimic mai simplu: "În baza programului de guvernare şi a acestui program care actualizează", numără doamna Pană acum două. 
 
Şi dă "şi un exemplu": "În momentul în care în programul de guvernare, cel iniţial, se spunea "restabilirea Dialogului Social" şi el a fost restabilit într-un an şi ceva, chiar a funcţionat foarte bine, noi nu mai putem să avem acest punct în programul de guvernare la ora aceasta. Şi atunci avem "o consolidare a Dialogului Social" ".  
 
Angajarea trece, ca o ploaie de vară de 30 de minute. Miniştrii din Guvernul Ponta 3 păşesc, cu paşi egali, spre lifturi. Lumea nu poate fi, desigur, decât creaţia minţii lor.
 
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1782 (s) | 35 queries | Mysql time :0.034975 (s)