News Flash:

Guvernul va aplica măsurile de relaxare fiscală anunțate pentru anul viitor. Ce taxe dispar

9 Iunie 2016
212 Vizualizari | 0 Comentarii
taxe
Guvernul nu vede necesară în prezent amânarea măsurilor de relaxare fiscală prevăzute pentru anul viitor prin Codul Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, aşa cum a solicitat Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat joi ministrul Finanţelor, Anca Dragu, citată de News.ro.

Dragu motivează că execuţia bugetară „arată bine”, iar veniturile se situează peste program. 

„Nu am luat o decizie în acest sens şi consider că este prematur să luăm acum o decizie. Execuţia bugetară arată bine, veniturile sunt peste program, cheltuielile sunt şi ele, în unele cazuri, sub program sau în linie cu programul”, a spus Dragu, citată de News.ro.

Întrebată dacă Guvenul a luat o decizie privind solicitarea FMI de a amâna măsurile de relaxare fiscală care vor intra în vigoare de anul viitor, Dragu a precizat că Executivul nu are motive să ia o asemenea decizie la acest moment, având în vedere execuţia.

Codul Fiscal prevede că, de la 1 ianuarie 2017, va fi redusă cota generală de TVA cu încă un punct procentual, de la 20% în prezent la 19%, şi vor fi eliminate supraacciza la carburanţi şi impozitul pe construcţii speciale, cunoscut ca „taxa pe stâlp”.

FMI a recomandat României să amâne aplicarea acestor măsuri de la 1 ianuarie 2017, în condiţiile ar trebui să atingă un deficit bugetar mai redus pe cash, de 2,5% din PIB în acest an, care să coboare la 2% în 2017 şi 1,5% în 2018.

„Amânarea următoarei reduceri a TVA şi a celorlalte facilităţi prevăzute în Codul Fiscal să intre în vigoare anul viitor ar genera o reducere a deficitului de 0,75 puncte din PIB”, a afirmat recent şeful misiunii FMI în România, Reza Baqir.

Bugetului general consolidat al statului a fost aproape de echilibru după primele patru luni din acest an, înregistrând un excedent nesemnificativ, de 0,02% din PIB sau 130 milioane lei, cu mult sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, în special ca urmare a reducerii încasărilor din taxa pe valoarea adăugată (TVA) cu 8,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, potrivit datelor Finanţelor.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 73,9 miliarde lei (9,8% din PIB), în scădere cu 2,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totuşi, Ministerul Finanţelor susţine că veniturile bugetare colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au fost de 66,6 miliarde de lei în primele patru luni, "cu 1%  mai mult faţă de perioada similară a anului 2015 şi cu 3% mai mari faţă de programul aferent acestora".

Programul de convergenţă al României prevede o creştere economică de 4,2% în 2016 şi 4,3% în 2017, cu un deficit bugetar în intensificare la 2,95% din PIB în acest an şi în atenuare la 2,9% din PIB anul viitor.

sursa: realitatea.net

news ro
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2606 (s) | 35 queries | Mysql time :0.024272 (s)