News Flash:

Ialomiţianu: „Taxa de 7 eurocenţi a generat evaziune fiscală, încasările la buget sunt mai mici decat anul trecut”

1 Iulie 2014
577 Vizualizari | 0 Comentarii
5083893 mediafax foto raul stef
Execuţia bugetară din primele cinci luni ale anului indică, în opinia lui fostului ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu, o creştere a evaziunii fiscale, cu atât mai mult cu cât încasările din taxele suplimentare introduse de Guvern nu se văd în rezultatele înregistrate în această perioadă.

Execuţia bugetară pe primele cinci luni ale anului 2014 arată că situaţia încasărilor bugetare merge din rău în mai rău, este de părere fostul ministru al finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, deputat PDL.

„Avem de a face cu o încetinire a ritmului încasările bugetare de la lună la lună. În luna mai este de 3,7% faţă de 4,4% pe primele patru luni ale anului. Guvernul Ponta şi-a stabilit drept ţintă de creştere a veniturilor de 8% pentru anul acesta. Cifrele pe primele cinci luni arată că ritmul este foarte departe de obiectiv”, a declarat Ialomiţianu.

Fostul ministru al finanţelor a atras atenţia că situaţia încasărilor bugetare în luna mai nu este una satisfăcătoare, cu atât mai mult cu cât cuprinde, pentru prima dată, şi încasările din taxa pe stâlp şi taxa de şapte eurocenţi introdusă pe listrul de combustibil.

„Aceste două taxe trebuia să aduca în luna mai 2014 un plus de venituri de 900 milioane lei. Din încasări rezultă un minus de 800 milioane lei la bugetul de stat, sumă care era suficientă pentru reducerea CAS de la 1 iulie 2014”, a spus Ialomiţianu.

În opinia sa, încasările din această perioadă sugerează o creştere a evaziunii fiscale.

„Ritmul de încasare la accize în luna mai 2014 a scăzut de la 15,2% la 9,8% înregistrandu-se un minus de aproximativ 200 milioane lei. În cazul TVA, ritmul de încasare a scăzut în luna mai 2014 la 1,4 % faţă de 2,7% din luna aprilie 2014 înregistrându-se un minus de 150 milioane lei”, se arată într-un comunicat transmis de PDL.

Mai mult, Ialomiţianu avertizează că investiţiile au fost sacrificate în prima parte a anului, pentru a ţine deficitul sub control.

"Pentru a se încadra în deficitul bugetar pe primele 5 luni Victor Ponta a făcut ceea ce ştie mai bine: a sacrificat investiţiile punând în pericol locurile de muncă din sectorul privat. Investiţiile pe primele cinci luni din 2014 sunt mai mici cu 3,2 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014. Investiţiile de la bugetul de stat au fost mai mici cu 49,4% iar cele finanţate din fonduri europene cu 15,5%", se mai arată în comunicat.

Execuţia bugetară s-a încheiat după patru luni cu un deficit de aproape 2 miliarde de lei, reprezentând 0,28% din PIB, în urcare de la 0,14% din PIB la finele lunii martie şi în scădere de la 1,19% din PIB în perioada similară din 2013, potrivit Mediafax.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 67,85 miliarde de lei în primele patru luni şi reprezintă 10,2% din PIB. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, veniturile au fost mai mari cu 4,4% în termeni nominali, potrivit datelor prezentate de Ministerul Finanţelor, informeaza gandul.info.

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1848 (s) | 36 queries | Mysql time :0.036653 (s)