News Flash:

In ziua în care Senatul a făcut scut în jurul lui Şova, parlamentarii noştri primesc un mesaj clar din partea americanilor: Lăsaţi justiţia să-şi facă treaba!

25 Martie 2015
471 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis 1
În vreme ce senatorii români se pregăteau să voteze cererile procurorilor de reţinere şi arestare a foştilor miniştri Dan Şova şi Darius Vâlcov, de la Bruxelles venea un mesaj foarte clar: justiţia trebuie lăsată să îşi facă treaba. George Kent, coordonator principal al programelor anti-coruptie în cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat american, a vorbit, într-o teleconferinţă la care Gândul a luat parte, despre problema corupţiei, subliniind că este esenţial ca aleşii să poată fi traşi la răspundere: „Sistemul judiciar trebuie să poată să-şi facă treaba în cazurile penale”, a subliniat oficialul american. Vă reamintim că Senatul român a respins azi cererea DNA de arestare a lui Dan Şova şi a încuviinţat reţinerea şi arestarea lui Darius Vâlcov. George Kent, coordonator principal al programelor anti-corupţie în cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat american, a declarat, luni, răspunzând unei întrebări pe tema „scutului” pe care parlamentarii români îl fac în jurul unor colegi pe care procurorii vor să îi reţină sau aresteze, că este esenţial ca orice ales să poată răspunde în faţa legii, mai ales atunci când este vorba despre cazuri penale.

Kent a vorbit despre corupţie şi situaţia din România în cadrul unei teleconferinţe din Bruxelles, la care a luat parte şi Robert Leventhal, şeful Diviziei de luptă împotriva infracţionalităţii din cadrul Biroului Afacerilor Internaţionale în domeniul Combaterii Drogurilor şi aplicării legii (INL).

Fiecare ţară trebuie să găsească propriul echilibru al puterilor în stat, a spus el, dar „justiţia trebuie să poată să judece”. „Nu cred că putem face o reţetă pentru modul exact în care o ţară aplică un anumit principiu”, a declarat Kent, rugat să comenteze situaţiile din România în care o putere o blochează practic pe alta, cum s-a întâmplat în cazurile voturilor parlamentarilor pentru ridicarea imunităţii unor colegi, precum Dan Şova, Laszlo Borbely sau Varujan Vosganian, trei exemple în care aleşii au făcut „scut” în faţa procurilor.

„Cred însă că, dacă ne referim la principiul guvernării transparente, la care şi România şi SUA au aderat, e esenţial să poţi fi tras la răspundere”, a punctat George Kent, în cadrul conferinţei la care a participat şi gândul.

„Parlamentele au un rol cheie în procesul democratic – dacă întrebaţi în Congresul american, membrii lui vă vor spune că anumite acţiuni pe care le întreprind în calitatea lor de legiuitori ar trebui să fie protejate, iar altele, acţiuni penale, ar trebui în mod clar să poată fi analizate de puterea judecătorească, în baza dovezilor existente, iar instanţa să poată să judece. Este important să poţi fi tras la răspundere”, a întărit coordonatorul programelor anti-corupţie ale SUA în Europa.

„Sistemul judiciar trebuie să poată să-şi facă treaba în cazurile penale, iar media are, deseori, un rol important în a scoate lumină asemenea abuzuri”, a mai spus Kent.

Mesaj pentru românii frustraţi de corupţie: „Ar trebui să vă simţiţi norocoşi”

Jurnaliştii români i-au atras atenţia oficialului american că, deşi vedem aproape zi de zi câte un oficial român în cătuşe, problema corupţiei nu dispare. „Ar trebui să vă simţiţi norocoşi, pentru că multe dintre ţările din regiune – şi mă voi feri să le numesc – s-ar bucura să facă primul pas şi să le pună cătuşe unor oficiali. Există ţări în care nu am văzut nici măcar un oficial important care să fi fost tras la răspundere”, a fost replica lui Kent.

Oficialul a atras atenţia asupra unui studiu recent din SUA care a analizat condamnările unor oficiali federali şi locali pentru corupţie şi abuz de putere. Studiul a acoperit era post-Watergate, anii 1976 – 2008, perioadă în care 25.000 de aleşi de la nivel local sau naţional au fost condamnaţi de justiţia americană. „În toată ţara, avem 500.000 de aleşi”, a punctat Kent, arătând că problema corupţiei nu are cum să dispară. „Cu toţii încercăm să controlăm corupţia, nu să o eliminăm”, a adăugat el.

Întrebat ce am putea noi, românii, să facem mai mult în lupta împotriva corupţiei, americanul a subliniat rolul atitudinilor politice şi ale societăţii civile pentru a ţine sub control corupţia din orice ţară: „Când oamenii cred că e OK să dai mită ca să ajungi în faţă şi să primeşti în serviciu, se creează o cultură a impunităţii”. Mai mult, totul porneşte de la valorile pe care familiile şi societatea le transmit viitorilor cetăţeni, a subliniat el, spunând că, în definitiv, e „o problemă de cultură”, dar şi de „abordare din media, ca atunci când oamenii merg să voteze, să ştie că au de ales”.

Colegul său, Robert Leventhal, şeful Diviziei  Seful diviziei de luptă împotriva infracţionalităţii din cadrul Biroului Afacerilor Internaţionale în domeniul Combaterii Drogurilor şi aplicării legii (INL), a insistat asupra nevoii unei abordări holistice, a existenţei unui sistem naţional de integritate: „Ţările noastre trebuie să facă eforturi pentru a spori măsurile preventive, astfel încât să minimizăm probabilitatea de a ancheta cazuri de corupţie, dar să maximizăm capacitatea de supraveghere – sistemul judiciar este doar una dintre formele de control, dar mai sunt şi altele, inclusiv presa”, a spus oficialul american.

Reamintim că cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Darius Vâlcov a fost aprobată, azi, de Senat, fiind înregistrate 97 de voturi „pentru”, 48 împotrivă şi 5 abţineri. Solicitarea similară în cazul lui Dan Şova nu a trecut de Senat, înregistrând 79 de voturi „pentru”  din cele 85 care erau necesare. Împotriva cererii procurorilor au votat 67 de senatori. Mai multe informaţii, AICI 


g ndul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1849 (s) | 35 queries | Mysql time :0.041160 (s)