News Flash:

Inchisoare de pană la 15 ani pentru cei care vand alimente expirate sau contrafăcute (proiect de lege)

9 Martie 2017
322 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6571 RON (+0.0093)
USD: 4.0846 RON (+0.0026)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
inchisoare

Închisoare de până la 15 ani pentru cei care vând alimente expirate sau contrafăcute. Un proiect de lege depus la Parlament de deputatul PSD Iulian Iancu propune modificarea Codului penal, și majorarea pedepselor cu închisoarea pentru falsificarea sau substituirea de alimente sau produse, dar și comercializarea de produse alterate, care ar afecta sănătatea populației. 

Proiectul de lege a fost depus la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaților.

Popunerea legislativă prevede că prepararea de alimente ori băuturi falsificate, alterate sau interzise consumului, vătămătoare sănătăţii, expunerea spre vânzare sau vânzarea unor astfel de alimente sau băuturi, cunoscând că sunt falsificate sau alterate ori interzise consumului se pedepsesc cu închisoare de la unu la 8 ani, faţă de 3 luni până la 3 ani cum este în prezent.

În plus, falsificarea sau substituirea altor mărfuri sau produse, dacă prin falsificare sau substituirea acestea au devenit vătămătoare sănătăţii, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani.

De asemenea, punerea în consum public de carne sau produse din carne, provenite din tăieri de animale sustrase controlului veterinar, dacă a avut ca urmare îmbolnăvirea unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 8 ani, faţă de 6 luni la 3 ani cum este în prezent, iar dacă a avut ca urmare moartea, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani

Vânzarea de medicamente şi suplimente alimentare cunoscând că sunt contrafăcute, alterate ori cu perioada de valabilitate depăşită, dacă sunt vătămătoare sănătăţii ori şi-au pierdut în tot sau în parte eficienţa terapeutică, se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Comercializarea de medicamente şi suplimente alimentare fără avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Comisiei Naţionale de Bioetică a Academiei de Ştiinţe Medicale constituie infracţiune ce se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Dacă medicamentele şi suplimentele alimentare nu sunt controlate periodic în farmaciile care le pun la vânzare, sub raportul compoziţiei şi concentraţiilor, factorii responsabili, respectiv Agenţia Naţională a Medicamentului şi Comisia Naţională de Bioetică, se fac vinovaţi de infracţiune, fapt ce atrage o pedeapsă cu închisoarea de la un an la 10 ani.

În cazul în care compoziţia şi concentraţia substanţelor active din medicamente şi suplimente alimentare nu sunt corespunzătoare, atrag după sine săvârşirea unei infracţiuni pentru care producătorul şi distribuitorul primesc pedepse cu închisoarea de la 5 la 10 ani, precum şi închiderea unităţii respective de producţie sau distribuţie.

Închisoare de până la 10 ani pentru distribuirea de medicamente  de către unităţi neautorizate

De asemenea, distribuirea de medicamente şi suplimente alimentare de către unităţi neautorizate în acest sens, prin alte mijloace de comunicare, se pedepseşte cu închisoarea între 5 şi 10 ani, se menţionează în proiect.

Propunerea legislativă mai prevede că neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care va avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă, faţă de 6 luni la 3 ani sau amendă cum este în prezent. Fapta prevăzută săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 2 ani sau cu amendă.

Conform proiectului, nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 9 luni la 3 ani sau cu amendă, faţă de o lună la 6 luni cum este în prezent. Dacă fapta este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau amendă.

Și falsificarea în orice mod a mărcilor de titlu, a mărcilor de garanţie proprie sau a mărcilor de certificare constituie infracţiune se pedepseşte cu detenţie de la un an şi 6 luni la 5 ani, faţă de 6 luni la 3 ani cum este în prezent. Iar folosirea mărcilor false ori neînregistrate este considerată de asemenea infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 9 luni la 5 ani. Bunurile care au aplicată o marcă falsă se confiscă.

„Contrafacerea sau falsificarea sunt fenomene cunoscute, de neacceptat când produc consecinţe grave asupra vieţii, sănătăţii şi securităţii consumatorilor. Sunt însă greu de evaluat şi este posibil ca unele dintre ele să poată fi sesizate prea târziu pentru a le putea contracara vătămările. În mod cert însă, contrafacerile şi falsificările produselor aduc câştiguri mari celor care le iniţiază, le importă sau le comercializează”, se precizează în expunerea de motive la proiectul de lege.

Inițiatorul mai menționează că cele mai frecvente falsificări şi contrafaceri la produsele industriale s-au constatat prin înlocuirea metalelor preţioase cu metal comun; plastografierea mărcilor de control; vânzarea de produse cosmetice (cca 80%), în special parfumuri, în recipiente, flacoane, ambalaje purtând mărci originale sau comercializarea de piese auto. 

sursa: libertatea.ro 

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1715 (s) | 35 queries | Mysql time :0.030117 (s)