News Flash:

INCREDIBIL! Angajamentul lui Ponta faţă de UDMR, în noul Program al Guvernului

7 Martie 2014
790 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7607 RON (-0.0012)
USD: 4.2327 RON (+0.0005)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
ponta
Angajamentul lui Ponta faţă de UDMR, în noul Program al Guvernului: primăriile să poată arbora "steaguri reprezentative", bani pentru biserici, putere locală, mai multe emisiuni în limba maghiară.

În programul pe care l-a trimis Parlamentului pentru a-şi angaja marţi răspunderea, Guvernul a inclus şi angajamentele luate faţă de UDMR. Printre acestea se numără şi includerea în lege a posibilităţii autorităţilor locale "de a arbora numai pe instituţiile proprii, şi numai împreună cu drapelul României şi drapelul 
Uniunii Europene, a steagurilor unităţilor administrative-teritoriale pe care acestea le reprezintă" Descentralizare, regionalizare, lărgirea bazei de impozitare, o cotă redusă de TVA la produsele agroalimentare de bază cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19% şi reducerea CAS cu 5 puncte la angajator în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite, dar  şi întărirea identităţii comunităţilor locale sunt angajamentele pe care noul Guvern Ponta şi le ia oficial.

Programul, în legătură cu care premierul a instistat că "nu este un program de guvernare", dar pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea marţi în faţa Parlamentului a fost aprobat în şedinţa de ieri a noii formule guvernamentale şi înaintat astăzi în Parlament. Ce înţelege Guvernul USD-UDMR prin "întarirea identităţii colectivităţilor locale"

În linii mari, acesta reia angajamentele USL, fără a mai foslosi însă acest acronim. Include însă şi angajamente noi pe care Victor Ponta şi le-a luat în faţa UDMR, oficializându-le astfel. Printre acestea se numără "întarirea identitatii colectivitatilor locale". Concret, Guvernul Ponta 3 îşi asumă o " stabilire a cadrului  legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora numai pe instituţiile proprii, si numai impreuna cu drapelul României si drapelul Uniunii Europene, a steagurilor unităţilor administrative-teritoriale pe care acestea le reprezintă".

În prezent, autorităţile locale au dreptul, prin OG 53/2002 autorităţile locale sunt libere să folosească şi propriile însemne. În scandalul "steagului secuiesc", izbucnit în februarie anul trecut, la învestirea noului prefect de Covasna, autoritatea locală a câştigat în instanţă dreptul de a folosi acest însemn. În acest moment, legea nu clarifică însă dacă OG 53/2002 acoperă înclusiv arborarea drapelelor proprii, dând posibilitatea altor instanţe la interpretări diferite.

Situaţia UMF Târgu Mureş nu apare în program. Ce "ferestre" lasă Ponta

Dacă în acordul semnat între USD şi UDMR luni apare angajamentul promovării "în perioada 2014-2016, doar în baza acordului comun, a unei iniţiative politice" privind "soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu-Mureş, în conformitate cu înţelegerea semnată în data de 22 septembrie 2012 la Târgu-Mureş de către cadrele didactice române şi maghiare", în programul Guvernului Ponta 3 nu apare nimic concret pe această temă. Singura menţiune este "aplicarea legii educaţiei privind învăţământul în limbile minorităţilor naţionale" şi şi completarea cu "legislaţia subsecventă".

UMF Târgu-Mureş a primit în 20011, prin legea educaţiei, statut de universitate multiculturală şi multilingvă, română şi maghiară, alături de Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca şi Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş. În prezent, la UMF Târgu-Mureş nu învăţământul în limbile minorităţilor repreyintă problema - se învaţă deja în maghiară şi engleză. Surse politice au explicat pentru gândul că ceea ce doreşte UDMR este un Departament separat doar de limbă maghiară, pentru care, în baza actualei legi, este nevoie de acreditare din partea ARACIS şi, în prealabil, de îndeplinirea unor condiţii neîntrunite în acest moment. Atingerea acestei ţinte pe termen scurt - care ar avea în spate un interes în posibila segregare a spitalelor, prin crearea obligatorie, a unor secţii corespondente fiecărei specialităţi medicale care se predă la UMF - se poate face doar prin modificarea Legii educaţiei, arată sursele citate.

O posibilitate pe care programul o include. "În ceea ce priveşte învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, precum şi programele de învăţare a limbii şi literaturii materne, Guvernul va adopta, în urma consultării cu reprezentanţii minorităţilor naţionale din Parlamentul României, legislaţia subsecventă Legii educaţiei naţionale", se arată la capitolul "Minorităţi".

Condiţii la regionalizare şi mai multe emisiuni în limba maghiară

Din negocierea cu PSD, UDMR a obţinut, în programul de guvernare, condiţionarea de ]tradiţiile şi cultura diferitelor zone" la împărţirea regiunilor, reprezentare proporţională cu numărul cetăţenilor şi nu a procentelor electorale, la nivelul structurilor de Putere din teritoriu, creşterea finanţării pentru biserici, finanţarea unor programe culturale, dar şi mai multe emisiuni bugetate la TVR şi RRA. Mai exact:

    ● Aplicarea legii educaţiei privind învăţământul în limbile minorităţilor naţionale;

    ● Consolidarea cadrului instituţional necesar reprezentării proporţionale şi consultării politice a minorităţilor la nivel legislativ şi executiv, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local;

    ● Se va ţine cont de tradiţiile, cultura diferitelor zone ale ţării la reorganizarea administrativă ;

    ● Finanţarea unor programe de dezvoltare culturală şi interculturală specifice, atât la nivel comunitar, cât şi la nivel naţional;

    ● Asigurarea unor programe în limba maternă la radio şi televiziune pentru toate minorităţile naţionale, în special pentru comunitatea maghiară, astfel încât să se asigure satisfacerea nevoilor culturale şi de comunicare în limba maternă la nivel naţional. În acest sens vor fi extinse emisiunile studiourilor publice de radio şi televiziune finanţate din buget pentru ca acestea să emită în limba maghiară pe tot parcursul zilei;

    ● Asigurarea condiţiilor pentru conservarea şi dezvoltarea patrimoniului confesional, în contextul respectului pentru principiile libertăţii de conştiinţă şi pluralismului religios.

Totodată, Guvernul se angajează să "accelereze procesul de restituire al imobilelor cultelor şi comunităţilor minorităţilor naţionale", şi îşi "propune să adopte Legea-cadru privind statutul minorităţilor naţionale din România şi să susţină înfiinţarea instituţiilor care fac obiectul acestei legi".

Potrivit jurnalistilor de la gandul.info, direcţiile de acţiune din noul Program prevăd de asemenea crearea cadrului legal privind utilizarea limbii materne în structurile deconcentrate ale statului, faptul că se vor lua măsuri guvernamentale, inclusiv acte normative pentru punerea în aplicare a prevederilor legii privind ratificarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare. În ceea ce priveşte aspectele instituţionale, se menţionează că Guvernul va sprijini (financiar) în mod corespunzător Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN), un alt punct inclus de altfel în Acordul politic USD-UDMR semnat luni.

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1585 (s) | 24 queries | Mysql time :0.019650 (s)