News Flash:

La IASI se poate ...aici este viitorul orasului. Zona in care se construiesc mii de locuinte, cu gradina zoologica si parcuri de agrement - GALERIE FOTO

9 Ianuarie 2017
594 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7509 RON (0.0000)
USD: 4.1988 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
iasi
Dezvoltarea orasului tinde tot mai mult catre zonele limitrofe ale municipiului Iasi, acolo unde vor fi construite mii de locuinte • Conform planurilor edilitare, o imensa dezvoltare urbanistica va fi realizata intr-o zona considerata in prezent una de lux a orasului • Peste 5.000 de locuinte, pe un teren de peste 300 ha, cu gradina zoologica, parcuri de agrement, scoli si gradinite, vor fi construite pe dealurile din zona Bucium • Pe langa aceasta extindere din zona sudica a orasului, si dealul Galata va fi restructurat complet, acolo unde va fi refacuta reteaua stradala si pietonala pentru dezvoltarea unui centru de cartier 
 
Daca Iasul a devenit un oras supra-aglomerat, iar zona centrala a municipiului nu mai beneficiaza de parcele de teren pe care pot fi construite obiective importante spre dezvoltarea urbana, iar o reconversie a actualelor cladiri este considerata una greoaie, specialistii in urbanism care au lucrat la noul Plan Urbanistic General al Iasului au venit cu solutiile, acceptate de autoritatile locale, prin care se doreste dezvoltarea orasului, atat din punct de vedere spatial, cat si economic sau arhitectural.
 

Cartiere noi, pe o suprafata de peste 300 ha si cu 5.000 de locuinte, in Bucium
 

Terenul denivelat nu a permis mult timp o extindere în zona Bucium, dar reglementarile PUG-ului actual au facilitat o dezvoltare imobiliara fara precedent în detrimentul tramei stradale si retelelor de utilitati care nu raspund noilor solicitari. Prin noul PUG, se prevede marirea intravilanului pâna la suprapunerea cu comunele invecinate, insa cu mari insertii de zone împadurite. 

De asemenea, se are în vedere o dezvoltare imobiliara restrânsa la actualul perimetru, punându-se accent pe modernizarea retelelor edilitare, a tramei stradale si a zonelor de agrement - parc tematic, parc zoo, agrement, sport, cazare.
 
In zona de Sud-Est a Iasului, care se dezvolta în lungul soselei Bucium, dezvoltarea imobiliara este o traditie recenta a zonei, iar aceasta va fi si tendinta viitoare. Astfel, in zona Bucium, pe o suprafata de 333,1 ha, se va dezvolta o zona de 4.700 loturi cu locuinte colective. Totodata, pe o actuala pasune de 7,1 ha, parcelata in 100 loturi, vor fi construite vile cu 1-2 etaje. Pe lânga acest program exista obiective de sanatatecult si industrie alimentara care se pastreaza si se dezvolta fara a defini caracterul zonei. 

"În cartierele nou create trebuiesc completate cu centre de cartier care sa cuprinda dotari normate de sanatate, învatamânt, servicii si comert. O alta oportunitate care trebuie dezvoltata este agrementul facilitat de cadrul natural bine conservat si cazarea. Raportata la capacitatea economica si demografica de crestere a orasului în teritoriu, dezvoltarea zonei depaseste pragul de valabilitate al PUG 2015", dupa cum se specifica in noul PUG al Iasului.
 
Astfel, in zona Bucium urmeaza sa se asigure rezerva de terenuri pentru dezvoltari de perspectiva, ea reprezentând directia pentru operatiuni de urbanizare. Pentru zona Bucium se propune inclusiv marirea diametrului conductei de distributie a gazelor naturale, de presiune redusa, de la SRM Bularga pe Sos. Bucium (informativ de la DN 150 mm la DN 250...315 mm si apoi de la DN 65...80 mm la DN 180 mm) pentru preluarea noilor consumatori. 
 
Retea stradala noua, complex sportiv si de agrement, in zona Galata
 
Zona de Sud-Vest a orasului, care se dezvolta în lungul Strazii Nicolina, pârâul Nicolina si calea ferata Iasi - Vaslui, si-a atins capacitatea maxima de dezvoltare urbanistica în extremitatea sudica, urmând a se efectua lucrari de reabilitare, implanturi urbane si reconversii ale zonei industriale. Partea de legatura cu orasul are mari rezerve de teren pe platoul Galata si în sesul râului Bahlui, în zona Cicoarei, reglementata printr-un PUZ

Subzona Galata face legatura cu Miroslava si centura sudica, care s-a dezvoltat foarte mult, pâna la stergerea barierelor fizice între cele doua limite administrative. 

"Aici se vor dezvolta cu precadere locuinte joase si medii pe o trama ordonata si un relief favorabil. Se impune conturarea unui centru de cartier în prima faza, ca nucleu polarizator. Partea de ses se dezvolta la sud de râul Bahlui, pâna la confluenta cu zona de vest. Pe lânga dezvoltarea imobiliara, subzona este destinata si unui mare complex de agrement sportiv, care valorifica cadrul natural al versantului, cât si râul Bahlui", se arata in noul PUG al Iasului.
Valorificarea acestei oportunitati este preluata în noul PUG prin rezervarea culoarului necesar acestei linii si dublarii acesteia, dar si prin prelungirea ei pentru accesarea zonei rezidentiale, fapt care conditioneaza dezvoltarea acestei zone prin realizarea pasajelor denivelate în punctele unde strazile traverseaza calea ferata. 

"Axa centrala a zonei rezidentiale va fi constituita dintr-o succesiune de trasee pietonale, orientate si conectate prin intermediul unor piete urbane cu caracter de subcentru. Aceasta axa pietonala, cunoscuta sub termenul de generatoare rezidentiala, va concentra cea mai mare parte a dotarilor publice aferente cartierelor de locuinte: comert, servicii, scoli, gradinite, spatii verzi, piete agro-alimentare etc. Toate parcelele riverane acestei artere pietonale vor avea oportunitatea de a dezvolta la parter functiuni de interes public, iar accesul auto se va realiza prin strazi paralele cu axa pietonala, trasate în planul de zonificare al PUG", dupa cum mai precizeaza specialistii care au lucrat la noul PUG.
 
Zona industriala, restructurata. Se valorifica lacul CUG 2
 
Conform expertilor in urbanism, aceasta arie cuprinsa în lungul soselei Nicolina, fiind delimitata spre Est de pârâul Nicolina si calea ferata Iasi - Vaslui, si-a atins capacitatea maxima de întindere. Comunele limitrofe - Miroslava si Ciurea au ca limita de intravilan construit limita administrativa a orasului astfel încât zona apare fara nicio diferentiere vizibila naturala sau arhitecturala. 
 
Cartierul CUG, cum mai este numita zona, s-a dezvoltat ca un tentacul în lungul cailor de comunicatie cu locuinte colective pe o parte si combinatul pe cealalta cu toate utilitatile urbane astfel încât a devenit o oportunitate pentru dezvoltarile periurbane. 

"Factori de dezvoltare de perspectiva îl constituie definitivarea urbanistica a intersectiilor - Poarta 1 si 2 - amenajarile din incintele de blocuri si valorificarea cadrului natural al lacului CUG 2. Perimetrul ocupat de industria grea trebuie restructurat si refunctionalizat pentru o integrare fireasca în oras. Acest proces a început prin implementarea unor PUZ- uri de mici dimensiuni - zona comerciala Selgros, ansamblul Providenta ( sanatate, expo si conferinte, Centrul Expozitional " Moldova", Centrul Tehnologic Regional, Tehnopolis)", dupa cum se specifica in noul Plan Urbanistic General al orasului.

Galerie Foto AICI


pug dezvoltare imobiliara sanatate cult industrie alimentara dotari
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1921 (s) | 40 queries | Mysql time :0.047567 (s)