News Flash:

Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, constituţională

12 Ianuarie 2017
197 Vizualizari | 0 Comentarii
CCR
Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, joi, că este constituțională Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în perioada vacanţei parlamentare, după ce a respins sesizarea formulată de 88 de deputați PNL, USR și PMP. 

Curtea Constituţională (CCR) a discutat joi sesizarea depusă de PNL, USR şi PMP împotriva legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare.

Opoziția argumentează că actul normativ permite Executivului să se substituie Legislativului şi că, totodată, legea ar permite Cabinetului Grindeanu să modifice legi organice prin ordonanţe simple, ceea ce este contrar Constituţiei.

PNL şi USR au sesizat vineri Curtea Constituţională cu privire la legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, argumentând că actul normativ permite Executivului să se substituie Legislativului şi că, totodată, legea ar permite cabinetului Grindeanu să modifice legi organice prin ordonanţe simple, ceea ce este contrar Constituţiei.

De asemenea, PNL, USR şi PMP atrag atenţia şi asupra faptului că Guvernul este abilitat să modifice şi legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care este o lege organică, ceea ce contravine Constituţiei.

Un alt domeniu în care Guvernul este abilitat prin legea adoptată de Parlament să intervină şi care ar presupune modificarea unor legi organice este cel al Educaţiei.

Parlamentul a adoptat joi, în procedură de urgenţă, proiectul de lege care prevede abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare, cu 150 de voturi “pentru” şi 83 de voturi “împotrivă” în Camera Deputaţilor şi cu 76 de voturi ”pentru” şi 35 de voturi ”împotrivă” în Senat.

Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu, au convocat Parlamentul în sesiune extraordinară în perioada 9-31 ianuarie, fapt care face inutilă Legea de abilitare, indiferent dacă este sau nu constituţională, potrivit News.ro.

sursa: realitatea.net
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1534 (s) | 24 queries | Mysql time :0.020690 (s)