News Flash:

Ministrul Justiţiei apără Guvernul, în Parlamentul UE: OUG 13 nu a fost o problemă, în sine

22 Martie 2017
1769 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7627 RON (+0.0020)
USD: 4.2726 RON (+0.0073)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Ministrul Justitiei
O dezbatere pe tema Justiţiei in Romania a avut loc în Parlamentul European, fiind invitaţi să vorbească Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, din partea Guvernului, dar şi membri ai societăţii civile, printre care jurnalistul Liviu Avram sau scriitorul Gabriel Liiceanu. Au fost replici acide, ministrul Justiţiei precizând că OUG 13 nu a fost o problemă, problema a fost de procedură, când şi cum a fost adoptată. "Populaţia a reacţionat că ordonanţa a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce e foarte adevărat şi foarte nefiresc", a spus ministrul. Pe de altă parte, jurnalistul Liviu Avram a explicat pe larg cum Justiţia a fost amputată prin abrogarea unor infracţiuni şi amnistierea parţială a altora. 

Primul vorbitor a fost ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în calitate de reprezentant al Guvernului României.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a explicat în faţa Comisiei de libertăţi, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European ancheta privind ordonanţa 13, făcând referire la decizia CCR, care a "statuat că procurul nu are competenţa să urmărească penal pe miniştri care adoptă acte normative".

"Am solicitat şi solicit fiecăreia dintre cele trei puteri ale statului să rămână în matca lor instituţională. Arhitectura statului de drept este bine concepută, ea mai trebuie şi bine cunoscută, trebuie şi pe deplin respectată. Dacă nu se întâmplă aşa, puterile riscă să intre în zona de competenţă a altor autorităţi, aşa cum s-a întâmplat, acesta fiind unul din principalele temeiuri, aşa cum s-a întâmplat cu deja celebra OUG 13, adoptată de Guvern, abrogată de Guvern, ca tot românul să fie convins că nu poate să renască printr-o decizie de neconstituţionalitate. (..) CCR a constatat şi a adoptat o decizie de principiu, prin care a statuat că procurul nu are competenţa să urmărească penal pe miniştri care au liberatatea să aprecieze când şi cum adoptă, iar Curtea a statuat că există şi a existat un conflict juridic. E important că procurorul nu poate ancheta pe viitor miniştri care adoptă acte normative", a spus Tudorel Toader, potrivit Mediafax. 

Toader a mai explicat că ordonanţa în sine "nu a fost o problemă, problema a fost de procedură, când şi cum a fost adoptată. Populaţia a reacţionat că ordonanţa a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce e foarte adevărat şi foarte nefiresc", menţionând că Guvernul a lăsat un termen de zece zile pentru intrarea în vigoare a ordonanţei.

Pe de altă parte, jurnalistul Liviu Avram a explicat pe larg cum Justiţia a fost amputată prin abrogarea unor infracţiuni şi amnistierea parţială a altora. Avram explică faptul că Guvernul a slăbit legea penală. Românii continuă protestele, însă. „Puterea este sprijinită şi de o parte din Opoziţie. Liviu Avram şi-a publicat apoi, discursul susţinut în Parlament.

Redăm aici, un fragment:

Doamnelor şi domnilor,

Am să vă povestesc criza ordonanţelor de urgenţă din România aşa cum a trăit-o un simplu cetăţean: eu. În acest portofel sunt banii mei. Periodic, extrag o parte din ei şi îi pun în ceea ce se cheamă bugetul public. Cui dau eu aceşti bani? Păi îi dau aşa: Parlamentului, Guvernului, primarului şi unei întregi birocraţii de stat.  Dau aceşti bani din două motive: 1. Pentru că mă obligă legea. Şi 2. Pentru că am prezumţia – nu garanţia, doar prezumţia - că oamenii cărora le dau aceşti bani nu îi bagă în buzunar, ci îi administrează corect şi în folosul tuturor.

Această prezumţie se bazează pe faptul că între aceşti oameni  şi banii mei stă interpusă forţa legii. Iar faptele prin care aceşti bani pot, într-o formă sau alta, să fie furaţi sunt scrise şi pedepsite în Codul Penal: abuz în serviciu, mită, trafic de influenţă, conflict de interese, neglijenţă şi aşa mai departe.

În acest aranjament legal şi instituţional, îmi las liniştit banii aici şi plec să îmi văd de viaţa mea, ca toţi ceilalţi contribuabili disciplinaţi.

Dar acum aproape două luni, într-o noapte, fără niciun fel de explicaţie anterioară sau ulterioară, Guvernul României a făcut un lucru de neînchipuit. Printr-o ordonanţă de urgenţă, act cu putere de lege, a frânt tocmai legea care ne păzea banii. A dezincriminat total neglijenţa şi conflictul de interese şi a dezincriminat parţial abuzul în serviciu. Şi mă întreb: cum vine asta? Pe de o parte, pe mine, contribuabil, mă obligi - prin lege - să dau bani la buget, iar pe de altă parte, prin altă lege, te arăţi indulgent şi generos cu cei care mi-i pot fura. Dar pe mine, cel care pun banii, m-ai întrebat? Nu. Puteai s-o faci? Sigur că da. Am avut alegeri acum mai puţin de patru luni. În campania electorală s-a vorbit mult despre orice, dar absolut niciodată despre aceste modificări - totuşi substanţiale - ale legii penale. Ce pot eu înţelege de aici?

Că cei care ne-au cerut votul au avut o agendă ascunsă, au câştigat alegerile fără să vorbească despre ea, şi o pun în aplicare după ce scrutinul a trecut. Aşa arată capcana perfectă: cea în care victima nu are cum să nu intre. Şi iată, am intrat cu toţii. Capcana a fost pregătiră din timp, cu o avalanşă de adevăruri alternative, de ştiri false şi de spaime inventate, menite să construiască pseudo-justificări.

Dar la întrebarea simplă şi legitimă „De ce aţi făcut asta?”, singurul răspuns pe care l-am primit a sunat în felul următor: „Pentru că aşa a vrut Guvernul. Altă întrebare!”. Răspunsul acesta a intrat deja în folclor, căci un nefericit de ministru l-a repetat, în aceeaşi conferinţă de presă, de 24 de ori. Cum să mai rămâi calm? Aşa că o mulţime de români s-au dovedit imuni la manipulări, au înţeles exact ce li se pregăteşte şi au ripostat. Sute de mii de contribuabili disciplinaţi s-au transformat în protestatari. S-a cerut şi arbitrajul Curţii Constituţionale. Aici e o poveste mai lungă, dar care pe scurt arată aşa: din cinci sesizări pe care le-a judecat privitoare la ordonanţa Guvernului, Curtea Constituţională a reuşit performanţa să nu ne spună absolut nimic despre ceea ce ne interesa pe noi mai mult: dacă ceea ce ne-a făcut Guvernul a fost bine, a fost rău sau a fost altcumva. În concluzie, înţelepciunea Curţii nu ne-a ajutat la nimic. Rămaşi aşadar fără nicio pavăză, românilor le-a mai rămas doar protestul. Iar în urma protestelor, şi doar în urma protestelor, Guvernul şi-a anulat ordonanţa de urgenţă. Practic, românii din stradă au fost cei care au repus legea în drepturile sale.

Însă doar temporar - căci criza nu s-a terminat, ci s-a mutat un etaj mai sus: în Parlament. Din motive necunoscute, Parlamentul a înţeles că românii ar fi contestat doar maniera de acţiune a Guvernului (noaptea, ca hoţii), nu şi conţinutul ordonanţei.

Şi după ce Guvernul a făcut pasul înapoi, au început să apară în Parlament proiecte de lege care au acelaşi scop: slăbirea legii care ne păzeşte banii şi o viaţă mai uşoară pentru cei care vor să-i fure. Parlmentul pare a ne spune aşa: „Nu v-a plăcut ce a făcut Guvernul? Nicio problemă. Venim noi, Parlamentul, şi facem acelaşi lucru, pentru simplul fapt că putem. Ce-o să mai faceţi?” Şi românii au răspuns: continuă protestele. Ultimul a fost duminica ce tocmai a trecut", a spus Liviu Avram. 

sursa: realitatea.net
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1768 (s) | 35 queries | Mysql time :0.026784 (s)