News Flash:

Nereguli grave la CNAS. Peste 50.000 de morți au primit card de sănătate

8 Februarie 2017
236 Vizualizari | 0 Comentarii
card de sanatate

Problemele care se învârt în jurul noului card de sănătate și al sistemului electronic al acestuia continuă și în 2017, mai ales după ce s-au descoperit alte nereguli grave la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Instituția care ar trebui să aibă grija că implementarea sistemului merge cât mai coerent a mai atins o performanță: CNAS a emis carduri de sănătate pentru aproape 55.600 de persoane moarte și a dublat cardurile pentru alte 150.000 de români.

Mai mult, CNAS a efectuat „plata nejustificată, în sumă estimată la 8.23 milioane lei, către furnizorul soluției informatice a cardului național de asigurări sociale de sănătate, reprezentând achiziția echipamentului Unitate de management fără documente justificative legale, care să probeze transferul dreptului de proprietate al acestu”, se mai arată în notele Curții de Conturi care au fost publicate după controalele efectuate.
 

Tot în urma controlului a rezultat că planul pentru investiția banilor a fost făcut pe genunchi pentru că nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce privește proiectarea pe faze a investiției privind implementarea soluției informatice a cardului național de asigurări sociale de sănătate. Adică nu s-au elaborat studii de prefezabilitate și fezabilitate a proiectului tehnic precum și a detaliilor de execuție.

Numeroase probleme

De la emiterea cardului de sănătate sistemul prin care acestea sunt utilizate a căzut de nenumărate ori punând în dificultate atât doctorii care trebuiau să introducă în sistem datele, dar și pe bolnavi, care în unele cazuri nu au putut fi consultați. Chiar și așa, la fiecare cădere a sistemului

Conform ultimului raport al Curții Constituționale, CNAS nu a verificat, prin direcțiile de specialitate cu atribuții de control/audit, modul de utilizare a resurselor financiare alocate pentru realizarea și implementarea cardului național de asigurări sociale de sănătate.

Auditorii au verificat bazele de date la casele de asigurări de sănătate județene – CASJ, transmise de CNAS la Direcția Generală a Pașapoartelor – Centrul Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice (CNUPPE), ce conțin asigurații eligibili, selecția fiind efectuată după codul numeric personal (CNP). 

sursa: libertatea.ro 

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1557 (s) | 35 queries | Mysql time :0.022044 (s)