News Flash:

Nici un pășcănean care și-a izolat termic locuința nu poate beneficia de scutire de la taxele locale

16 Ianuarie 2013
724 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6975 RON (0.0000)
USD: 4.1192 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
blocuri
Pășcănenii care și-au izolat apartamentele nu solicită Primăriei scutirea de la impozitul local pe clădire, deși legea le permite acest lucru. Și asta nu pentru că nu cunosc legea, ci din lipsa banilor. Pentru a beneficia de o scutire a impozitului pe o perioadă cuprinsă între 7 și 9 ani, solicitanții trebuie să depună la Primărie o serie de documente.

Principalul obstacol în obținerea acestei scutiri este certificatul energetic pentru obținerea căruia pășcănenii trebuie să scoată din buzunare sume foarte mari de bani. Un astfel de act este obligatoriu și se eliberează după realizarea unui audit energetic al întregii clădiri ceea ce face ca prețul să fie ridicat ținând cont că taxarea se face la metru pătrat și este între 1 euro și 5 euro pe mp. Problema apare deoarece nu se face o anvelopare totală a blocului, prețul este ridicat, suma totală împărțindu-se la numărul de apartamente izolate și nu la cele pe care le are întreg blocul.

Certificatele de performanţă energetică a clădirilor vor fi eliberate de auditori energetici autorizaţi, aflaţi pe „Lista auditorilor energetici” existentă pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energetic sau pe pagina de web a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Lucrările de intervenţie realizate trebuie să corespundă cu cele stabilite prin art. 4 al OUG nr. 18/2009. 

Mai mult, pe lângă acest certificat solicitanții nu trebuie să figureze cu debite restante către bugetul local. În plus, ei trebuie să depună la Primărie, în copie, următoarele documente: - cererea prin care se solicita scutirea/reducerea la plata impozitului pe clădire; - documentele de dobândire în proprietate a imobilului în cauză din care să rezulte destinaţia de locuinţă a acestuia; - autorizaţia pentru executarea lucrărilor de intervenţie, emisă în condiţiile legii; - certificatul de performanţă energetică sau alt document legal emis în baza auditului energetic din care să rezulte clasa de performanţă energetică la care se încadrează imobilul după efectuarea lucrărilor de reabilitare, în care sunt precizate măsurile de intervenţie realizate pentru reabilitarea termică; - procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, întocmit în condiţiile legii, prin care se constată realizarea măsurilor de intervenţie recomandate de către auditorul energetic în raportul de audit energetic; - declaraţie pe propria răspundere că lucrările de intervenţie efectuate pentru creşterea performanţei energetice s-au făcut exclusiv pe cheltuiala proprie a proprietarului

De când a intrat în vigoare această lege doar 19 pășcăneni au încercat să profite de ea, ei solicitând Autorizații de Construcție. Doar că pentru eliberarea acestora trebuia prezentat Certificatul Energetic al clădiri și astfel, din cauza costurilor ridicate, aceștia au renunțat. Prin urmare nicio lucrare de anvelopare a blocurilor din Pașcani nu are Autorizație de Construcție, în afară de blocurile T6 și T7 care au fost reabilitate termic printr-un program guvernamental.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1564 (s) | 24 queries | Mysql time :0.025755 (s)