News Flash:

Noi reguli pentru înregistrarea nașterii copilului

27 Octombrie 2016
342 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7345 RON (+0.0005)
USD: 4.2201 RON (+0.0072)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
spital 1
Guvernul a aprobat o serie de noi măsuri pentru debirocratizarea procedurii de înregistrare a nașterii. Astfel, se simplifică procedura înregistrării nașterii și se reduc costurile aferente, prin eliminarea prevederilor referitoare la parcurgerea unor proceduri în instanță, pentru înregistrarea tardivă a nașterii, și efectuarea unei expertize medico-legale, dacă există un certificat medical constatator al nașterii.
În acest sens, prin hotărârea aprobată în ședința de astăzi, se modifică și completează unele acte normative, astfel încât să poată fi aplicate unitar reglementările în domeniul stării civile și evidența persoanelor prevăzute în OUG nr. 33/2016, aprobată de Guvern în luna iunie a acestui an, pentru a pune în practică măsura 'Niciun copil fără identitate', cuprinsă în Pachetul național anti-sărăcie.
 
Simplificarea procedurilor pentru stabilirea identității vizează interesul copilului, în sensul asigurării accesului la serviciile medicale, de învățământ și protecție socială.
 
Ca element de noutate, înregistrarea nașterii se poate face în termen de 30 de zile de la data nașterii copilului, față de 15 zile cât se prevedea anterior adoptării OUG nr. 33/2016. Astfel, părinții și autoritățile statului vor avea posibilitatea ca, prin parcurgerea unor proceduri administrative, să clarifice toate aspectele care interesează la înregistrarea evenimentului de stare civilă, în principal, cele legate de identitatea mamei.
 
Prin modificările aduse de actul normativ, se stabilește că, în termen de 30 de zile, persoana care declară nașterea copilului nu mai trebuie să obțină o aprobare suplimentară în acest sens sau să prezinte documente care să justifice declararea nașterii peste termenul stabilit de lege. Până acum, dacă înregistrarea copilului se realiza după 15 zile de la naștere, era necesar să se prezinte o cerere scrisă, motivată, însoțită de documente care să justifice depășirea termenului legal, iar înregistrarea nașterii se făcea numai cu aprobarea primarului.
 
De asemenea, în cazul în care mama nu deține un act de identitate, din diferite motive (nu s-a eliberat, l-a pierdut sau a fost distrus), dar figurează în evidențele de stare civilă, la solicitarea unității sanitare, polițistul desemnat va face verificări specifice pentru identificarea mamei, iar documentul privind rezultatul verificărilor va sta la baza stabilirii identității mamei care a născut.
 
Dacă mama nu a fost înregistrată în evidențele de stare civilă și, implicit, nu a deținut niciodată un certificat de naștere, se va întocmi un proces-verbal privind identitatea declarată de mamă, semnat de reprezentantul direcției generale de asistență socială și protecția copilului, de reprezentantul poliției și de cel al unității sanitare.
 
Serviciile de stare civilă vor întocmi actul de naștere al copilului cu numele de familie și prenumele declarate de mamă urmând ca, după clarificarea stării civile a mamei, să se procedeze la efectuarea unor noi mențiuni privind înregistrarea acesteia pe documentele care-l privesc pe copil.

sursa: realitatea.net 
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2778 (s) | 35 queries | Mysql time :0.042050 (s)