News Flash:

Noul an scolar incepe cu probleme majore in zona rurala

16 Septembrie 2013
657 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7538 RON (+0.0029)
USD: 4.2013 RON (+0.0025)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Director coordonator com Todiresti Bogdan Buzatu
In cursul zilei de astazi, mii de elevi incep noul an scolar. Unitatile scolare din Pascani, în colaborare cu autoritatile locale si Inspectoratul Scolar al Judetului Iasi, au creat premizele necesare pentru realizarea unei pregatiri profesionale de calitate, în concordanta cu nevoile comunitatii locale si cu nevoile proprii de dezvoltare ale elevilor.
“Rezultatele elevilor nostri la concursurile nationale si internationale în anul 2012 - 2013 au demonstrat calitatea scolii pascanene, profesionalismul cadrelor didactice, talentul si eforturile acestora. Rezultatele obtinute la examenele nationale sunt bune, rata de promovabilitate este peste media la nivelul tarii si a judetului Iasi, dar rezultatele mai slabe ale elevilor, în special la examenul de bacalaureat, ne arata ca trebuie insistat mai mult în pregatirea acestora. Activitatea complexa si bogata a scolilor din Pascani din anul 2012 - 2013 s-a derulat în contextul unei situatii economice, politice si sociale destul de dificile, iar cu toate acestea, directorii si dascalii nostri au dat dovada de maturitate, întelepciune si profesionalism pentru a lucra într-un climat de respect si apreciere a muncii”, a precizat presedinta Comisiei de Invatamant din cadrul Consiliului Local Municipal, dir. Liceului „Miron Costin”, Carmen Apostol. În anul scolar 2012 - 2013, la nivelul municipiului Pascani au functionat 13 institutii de învatamânt din care 11 de stat si 2 particulare. De asemenea, numarul elevilor in acest an este in scadere fata de anul trecut, fiind vorba despre 8350 elevi in anul 2013, fata de 8461 in anul 2012. 
Nicio datorie la utilitati la unitatile de invatamant
Pentru prima data in istoria Pascaniului, noul an scolar incepe fara nicio datorie la utilitati a scolilor si gradinitelor. Situatia datoriilor unitatilor scolare catre furnizorii de servicii, pâna la 31 decembrie 2012, a fost de 222.850 lei, care au fost achitate prin contractarea unui imprumut realizat de Primaria municipiului Pascani in martie 2013. Investitiile care au început în 2007 - 2008 au ramas în mare parte nefinalizate sau au fost sistate, nefiind cuprinse în lista de investitii a bugetului local. La unele dintre ele au ramas plati restante, iar in luna iulie 2013, prin OG nr. 17/2013, s-a achitat suma de 107.020 lei pentru plata utilitatilor unor unitati scolare ce aveau restante. Pentru pregatirea in vederea inceperii anului scolar 2013 - 2014, din finantarea complementara s-a alocat suma de 170.000 lei. În vederea deschiderii anului scolar 2013 - 2014, scolile pascanene au efectuat în cea mai mare parte igienizarea si reparatiile curente, astfel încât nu exista nicio unitate scolara fara autorizatie sanitara de functionare.Unitatile scolare care au clase pregatitoare au amenajat salile de clasa si au achizitionat mobilierul specific. S-au început demersurile de catre scoli pentru predarea personalului si patrimoniului gradinitelor. 
Probleme in scolile din zonele rurale
Daca situatia invatamantului la nivelul municipiului Pascani se prezinta bine, nu acelasi lucru se poate spune si despre cele din mediul rural. Spre exemplu, in comuna Lespezi, doua unitati de invatamant au fost date uitarii de catre cei de la conducerea Consiliului Judetean. Lucrarile de constructie a scolii din satul Heci, care a inceput a fi construita prin programul Bancii Mondiala, au fost lasate in paragina. La fel se intampla si cu scoala din satul Buda, care este degradata. „La scoala din satul Heci, lucrarile au inceput prin Banca Mondiala in anul 2007 si la ora actuala nu s-a mai facut nimic, din lipsa de finantare. Investitiile prin acest program au fost oprite si nu mai putem continua. Firma care a castigat prin licitatie construirea mobilierului ne-a sunat sa ne spuna ca a finalizat, dar noi nu avem ce face cu el. Unde sa depozitam? Avem probleme majore si la scoala din satul Buda. Aceasta este veche de prin anul 1918 si a necesitat reparatii urgente. Dar nu ni s-au alocat bani, astfel ca elevii nu pot invata nici in acest an in ea. In rest, ce a tinut de primarie s-a facut tot. S-au igienizat restul scolilor, s-a facut tot ce trebuie ca cei aproximativ 900 de copii sa invete in conditii normale”, a declarat primarul comunei Lespezi, Ioan Lazar
Cei din comuna Cristesti au nevoie de un microbuz scolar pentru transportul elevilor. „Au fost igienizate toate cele patru unitati scolare din comuna, iar cei peste 760 de elevi din comuna pot incepe noul an scolar fara probleme. In schimb, avem o problema majora cu transportul elevilor. Satele sunt intinse si copiii sunt nevoiti sa astepte destul de mult pana ce ajunge microbuzul scolar. Vine iarna, iar din pacate, situatia transportului ramane neschimbata. Am cerut ISJ sa ne sprijine cu o masina, dar pana la ora actuala nu am primit niciun raspuns”, a declarat primarul comunei Cristesti, Constantin Bolohan. Aceeasi problema exista si in comuna Todiresti. Potrivit primarului Vasile Buzatu, s-au cheltuit niste bani de la bugetul local pentru ca cei 898 de copii sa poata incepe noul an scolar fara probleme. „S-au igienizat toate scolile, s-au facut actiuni de deratizare, s-a dotat cu mobilier acolo unde a fost necesar, s-au renovat grupurile sanitare la liceul comunei si la celelalte scoli. Din pacate, copiii nostri intampina o mare problema si anume cea a transportului. Avem un numar mare de copii, comparativ cu alte comune, si un singur microbuz nu face fata. Avem peste 200 de prescolari si se impune necesitatea celui de-al doilea microbuz, mai ales ca sunt distante mari de parcurs intre sate. Chiar facem un apel cu aceasta ocazie catre doamna inspectoare sa ne sprijine cu o masina. Noi avem facute demersuri si asteptam definitivarea”, a declarat primarul comunei Todiresti, Vasile Buzatu. „De multe ori am fost nevoit sa fac pe taximetristul si sa transport persoane la scoli. Intr-adevar, este mai mult decat necesar un microbuz. Avem copii navetisti in clase pregatitoare, clase destul de importante, deoarece este practic puntea de trecere de la gradinita la scoala. Daca-i chinuim de mici, atunci vor avea probleme in anii de scoala. In rest nu avem probleme la scoli”, a declarat directorul coordonator din comuna Todiresti, Bogdan Buzatu. 
Liceul din Stolniceni-Prajescu se desfiinteaza
Copiii din comuna Stolniceni-Prajescu intampina probleme in acest an din cauza unor decizii de desfiintare a  liceelor din comune. Peste 20 de elevi din comuna sunt nevoiti sa faca naveta la Pascani pentru a merge la liceu, deoarece nu s-a mai permis ca in acest an sa se infiinteze clasa a IX-a la Liceul Tehnologic al comunei. „Mai multi parinti sunt nemultumiti de faptul ca nu s-a mai dat voie sa se infiinteze din acest an clasa a IX-a la liceul comunei. Astfel ca elevii trebuie sa mearga la liceele din Pascani. Asta implica costuri pentru parinti iar nivelul de trai greu nu le permite sa mai dea bani pe naveta plus alte cheltuieli. In rest nu sunt probleme”, a declarat Costel Hugeanu, primarul comunei Stolniceni-Prajescu. 
Sunt si comune fara probleme, cum e de exemplu comuna Tatarusi, unde aproximativ 800 de elevi incep azi cursurile in sali de clase curate si cu cadre didactice calificate. „Avem dotate toate scolile cu centrale pe lemne. S-a achizitionat deja material lemnos pentru intregul sezon de iarna. S-au igienizat toate salile de clasa, avem personal didactic calificat de grad I. Deci nu avem probleme pentru anul scolar ce vine. Nu ne ramane decat sa le uram succes elevilor nostri”, a declarat Costel Iosub. Nu sunt probleme nici in comunele Harmanesti, Valea Seaca, Vanatori si Siretel.

pascani pregatiri profesionale unitatile scolare ioan lazar
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1436 (s) | 24 queries | Mysql time :0.032156 (s)