News Flash:

OCAUA LUI BIDEN. Vicepreşedinte SUA le dă politicienilor exemplul lui Cuza: "Corupţia nu este altceva decat o altă faţă a tiraniei"

21 Mai 2014
606 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7509 RON (0.0000)
USD: 4.1988 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
mediafax foto daniel mihailescu
„Corupţia nu este altceva decât o altă faţă de a tiraniei”, le-a transmis politicienilor români vicepreşedintele SUA, Joe Biden, într-un mesaj rostit, la finalul vizitei sale în România, la Palatul Cotroceni în faţa principalilor actori politici din ţara noastră. Oficialul american a făcut „o parabolă” aminitind despre ocaua lui Cuza atunci când a vorbit despre corupţie şi efectele pe care aceasta le are asupra societăţii. „Recent am auzit o poveste a lui Cuza care se spune că s-a deghizat în ţăran şi a mers la piaţă şi a pretins că cumpară lapte de la un negustor care îi păcălea pe clienţi, folosind două măsuri diferite. Este o parabolă care spune de fapt cum se gândesc investitori”, a spus Biden, subliniind: „corupţia reprezintă un pericol nu doar economiei unei ţări, ci şi pentru securitatea naţională”. „Când politicienii pot fi cumpăraţi, când tribunalele pot fi cumpărate, presa face propagandă, acolo veţi găsi o societate care poate fi manipulată din exterior, o societate care pierde controlul asupra propriului destin. Am văzut în Ucraina cum 15 ani de corupţie au subminat sistemul lor de instituţii militare şi capacitatea ţării de a se apăra", a adăugat el. De altfel, lupta împotriva corupţiei a fost „firul roşu” al întâlnirilor lui Biden cu oficialii de la Bucureşti. În cursul dimineţii, după discuţiile cu preşedintele Traian Băsescu, vicepreşedintele americana transmis, din grădina Palatului Cotroceni, un mesaj ferm pentru întărirea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei. „Niciun român, ca niciun american, nu este deasupra legii”, a punctat, la finalul declaraţiilor sale de presă, mâna dreaptă a lui Obama. „Lupta împotriva corupţiei nu înseamnă doar o bună guvernare, ci şi patriotism”, a întărit liderul american, care a lăudat „eforturile personale (ale preşedintelui Băsescu) de a proteja şi întări statul de drept” în România. De altfel, Biden a dedicat o parte considerabilă din discurs complimentelor pentru liderul român, care l-a primit dimineaţă cu braţele deschise, la propriu, în capul scărilor din sala de primire de la Palatul Cotroceni.

Biden nu a lăsat loc de interpretări în jurul motivului vizitei sale - a doua în calitate de vicepreşedinte - în România: „am venit pe pământ românesc pentru a spune ceea ce nu poate fi spus îndeajuns: vom respecta articolul 5 din tratatul nostru”, a spus liderul american, făcând referire la principalul articol din Tratatul de la Washington pe care s-a clădit Alianţa Nord-Atlantică, privind apărarea colectivă. În acest context, Biden a dat din nou asigurări că niciun membru NATO nu trebuie să se teamă de Rusia în acest moment şi a condamnat încă o dată anexarea regiunii Crimeea.

Discursul lui Joe Biden nu a fost lipsit de incidente. Imediat ce vicepreşedintele american a început să vorbească, unul dintre steagurile americane din spatele lui a căzut.

Biden către Ponta: „Domnule Preşedinte”

După Cotroceni, vicepreşedintele SUA a mers la Palatul Victoria pentru o discuţie cu premierul. La final, Joe Biden i s-a adresat premierului Victor Ponta cu sintagma "preşedinte", la finalul discuţiei avute, miercuri, la Palatul Victoria.

"Domnule preşedinte, mulţumesc pentru angajamentul dumneavoastră de a întări relaţiile noastre, pentru munca dumneavoastră pentru a face viitorul nostru şi mai bun. Dumnezeu să binecuvânteze poporul român, Dumnezeu să binecuvânteze America şi Dumnezeu trebuie să protejeze trupele noastre, române şi americane din Afganistan", i-a spus Biden lui Ponta la finalul vizitei.

Gândul transmite LIVE :

UPDATE: 14:55 Biden: Cereţi instituţiilor judiciare să fie libere de influenţa politică. Recent am auzit o poveste a lui Cuza care se spune că s-a deghizat în ţăran şi a mers la piaţă şi a pretins că cumpară lapte de la un negustor care îi păcălea pe clienţi, folosind două măsuri diferite. Este o parabolă care spune de fapt cum se gândesc investitorii. Ei vor să facă afaceri unde sunt trataţi echitabil. Niciun conducător nu poate face aceste lucruri singur.

UPDATE: 14:54 Biden: Corupţia poate să reprezinte un pericol nu doar economiei unei ţări, ci şi pentru securitatea naţională. Există unele ţări care exploatează corupţia pentru a submina independenţa şi suveranitatea ţărilor. Când politicienii pot fi cumpăraţi, tribunalele cumpărate, iar presa de propagandă, societatea pierde controlul asupra propriului destin.

UPDATE: 14:51 Biden: Pentru orice democraţie este important să creeze instituţii care să respecte statul de drept. Comisia Europeană a văzut că corupţia costă 1% din PIB-ul Uniunii. Corupţia reprezintă un cancer.

UPDATE: 14:50 Biden: România în cadrul art. 5 din NATO şi-a făcut o datorie sacră în ochii preşedintelui Obama. România a făcut o călătorie foarte importantă de la o ţară captivă la o ţară NATO. Rolul dumneavoastră este să terminaţi această revoluţie.

UPDATE: 14:49 Biden: Sunt uluit în faţa curajului românilor care au riscat totul pentru a construi această societate liberă. Sunt mândru că America a jucat un mic rol.

UPDATE: 14:44 Biden: Este un moment foarte important în relaţiile celor două ţări. Ne dăm seama că există diferenţe politice.

UPDATE 13:20 Biden Nu este o măsură mai importantă pe care România să o facă pentru a atrage investiţiile decât să-şi întărească statul de drept. Statul de drept reprezintă o problemă de securitate naţională şi care poate contribui inclusiv la dezvoltarea afacerilor

UPDATE 13:19 Biden: Am vorbit despre măsurile pentru a mări parteneriatul economic, investiţiile.

UPDATE 13:17 Biden: România poate să asigure soluţiile de energie pentru ţara dvs. Poate să devină punctul cheie care poate lega pieţele de energie.

UPDATE 13:15 Ponta: România trebuie şi poate fi un exemplu de succes în regiune, de securitate militară, de colaborare politică si de funcţionare a instituţiilor sale democratice. Sprijinul Guvernului pentru o justiţie independentă, imparţială, care sa aplice cu adevarat principiul că nimeni nu e mai presus de lege.

UPDATE 13:14 Ponta: Am discutat hotărârea guvernului de a-şi asuma toate obligaţiile. Securitatea nu poate fi obţinută niciodată gratis. Există un consens ca până în 2016 ca România să aloce 2% din buget pentru apărare.

UPDATE 13:12 Ponta: La Washington, vicepreşedintele Biden a spus că va reveni în România şi ca intotdeauna şi-a ţinut cuvânt. E cel mai potrivit moment, un moment în care trebuie reafirmată importanţa pe care SUA o acordă întregii regiuni şi un sentiment special pentru români că România este un partener respectat. Reafirm în numele României angajamentul nostru total de a ne îndeplini rolul pe care îl avem ca frontieră de est

UPDATE 12:40 Pe contul de Facebook al premierului au fost postate fotografii din timpul discuţiei cu Biden.

UPDATE 11:48 Joe Biden se întâlneşte cu Victor Ponta la Palatul Victoria

UPDATE 11:25 Joe Biden: "Niciun român, ca niciun american, nu se găseşte deauspra legii. Suntem prieteni, domnule preşedinte, avem mult de lucru în comerţ, investiţii, energie. Domnule preşedinte, alianţa noastră este puternică şi în mare măsură datorită dumneavoastră. Această vizită face alianţa şi mai puternică. Dumnezeu să binecuvânteze România şi trupele noastre"

În timpul discursului lui Joe Biden, unul dintre cele două steaguri americane din spatele lui a căzut.

UPDATE 11:22 Joe Biden: "Domnule Băsescu, încurajăm eforturile dumnevoastră de a consolida statul de drept aici. Viitorul este al nostru în libertate. Vreau personal să îi spun domnului preşedinte că îmi va lipsi [...] Lupta împotriva corupţiei nu înseamnă numai o bună guvernare, ci şi patriotism"

UPDATE 11:20 Joe Biden: "Vreau să spun de pe pământul românesc ce nu poate fi repetat destul. Vom onora articolul 5 din Tratatul NATO, să nu aveţi nicio îndoială. Ne protejăm unii pe alţii. Domnule preşedinte, în ceea ce priveşte agresiunea din Crimeea, ne aminteşte de ce avem nevoie de NATO şi de ce România face parte din NATO. Dacă Rusia subminează alegerile din Ucraina, suntem decişi să aplicăm sancţiuni mai dure"

UPDATE 11:17 Joe Biden: "Este o plăcere să mă întorc în România. Mulţumesc pentru angajamentul pentru parteneriatul transatlantic. De fiecare dată sunt uimit de progresul pe care l-aţi realizat. Într-o singură generaţie, ţara s-a ridicat de la tiranie ca să se alăture puterilor libere şi celei mai puternice alianţe, NATO. Mi-aţi confirmat speranţele mele, românii au fost alături de noi. Toţi plini de curaj, fără rezerve, pe câmpul de luptă. Aţi oferit o zonă de tranziţie pentru a ne ajuta să retragem forţele din Afganistan. Vreau să încurajăm România să continue eforturile de suplimentare a bugetului armatei cu 2% din PIB, aşa cum aţi suplimentat anul acesta, este un pas înainte pentru România şi pentru NATO"

UPDATE 11:15 Traian Băsescu: "Am făcut o scurtă trecere în revistă a creşterii investiţiilor americane în România care au creat zeci de mii de locuri de muncă"

UPDATE 11:11 Traian Băsescu: „Astăzi am avut o întâlnire extrem de importantă, în care am discutat principalele subiecte de pe agenda bilaterală şi de pe agenda regională. Afirm că după intrarea României în NATO şi UE, parteneriatul strategic este a treia realizare politică de după revoluţie. Salutăm angajamentul ferm al SUA pentru articolul 5 al tratatului. Am discutat despre nevoia ca în România să consolidăm statul de drept ca o premiză a avansului în realizarea la parametrii maximi a parteneriatului strategic cu SUA. În discuţii am mulţumit vicepreşedintelui Biden pentru reacţia imediată a SUA la momentul declanşării conflictului din Ucraina, prin suplimentarea de forţe aeriene, navale şi terestre care să fie gata să participe la orice fel de misiune. SUA îşi respectă cuvântul, exigenţa SUA în relaţia cu România este ca şi noi să ne respectăm cuvântul”

UPDATE 09:50 Preşedintele român l-a aşteptat literalmente cu braţele deschise pe vicepreşedintele american. Cei doi s-au îmbrăţişat şi şi-au declarat reciproc bucuria de a se revedea. "Nu ne-am mai văzut de mult", i-a spus vicepreşedintele american preşedintelui român. Cei doi au intrat acum la un tete-a-tete, care va fi urmat de convorbiri în format extins ale delegatiilor româno - americană. La Palatul Cotroceni sunt ministrul de Extrene, Titus Corlăţean, şi cel al Apărării, Mircea Duşa, precum şi Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, cel care conduce , în absenţa unui ambasador, misiunea diplomatică americană din România.

Foto: Alina Matiş, Gândul

Foto: Alina Matiş, Gândul

Foto: Alina Matiş, Gândul

Joe Biden a fost primit de preşedintele Traian Băsescu la ora 09:42. La întâlnire participă şi Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti. La Cotroceni, au venit şi ministrul de Extrene, Titus Corlăţean, şi cel al Apărării, Mircea Duşa.

Traian Băsescu şi Joe Biden au programate, de la ora 9.30, convorbiri tête-à-tête, urmate de discuţii cu participarea membrilor delegaţiilor oficiale şi o declaraţie de presă comună, care va fi susţinută, de la ora 10.45, în Grădina Palatului Cotroceni.

Vicepreşedintele SUA va fi primit la Palatul Victoria de către premierul Victor Ponta la ora 11.25, iar de la ora 11.45 va avea loc întrevederea celor două delegaţii. La ora 13.00 vor fi susţinute declaraţii de presă în holul de onoare.

Palatul Victoria va deveni o fortăreaţă cu prilejul vizitei vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, a spus, marţi, premierul Victor Ponta.

La câteva ore de la venirea în România, marţi, prima apariţie publică a vicepreşedintelui SUA Joe Biden a fost nu la vreo întâlnire oficială, ci în Centrul Vechi al Capitalei. Detalii mşi video, aici!


g ndul transmite live
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1799 (s) | 24 queries | Mysql time :0.036622 (s)