News Flash:

OSCAR 2015. Cel mai bun film: cate dintre cele opt producţii nominalizate la această categorie îşi merită locul. Marele absent al galei Premiilor OSCAR 2015

22 Februarie 2015
797 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6975 RON (+0.0085)
USD: 4.1192 RON (+0.0066)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
oscar
OSCAR 2015. A mai rămas puţin până la decernarea Premiilor OSCAR 2015. American Sniper", de Clint Eastwood, "Birdman", de Alejandro Gonzalez Inarritu, "Boyhood", de Richard Linklater, "The Grand Budapest Hotel", de Wes Anderson, "The Imitation Game", de Morten Tyldum, "Selma", de Ava DuVernay, "The Theory of Everything", de James Marsh, şi "Whiplash", de Damien Chazelle, sunt producţiile nominalizate anul acesta la categoria "Cel mai bun film". Câte dintre acestea îşi merită locul în cursa de la OSCAR 2015 şi care sunt producţiile cinematografice "neîndreptăţite" de Academia Americană de Film, aflaţi din materialul următor.
OSCAR 2015. Tensiunea creşte la Hollywood, pe măsură ce gala de decernare a Premiilor OSCAR 2015 se apropie. Evenimentul ce va desemna cel mai bun film al anului, a dat naştere unui val de opinii contradictorii în rândul cineaştilor, din princina titlurilor selectate în competiţia pentru mult râvnitul trofeu.

„American Sniper”, de Clint Eastwood, „Birdman”, de Alejandro Gonzalez Inarritu, „Boyhood”, de Richard Linklater, „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, „The Imitation Game”, de Morten Tyldum, „Selma”, de Ava DuVernay, „The Theory of Everything”, de James Marsh, şi „Whiplash”, de Damien Chazelle, sunt producţiile nominalizate anul acesta la Premiile OSCAR 2015, la categoria „Cel mai bun film”.

Nu toate ar fi meritat să ajungă pe lista scurtă la OSCAR 2015, crede editorialistul gândul şi filmologul Cristian Tudor Popescu.

Un exemplu în acest sens este „American Sniper”, apreciază Cristian Tudor Popescu: „Este un film naţional ceauşist, făcut după toate regulile propagandei”, a explicat el. „E un film de propagandă, pentru că americanii sunt toţi nişte îngeri ai binelui, care sunt puşi acolo, chitiţi în Irak să facă bine tuturor, iar de cealaltă parte sunt cu toţii nişte tăietori de capete, de mâini, care umblă să arunce tot timpul în aer pe cineva. Nu există nuanţe – regulă de bază în cinematografia de propagandă -, viziunea e alb/negru, bad guys/good guys şi de aici trebuie să rezulte măreţia Americii în Irak. (…) Cum poţi să consideri valoros un astfel de film? Ce aduce el din punct de vedere cinematografic, artistic, social, uman?”, a atras atenţia filmologul.

Pe de altă parte, alte pelicule nominalizate la OSCAR 2015 mizează strict pe „criteriu al realităţii”, apreciază Cristian Tudor Popescu.

„Multe din filmele aflate în selecţia Best Picture la OSCAR 2015 au o etichetă, şi anume based on a true story (bazat pe o poveste reală, n. red). de pildă, American SniperThe Theory of Everything,The Imitation GameSelma. Există, se pare, o idee fixă în momentul de faţă la Hollywood că, dacă e bazat pe fapte reale, atunci filmul e bun”, a explicat Cristian Tudor Popescu. „E un transfer al criteriului realităţii asupra axiologiei, asupra valorii. Ceea ce este o prostie imensă! Nu există niciun fel de criteriu de raportare la realitate care să facă valabil artistic un film din start”, a adăugat el.

O dovadă în acest sens este producţia „Birdman”, regizată de Alejandro Gonzalez Inarritu. Intrat în competiţie la OSCAR 2015, filmul, deşi „are foarte puţină tangenţă cu realitatea”, are un altfel de atu în faţa celorlalte.

„Birdman are foarte puţină tangenţă cu realitatea, ba chiar în anumite momente se duce în bandă desenată, în pulp fiction, în efecte spectaculoase, dar acesta un film despre ceva. Este un film care are un miez puternic, un lucru care trebuia spus, care se cerea spus în acest film, un lucru esenţial, fundamental: este vorba acolo despre condiţia actorului, de condiţia filmului în societatea contemporană. Nişte teme puternice, grave, care sunt tratate extraordinar, nu cu mijloacele realismului, nu based on a true story. Este un film minunat! Este unul dintre cele mai bune filme pe care le-am văzut în ultimii ani!”, a mărturisit Cristian Tudor Popescu.

La fel de justificată în cursa pentru trofeul OSCAR 2015 este şi prezenţa celui mai recent film al lui Wes Anderson, „The Grand Budapest Hotel”, mai crede filmologul.

„Este un joc liber al imaginaţiei, cu toate că perioada respectivă e localizabilă istoric – Primul Război Mondial, în zona Europei Centrale. Dar regizorul nu e interesat niciun moment de based on a true story, de eticheta aceasta care pare că vinde acum la Hollywood. Îşi lasă mintea lui de artist să zboare, îl intersează doar imaginile să fie tuşante, să aibă umor – umor de toate nuanţele. Este baroc filmul, este fantasmagoric în anumite momente, este rocambolesc”, îl descrie editorialistulgândul.

OSCAR 2015. De aceeaşi părere este şi criticul de film Irina Margareta Nistor. În opinia sa, producţia ar merita să iasă învingătoare la OSCAR 2015 pentru că este „cea mai sofisticată, stranie, tandră şi plină de umor şi nostalgie totodata”, a declarat ea pentru gândul.

Pe de altă parte, „Boyhood”, filmul la care Richard Linklater a lucrat mai bine de un deceniu, este considerat mai degrabă „plictisitor” de Cristian Tudor Popescu.

„Are o singură calitate, între ghilimele: regizorul a avut răbdarea să-l filmeze în 12 ani. Adică, în loc să înlocuiască actorii sau să-i machieze pentru a arăta trecerea timpului, cum se face de decenii în cinema, Richard Linklater alege să îi filmeze pe actori vreme de 12 ani, din când în când, astfel încât ei să îmbătrânească odată cu acţiunea, odată cu filmul. Asta este toată poanta! Merită văzut doar dacă nu aveţi ceva mai bun de făcut”, a fost sfatul lui Popescu pentru publicul larg.

Cât despre „Selma”, de Ava DuVernay, şi „Whiplash”, de Damien Chazelle, Cristian Tudor Popescu spune că nu sunt decât nişte producţii „corecte”, nu nişte „capodopere”, deşi sunt nominalizate laOSCAR 2015.

Whiplash e un film cu tensiune, bun, ok… E în regulă, fără să fie vreo capodoperă”, consideră filmologul. „Selma e un film corect, e un film util din punct de vedere educativ. Există şi aşa ceva. Dar nu avea ce căuta la OSCAR 2015. (...) E un film bun, ca să-l vadă elevii, studenţii, fără să se ridice la nivelul de artă cinematografică pe care l-a presupune selecţia la OSCAR 2015”, conchide el.

Marele absent în competiţia OSCAR 2015 este „Gone Girl”, producţie cu un scenariu „briliant”, a remarcat Cristian Tudor Popescu.

„În mod jingnitor pentru arta cinematografică, lipseşte din selecţia pentru OSCAR 2015 filmul Gone Girl. (...) Îţi taie respiraţia prin schimbările de perspectivă. La fiecare 25 de minute constanţi că nu ai înţeles nimic, că totul se schimbă. Îţi provoacă vertij intelectual. Gone Girl trebuia să fie neapărat în această selecţie. E o nedreptate că nu este acolo!”, a arătat el.

„Subapreciat” este şi filmul „Big Eyes”, crede criticul de film Irina Margareta Nistor. În opinia sa, pelicula ce poartă semnătura regizorală a lui Tim Burton ar fi trebuit să ajungă pe lista scurtă a nominalizărilor de la OSCAR 2015 pentru titlul de „Cel mai bun film”.

OSCAR 2015. Cine merită statueta pentru „Cel mai bun regizor”? Alejandro González Iñárritu, susţin deopotrivă Cristian Tudor Popescu şi Irina Margareta Nistor. Alături de el însă, nominalizaţi la această categorie la Premiile OSCAR 2015 mai sunt Richard Linklater – pentru „Boyhood”, Bennett Miller – pentru „Foxcatcher”, Wes Anderson – pentru „The Grand Budapest Hotel” şi Morten Tyldum – pentru „The Imitation Game”.

Gala de decernare a Premiilor OSCAR 2015  va avea loc pe 22 februarie, la Los Angeles. Evenimentul va fi prezentat în premieră de actorul Neil Patrick Harris.

OSCAR 2015. Lista completă a nominalizărilor

OSCAR 2015.  Cel mai bun film: "American Sniper", de Clint Eastwood, "Birdman", de Alejandro Gonzalez Inarritu, "Boyhood", de Richard Linklater, "The Grand Budapest Hotel", de Wes Anderson, "The Imitation Game", de Morten Tyldum, "Selma", de Ava DuVernay, "The Theory of Everything", de James Marsh, şi "Whiplash", de Damien Chazelle

OSCAR 2015. Cel mai bun regizor: Alejandro Gonzalez Inarritu ("Birdman"), Richard Linklater ("Boyhood"), Bennett Miller ("Foxcatcher"), Wes Anderson ("The Grand Budapest Hotel") şi Morten Tyldum ("The Imitation Game")

OSCAR 2015. Cel mai bun actor în rol principal: Steve Carell ( "Foxcatcher"), Bradley Cooper ("American Sniper"), Benedict Cumberbatch ("The Imitation Game"), Michael Keaton ( "Birdman"), Eddie Redmayne ( "The Theory of Everything")

OSCAR 2015. Cea mai bună actriţă în rol principal: Marion Cotillard ("Deux jours, une nuit"), Felicity Jones ("The Theory of Everything"), Julianne Moore ("Still Alice"), Rosamund Pike ( "Gone Girl"), Reese Witherspoon ("Wild")

OSCAR 2015. Cel mai bun actor în rol secundar: Robert Duvall ("The Judge"), Ethan Hawke ("Boyhood"), Edward Northon ("Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance"), Mark Ruffalo ("Foxcathcer"), J.K. Simmons ("Whiplash")

OSCAR 2015. Cea mai bună actriţă în rol secundar: Patricia Arquette ("Boyhood"), Laura Dern ("Wild"), Keira Knightley ("The Imitation Game"), Emma Stone ("Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance"), Meryl Streep ("Into the Woods")

OSCAR 2015. Cel mai bun film străin: „Ida” (Polonia), „Leviathan” (Rusia), „Tangerines” (Estonia), „Timbuktu”(Mauritania), „Wild Tales” (Argentina)

OSCAR 2015. Cel mai bun lungmetraj de animaţie: "Big Hero 6", "The Boxtrolls", "How to Train Your Dragon 2", "Song of the Sea", "The Tale of the Princess Kaguya"

OSCAR 2015. Cea mai bună regie artistică: "The Grand Budapest Hotel", "The Imitation Game", "Interstellar", "Into the Woods", "Mr. Turner"

OSCAR 2015. Cel mai bun scenariu adaptat: "American Sniper" (Jason Hall), "The Imitation Game" (Graham Moore), "Inherent Vice" (Paul Thomas Anderson), "The Theory of Everything" (Anthony McCarten),
"Whiplash" (Damien Chazelle)

OSCAR 2015. Cel mai bun scenariu original: "Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)" (Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. & Armando Bo), "Boyhood" (Richard Linklater), "Foxcatcher" (E. Max Frye şi Dan Futterman), "The Grand Budapest Hotel" (Wes Anderson & Hugo Guinness), "Nightcrawler" (Dan Gilroy)

OSCAR 2015. Cea mai bună imagine: "Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)", "The Grand Budapest Hotel", "Ida", "Mr. Turner", "Unbroken"

OSCAR 2015. Cel mai bun montaj: "American Sniper", "Boyhood", "The Grand Budapest Hotel", "The Imitation Game", "Whiplash"

OSCAR 2015. Cea mai bună coloană sonoră: "The Grand Budapest Hotel" (Alexandre Desplat), "The Imitation Game" (Alexandre Desplat), "Interstellar" (Hans Zimmer), "Mr. Turner" (Gary Yershon), "The "Theory of Everything" (Jóhann Jóhannsson)

OSCAR 2015. Cel mai bun cântec: "Everything Is Awesome" din "The Lego Movie", "Glory" din "Selma", "Grateful" din "Beyond the Lights", "I'm Not Gonna Miss You" din "Glen Campbell…I'll Be Me", "Lost Stars" din "Begin Again"

OSCAR 2015. Cel mai bun montaj de sunet: "American Sniper", "Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)", "The Hobbit: The Battle of the Five Armies", "Interstellar", "Unbroken"

OSCAR 2015. Cel mai bun mixaj de sunet: "American Sniper", "Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)", "Interstellar", "Unbroken", "Whiplash"

OSCAR 2015. Cele mai bune efecte vizuale: "Captain America: The Winter Soldier", "Dawn of the Planet of the Apes", "Guardians of the Galaxy", "Interstellar", "X-Men: Days of Future Past"

OSCAR 2015. Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: "Foxcatcher", "The Grand Budapest Hotel", "Guardians of the Galaxy"

OSCAR 2015. Cele mai bune costume: "The Grand Budapest Hotel", "Inherent Vice", "Into the Woods", "Maleficent", "Mr. Turner"

OSCAR 2015. Cel mai bun scurtmetraj animat: "The Bigger Picture", "The Dam Keeper", "Feast", "Me and My Moulton", "A Single Life"

OSCAR 2015. Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: "Aya", "Boogaloo and Graham", "Butter Lamp (La Lampe Au Beurre De Yak)", "Parvaneh", "The Phone Call"

OSCAR 2015. Cel mai bun lungmetraj documentar: "CitizenFour", "Finding Vivian Maier", "Last Days in Vietnam", "The Salt of the Earth", "Virunga"

OSCAR 2015. Cel mai bun scurtmetraj documentar: "Crisis Hotline: Veterans Press 1", "Joanna", "Our Curse", "The Reaper (La Parka)", "White Earth" Sursa: Gandul.info


oscar 2015 g ndul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2045 (s) | 35 queries | Mysql time :0.044208 (s)