News Flash:

Parlamentarii i-au făcut lui Ponta LISTA DE CRĂCIUN. Deputat PNL: ”Bisericile le lăsăm la PSD, noi suntem cu cele lumeşti”

11 Decembrie 2014
620 Vizualizari | 0 Comentarii
biserici
Bugetul pe 2015 este aşteptat de parlamentari mai ceva ca Moş Crăciun. Cu tolbele pregătite cu amendamente, deputaţii şi senatorii s-au pregătit cu cerinţe concrete pentru anul ce urmează. Drumuri şi autostrăzi, grădiniţe şi blocuri reabilitate – acestea sunt principalele doleanţe ale parlamentarilor. Cât despre biserici, liberalii susţin că nu vor cere bani pentru culte. ”Le lăsăm la PSD, nu vreau să le iau plăcerea asta, noi suntem cu cele lumeşti”, spune Mircea Dolha, deputat, contactat de Gândul. Abia s-au terminat negocierile cu FMI, şi încă neavând un proiect de buget, deputaţii şi senatorii se pregătesc să-l întâmpine cu o mulţime de amendamente. Unul dintre cei care ştiu exact pentru ce vor cere finanţare este şi deputatul PNL Mircea Dolha. Ţinta sa, drumurile.

”Este vorba despre o centură ocolitoare a oraşului Baia Mare, pentru care există doar promisiuni deocamdată. O să cer finanţare şi pentru drumul judeţean Baia Mare- Sighet, dar şi un drum expres Baia Mare-Ungaria, unde partea ungară şi-a făcut treaba până la graniţă, numai noi nu. Sunt sigur că toţi colegii de la PSD vor fi încântaţi şi vor vota”, a declarat Dolha, contactat degândul.

Întrebat dacă va cere bani şi pentru culte, deputatul de Maramureş a răspuns negativ. ”Pentru biserici nu am amendamente, bisericile sunt la PSD, nu vreau să le iau plăcerea asta, noi suntem cu cele lumeşti”, spune acesta.

Tot pentru drumuri ar vrea finanţare şi deputatul PNL Theodor Nicolescu. De data aceasta, pentru un proiect mai amplu, şi anume autostrada Piteşti-Sibiu.

”Ca deputat argeşean, nu pot decât să susţin cu prioritate absolută proiectul. Este pentru toţi românii, să nu uităm că este vorba despre coridorul IV Pan-European. De vreo doi ani de zile avem numai declaraţii contradictorii din partea Guvernului, ba se face, ba e drum expres, ba nu se face. Este esenţial să fie autostradă, este vorba despre fonduri europene, nu poate decât să fie în folosul nostru. Eu sper să fie adoptat, măcar parlamentarii PSD din cele trei judeţe vizate să îl voteze”, a precizat Nicolescu, pentru gândul.

Întrebat care este explicaţia pentru care de ani de zile parlamentarii cer constant bani pentru drumuri, dar nu primesc, Nicolescu mizează pe un nou început, odată cu alegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte.

”Sunt proiecte care ar putea ajuta la dezvoltarea anumitor zone. Să sperăm că de data asta vom face lucrurile mai bine şi România lucrului bine făcut începe cu autostrăzile pe care le cerem cu toţi de 20 de ani”, a adăugat liberalul.

Şi din partea PDL se anunţă multe amendamente. Duminică, după ce vor avea un proiect de buget pe masă, parlamentarii PDL se vor reuni la grup pentru a stabili exact ce amendamente depun. În nume personal, fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, are două mari cereri: autostrada Comarnic- Braşov şi aeroportul din Braşov, pentru care va cere finanţare în cazul în care nu sunt cuprinse deja în buget.

"Vrem ca Victor Ponta să candideze în 2016, măcar să înceapă Comarnic-Braşov, că el a zis că dacă nu se finalizează, nu mai candidează în 2016. Dacă îl începe, îl iertăm şi îl susţinem să candideze. Ne bazăm şi pe promisiunea lui. Dacă a pierdut preşedinţia, îl vrem măcar deputat", a declarat democrat-liberalul.

În plus, susţine Ialomiţianu, contactat de gândul, din partea opoziţiei vor fi depuse amendamente pe aproape toate domeniile. "Pentru diferite programe pe învăţământ, sănătate, programe pentrus timularea creării de noi locuri de muncă. Ne interesează stimularea angajărilor, nu numai majorarea cheltuielilor cu pensiile, reducerea şomajului. Pregătim amendamente pentru toate domeniile, avem în vedere mai multe lucruri", a adăugat el.

În opinia sa, şi din partea PSD vor veni multe amendamente. "Păi vor să le arate celor din zona unde au fost aleşi că s-au zbătut pentru colegiul lor, să le arate că măcar au cerut", a conchis Ialomiţianu.

Amendamentele puterii

Într-adevăr, nici pesediştii nu se abţin de la amendamente la bugetul. Ca în fiecare an, parlamentarii puterii au mult mai puţine cerinţe de la Guvern. Senatorul Nicolae Moga vrea de la bugetul pe 2015 o finanţare pentru construirea unei grădiniţe în satul Ion Corvin, din judeţul Constanţa.

”Acolo nu există nicio grădiniţă, dar există 100 de copii care nu au unde să meargă. Îmi doresc foarte mult ca amendamentul acesta să treacă, la grădiniţă se face şi clasa zero şi aşa ar beneficia mai mulţi de această clădire, construcţie şi dotare. Dar să vedem ce sume sunt disponibile. Eu încerc să-mi conving colegii, eu sunt ambiţios”, a spus pesedistul, optimist, pentru gândul.

Nici Moga nu ar spune nu finanţării unor drumuri din judeţul în care a candidat. Deşi recunoaşte că ar avea nevoie, senatorul susţine însă că nu vrea să ceară atât de multe.

”Fiecare cu priorităţile lui, am şi nevoie de drumuri, dar nu pot să cer atât. Pentru mine, prioritatea este grădiniţa, este şi o localitate simbolică”, a adăugat el.

Proaspăt trecut de la PNL la UNPR, deputatul Laurenţiu Ţigăeru a pregătit şi el două amendamente. Aproximativ 600.000 de lei, atât ar însuma finanţările pentru reabilitarea termică a unor blocuri, plus renovarea structurii de rezistenţă a unui liceu din oraşul Mărăşeşti, judeţul Vrancea.

”Am două amendamente pentru oraşul Mărăşeşti. Unul se referă la reabilitarea termică la nişte blocuri, mai are nevoie de o cofinanţare de 4 miliarde, primăria a pus deja 5 miliarde din resurse proprii, dar e foarte greu din bugetul lor. E foarte important pentru ei. Am mai prins liceul din Mărăşeşti, unde trebuie refăcută structura de rezistenţă, sunt nişte părţi care au fost afectate, e o chestie periculoasă. Nu au depus proiect pentru fonduri europene, dar ştiu că nevoia e mare, acolo se învaţă, sunt copii. Mi le voi susţine astfel încât să treacă, cer aproximativ 600.000 de lei, nu e o sumă mare”, a explicat Ţigăeru, pentru gândul.

În ce priveşte problema drumurilor, deputatul UNPR a precizat că a fost îndrumat să nu ceară bani pentru acest capitol.

”Drumurile vor fi prinse în programul de dezvoltare, ni s-a sugerat să nu facem amendamente pentru drumuri că vor fi destul de multe drumuri prin PNDR”, a spus el.

În plus, nici pentru el finanţarea cultelor ”nu este o prioritate”.

Când ajunge bugetul în Parlament

După o serie de negocieri cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Comisiei Europene, premierul Victor Ponta a anunţat că există ”un acord de principiu”, convenindu-se la un deficit bugetar de 1,83% pentru anul viitor. În plus, se vor menţine aceleaşi taxe şi impozite, dar şi scăderea în cuantum pe de o parte a TVA la pachetele turistice all inclusive (de la 24% la 9%), pe de altă parte a impozitului pentru construcţii speciale (de la 1,5% la 1%).

Astfel, după cum a concluzionat şi Victor Ponta, se poate merge mai departe cu elaborarea bugetului pe 2015, care va ajunge în Parlament la finalul săptămânii, când deputaţii şi senatorii vor putea depune amendamente.

Totodată, premierul a anunţat că bugetul pe 2015 va fi votat pe 21 decembrie, în aceeaşi zi în care preşedintele ales, Klaus Iohannis, va depune jurământul.


g ndul amendamentele puterii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2022 (s) | 24 queries | Mysql time :0.029775 (s)