News Flash:

Patronul de la REMAR, CONDAMNAT la patru ani de închisoare cu EXECUTARE

5 Martie 2015
573 Vizualizari | 0 Comentarii
gruia
Omul de afaceri Gruia Stoica, judecat pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă în legătură cu o licitaţie organizată de Complexul Energetic Oltenia, a fost condamnat de Curtea de Apel Ploieşti la patru ani de închisoare cu executare. Sentinţa nu este definitivă, decizia instanţei putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În acelaşi dosar a mai fost condamnat şi avocatul Doru Boştină, el primind trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, instanţa menţinând măsura preventivă a controlului judiciar.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Gruia Stoica a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare şi trei ani de interzicere a exercitării drepturilor, magistraţii dispunând deducerea din pedeapsa aplicată a perioadei reţinerii inculpatului, a perioadei în care a stat în arest preventiv, dar şi a celei în care s-a aflat în arest la domiciliu, menţinând în acelaşi timp măsura arestului la domiciliu.

Cei doi inculpaţi sunt obligaţi la plata a câte 4.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Gruia Stoica, patronul Grup Feroviar Român (GFR), a fost judecat pentru cumpărare de influență, în timp ce avocatul Doru Boștină a fost judecat pentru trafic de influență. Procurorii DNA susțin că Stoica i-ar fi dat avocatului Boștină trei milioane de euro pentru a afla prețul cerut de CFR Marfă la o licitație pentru transportarea cărbunelui, licitație organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa și GFR. În fața judecătorilor, Stoica a susținut că suma reprezintă onorariul pentru avocatul Boștină, nicidecum mită pentru funcționarii statului. După ce l-au arestat pentru 30 de zile, judecătorii au arătat în motivare că Gruia Stoica a dat dovadă de „lipsă de scrupule”, evidențiată de „presiunea constantă asupra funcționarilor CFR Marfă și nu numai”. Citeşte mai multe aici

Potrivit mai multor interceptări făcute de DNA, Gruia Stoica încerca să ajungă la numele grele din Ministerul Transporturilor.  Inițial, Gruia Stoica l-a întrebat pe  Doru-Cătălin Boștină dacă, se mai află în relații bune cu fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor din anul 2013 („Zi-mi şi mie tu erai pe bune cu un secretar de stat de la Transporturi, Găurean”).Citeşte mai multe aici

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost trimis în judecată la data de 12 februarie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă, alături de avocatul Doru Boştină, acuzat de trafic de influenţă. Potrivit DNA, în luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie ce avea ca scop încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect "Servicii de transport feroviar de cărbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fişei de date a achiziţiei, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II şi 172.574.610 lei pentru SE Işalniţa). La data de 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitaţii de participare la procedura în cauză (organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) către CFR Marfă, SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti (GFR) şi alte trei societăţi comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societăţile comerciale dispuse să ia parte la procedura de licitaţie era data de 29 ianuarie 2014.

Licitația

CFR Marfă şi-a manifestat intenţia de a participa la procedura de achiziţie a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparţinând Complexului Energetic Oltenia şi prin urmare a cerut să i se elibereze documentaţia de atribuire (fişe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoană care controlează GFR SA, membră a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Boştină că-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta să îşi exercite influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă (funcţionar public), pentru a-l determina să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să-i comunice preţul oferit de societatea pe care o conduce, la licitaţia din 29 ianuarie 2014, aşadar să divulge date confidenţiale. Acest demers avea ca scop adjudecarea de către Gruia Stoica a contractului ce făcea obiectul licitaţiei, respectiv transport cărbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Procurorii susţin că, în acest context, avocatul Boştină i-a promis lui Gruia Stoica faptul că va înlesni, în schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de preţ şi va folosi pentru realizarea traficului de influenţă un intermediar care poate exercita influenţa directă asupra directorului general al CFR Marfă. Sursa: evz.ro

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1644 (s) | 24 queries | Mysql time :0.025709 (s)