News Flash:

Petrescu, despre taxele parafiscale: Nu ştiu cate sunt, dar tai cat mai multe. Consultant fiscal: „Sunt nişte mărunţişuri, praf în ochi”

30 Mai 2014
755 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7340 RON (-0.0014)
USD: 4.2803 RON (+0.0149)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
marius dumbraveanu
Taxele parafiscale le dau bătăi de cap guvernanţilor. Ministrul Finanţelor Ioana Petrescu ştie că vrea să taie cât mai multe astfel de taxe, dar nu ştie câte sunt. Guvernul se tot laudă cu eliminarea şi comasarea a 92 de taxe parafiscale, taxe care aduceau venituri de circa 185.000 de euro la bugetul statului. Spre comparaţie, taxele pe care cabinetul Ponta le-a introdus anul acesta, cum sunt accizele suplimentare sau "taxa pe stâlp", au fost bugetate să aducă venituri de peste un miliard de euro. Experţii în fiscalitate susţin, însă, că eliminarea acestor taxe nu este nimic mai mult decât "praf în ochi", având în vedere că executivul nu s-a atins de parafiscalitatea care "alimentează salariile nesimţite", potrivit avocatului Gabriel Biriş. Într-o conferinţă susţinută joi, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a mărturisit că nu ştie câte taxe parafiscale există la ora actuală, dar are o certitudine: vrea să scape de cât mai multe din ele. După o scurtă consultare cu secretarul său de stat, ministrul Finanţelor a precizat că sunt "între 200 şi 300 (de taxe parafiscale, n.red.) şi da, am în vedere să tai cât mai multe taxe".

Românii, în special antreprenorii, petrec peste 200 de ore la ghişeu pentru a plăti diverse taxe şi tarife nefiscale. Mediul de afaceri a solicitat în repetate rânduri reducerea acestora, în special pentru că multe dintre ele nu au justificare economică, mai exact, statul plăteşte mai mult pentru a le percepe decât încasează din ele. Aceste taxe sunt, totodată, greu de urmărit deoarece pot fi introduse oricând, printr-un simplu simplu act normativ al Guvernului.

O evidenţă publică a tuturor taxelor parafiscale nu există, însă specialiştii din domeniu susţin că în România ar exista între 250 şi 300 de astfel de tarife. Şi guvernele anterioare au eliminat o parte dintre aceste taxe, introduse de multe ori pentru a susţine bugetul unor instituţii publice. În 2008, numărul taxelor parafiscale era de 540, potrivit unei analize a mediului privat. 

Pe pagina de Facebook a premierului a fost postată marţi o imaginie prin care internauţii sunt informaţi în legătură cu decizia luată marţi de Guvern. "Sunt convins ca mai putem sa defrişăm sistemul fiscal îngrozitor construit în atâţia ani", a spus Ponta la începutul şedinţei.

â

Sursă: Facebook

Specialiştii în fiscalitate nu s-au arătat însă impresionaţi de lista taxelor pe care executivul le elimină.

"Sunt nişte mărunţişuri, praf în ochi. Când vorbim de parafiscalitate ne referim la taxe pe nişte servicii pe care le plătim când avem nevoie de ceva de la stat", a declarat pentru gândul Gabriel Biriş, avocat şi consultant în fiscalitate.

În opinia sa, aceste taxe sunt percepute de nişte "paraziţi" şi sunt menite să susţină anumite sinecuri din sistem.

"Toate salariile nesimţite sunt legate de parafiscalitate, sunt alimentate de parafiscalitate", a precizat el.

Biriş este de părere că în România ar exista la ora actuală peste 500 de astfel de taxe, unele dintre acestea fiind mai mari, cum sunt cele de mediu sau autorizaţiile de construcţii, iar altele mai mici. Spre exemplu, la capitolul taxe şi tarife parafiscale pot fi incluse şi intrările la muzeu, dar şi abonamentul radio-TV.

Impactul bugetar al reducerii taxelor

Eliminarea acestor taxe va costa bugetul reduce veniturile bugetului pe anul trecut cu circa 100.000 de euro, în timp ce încasările la bugetul de anul acesta ar urma să fie cu circa 200.000 de euro mai scăzute, potrivit notelor de fundamentare publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Finanţele au realizat o listă a taxelor parafiscale pentru care au fost realizate încasări mai mici de 100.000 de lei pe taxă, echivalentul a 22.629 de euro, în 2013.

În notete de fundamentare se arată că s-a vizat simplificarea sistemului de taxe prin eliminarea celor care sunt "scump" de colectat, raportat la veniturile pe care le aduc la buget.

Mai exact, s-a urmărit "posibilitatea de simplificare a sistemului de taxe si tarife parafiscale, identificându-se posibilitatea eliminării unora dintre acestea, pentru care cuantumul încasărilor realizate este nesemnificativ raportat la costurile de colectare, precum şi posibilitatea comasării altora, prin construcţia unor tarife grupate şi individualizate în funcţie de tipologia activităţilor şi serviciilor prestate de fiecare instituţie", potrivit documentelor publicate de Finanţe.

Pe masa Guvernului s-au aflat recent două proiecte puse în dezbatere publică, prin care vor fi eliminate şi comasate 27 de taxe şi tarife nefiscale, iar prin ordinele de ministru vor fi reduse încă 65 de taxe şi tarife parafiscale.

"Când doamna ministru Ioana Petrescu a anunţat că poate veni în Guvern cu actele normative necesare pentru reducerea a aproximativ 70 taxe de fiscale şi parafiscale toată lumea ne-a ironizat, a râs. Doamna ministru îmi confirmă că săptămâna viitoare poate să vină cu un set de 92 de taxe ce pot fi eliminate, imediat, de la 1 iulie, fără a avea un impact bugetar important, dar care vor reduce drastic birocraţia şi chinul la care fiecare contribuabil este supus", a precizat premierul Victor Ponta.

Exemple de taxe parafiscale care urmează să fie eliminate

1) Ministerul Afacerilor Interne

- Tariful pentru eliberarea unui paşaport electronic, simplu, temporar sau al altui document de trecere a frontierei, al cărui nivel este 22 lei

2) Ministerul Justiţiei

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului

- Tarif asistenţă îndrumare înfiinţare firmă – 19,8 lei pe oră

- Tarif pentru cerere eliberare date statistice (fişă sintetică a investiţiei străine pentru o ţară şi o perioadă definită; statistică în funcţie de un criteriu) – 20 lei/ fişă sintetică/statistică unicriterială

- Tarif pentru cerere eliberare informaţii pentru serii de firme grupate pe mai mult de 5 criterii - 11 lei /firmă

3) Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală

- Tarif pentru consultanţă şi prestări de servicii acordate la cerere (consultanţă privind legislaţia în domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice) - 73 lei/oră

4) Consiliul Concurenţei

- Tarif privind accesul la documentaţie (documentaţie care vizează investigaţii privind practicile anticoncurenţiale) – 150 lei /solicitare

5) Ministerul pentru Societatea Informaţională

- Tariful de utilizare a procedurii electronice – 46 lei/an/utilizator

6) Ministerul Sănătăţii

- Taxa pentru emitere aviz privind activităţi în domeniul dispozitivelor medicale şi medicamentelor –300 lei/aviz

220 de ore pentru plata taxelor parafiscale

Un studiu din 2012 arăta că statul percepe peste 300 de taxe, dintre care doar 20 sunt fiscale, respectiv impozite pe profit, pe salarii, pe alte tipuri de venit sau contribuţiile la pensii, la sănătate sau la şomaj, precum şi TVA.

Mai mult, pentru a plăti cele 280 de taxe parafiscale, un român pierde în medie 220 de ore pe an la ghişeele instituţiilor publice, potrivit analizei Golden Mind&Spirit.

Specialiştii în domeniul fiscalităţii estimează că în România există în acest moment între 250 şi 300 de taxe parafiscale. Acestea sunt dificil de urmărit în contextul în care nu figurează în Codul Fiscal şi sunt introduse, în general, printr-un simplu act normativ al Guvernului.

Pe lista acestor taxe se află, spre exemplu, taxele de timbru fiscal, taxele de licenţiere sau taxele plătite pentru eliberarea unor documente (de identitate, cazier judiciar etc), dar şi taxe mai puţin cunoscute, cum este, spre exemplu, taxa pentru scoaterea unui teren din circuitul agricol.

Taxe greu de urmărit

În afară de cheltuiala în plus, aceste taxe parafiscale reprezintă o corvoadă pentru contribuabilii care trebuie să fie mereu atenţi pentru a fi la curent cu taxele introduse.

"Este un întreg hăţiş birocratic. Trebuie să luăm în calcul inclusiv stresul contribuabilului de a se conforma şi de a nu se trezi cu Fiscul care îi pune poprire pe conturi", a explicat pentru gândulCristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice (ASE).

Iniţiativa Guvernului vine în contextul în care mediul de afaceri cere de ani de zile realizarea unei analize care să coreleze cheltuiala pe care o are statul pentru a percepe o taxă şi sumele încasate de la contribuabili.

"Noi propunem de multă vreme această analiză (...) De ani de zile am cerut aşa-numita evaluare cost-beneficiu. Cât mă costă să administrez această taxă, să o percep şi cât îmi aduce", a precizat pentru gândul Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

În 2008 existau 540 de taxe parafiscale

Numărul taxelor parafiscale a fost redus şi în trecut. În februarie 2011, Dan Tudor Lazăr, secretar de stat în MFP, anunţa că din totalul de 491 de taxe identificate de executivul de la acea dată de la începutul guvernării (Boc n.r.), mai rămăseseră 263. Guvernul se angaja atunci să le reducă la sub 100 până la încheierea mandatului.

Varujan Vosganian propunea în 2008, când ocupa funcţia de ministru al Economiei şi Finanţelor în guvernul Tăriceanu, reducerea acestor taxe sau includerea lor la bugetul de stat.

În acelaşi an, Consiliului pentru IMM-uri private identifica un număr de 540 de taxe şi impozite parafiscale, de aproape cinci ori mai mare decât cel identificat de autorităţi, de 115 astfel de taxe, scrie gandul.info.


g ndul 22 lei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1623 (s) | 35 queries | Mysql time :0.028099 (s)