News Flash:

Ponta anunţă concluziile negocierilor cu FMI: „Avem un acord de principiu. Putem finaliza bugetul pe 2015”

9 Decembrie 2014
652 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6975 RON (+0.0085)
USD: 4.1192 RON (+0.0066)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
ponta
Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi cei ai Comisiei Europene (CE) au agreat în această dimineaţă un deficit bugetar de 1,4% pentru anul viitor. Dacă o alocare suplimentară - 0,4-0,5% din PIB, pestedeficitul de 1,4% - pentru cofinanţarea proiectelor din fonduri europene este încă în discuţie, pentru finanţarea mai mare a achiziţiilor militare nu s-a obţinut deocamdată un acord. La final, premierul Victor Ponta a anunţat un deficit agreat de 1,83%, menţinerea taxelor şi impozitelor din 2015 şi scăderea pe de o parte a TVA la pachetele turistice all inclusive (de la 24% la 9%), pe de altă parte ataxei pentru construcţii speciale (de la 1,5% la 1%).

Alocările suplimentare pentru înzestrarea armatei, ca urmare a angajamentelor asumate de România inclusiv la Summitul NATO din septembrie, nu au fost însă agreate. "Am avut o discuţie cu domnul preşedinte Băsescu, voi avea o discuţie şi cu preşedintele Iohannis pentru că derogarea se poate da numai în Consiliul European. Fie la Consiliul din 18-19 decembrie, fie la cel viitor, România va reveni cu această solicitare. Suntem la graniţa NATO; avem nişte obligaţii pe care ni le-am asumat, dar azi, reprezentantul Comisiei Europene a spus, pe bună dreptate, că nu are mandat", a spus Pointa.

În privinţa reducerii TVA pentru produsele agro-alimentare, discuţia se amână pentru anul viitor, în funcţie de nivelul încasărilor. "Dacă există acest trend pozitiv al încasărilor bugetare, este următorul obiectiv", a adăugat premierul.

Proiectul buget va fi finalizat până vineri în Guvern, urmând să fie trimis ulterior Parlamentului.

Iniţial, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au cerut Guvernului o reducere a deficitului bugetar în limita a 0,9% din PIB. Reprezentanţii Guvernului au refuzat însă această variantă, luând în calcul chiar blocarea discuţiilor.


Gândul transmite LIVE TEXT cele mai importante precizări ale premierului Victor Ponta.

„Avem un acord de principiu. Putem finaliza bugetul pe 2015”

„Bugetul se închide fără a introduce în 2015 vreo altă taxă sau impozit. Există o taxă care s ereduce de la 1,5% LA 1%. Probabil azi va fi la Camera Deputaţilor. Proiectul e construit cu 1%”

"Toate măsurile de stimulare economică actuale sunt intriduse în buget: scutirea de impozit a profitului reinvestit, crelterea venitului minim garantat de la 350 la 400 de lei, dublarea alocaţiilor pentru copiii din familiii cu venituri reduse, reducerea CAS cu 5 procentuale, indexarea pensiilor cu 5%"

"Creşterea salariului minim brut la 975 de lei de la 1 ianuarie şi la 1050 la 1 iunie"

"Închidem datoriile bugetului generate de procesele pierdute de Guvernul României cu diverse categorii de bugetari. În 2016 nu va mai exista această problemă a hotărâreilor judecătoreşti"

"Deficit de 1,83% din PIB pe cash. Este un deficit care pe de o parte răspunde dorinţei de a arăta rigurozitate bugetară - inclusiv acel 1% deficit structural pe care România s+a obligat să îl atingă  - pe de altă parte nu piune o mare presiune pe cheltuieli. Practic, vom avea 238 de miliarde de lei din care 2225 sunt venituri şi 14 miliarde deficitul"

"S-a acceptat estimarea unei creşteri economice de 2,25% din PIB"

"Pentru proiecte europene pe care le cofinanţăm sunt prevăzute sume suplimentare: 19 miliarde de lei pentru proiecte europene cofinanţate din bugetul de stat plus 9 miliarde pentru autorităţi publice locale"

"Scăderea TVA de la 24% la 9% la pachetele all inclusive din turism. Impactul bugetar este de 100 de milioane de lei, este inclus în acest buget.

"Bugetul va fi finalizat, sper, vineri dimineaţă, după care va fi trimis către Parlament. Delegaţia FMI va reveni la sfârşitul lunii ianuarie"

"Cei 0,3% în plus la cheltuieli militare pe care l-am cerut la ECOFIN nu este inclus aici. Am avut o discuţie cu domnul preşedinte Băsescu, voi avea o discuţie şi cu preşedintele Iohannis pentru că derogarea se poate da numai în Consiliul European. Fie la Consiliul din 18-19 decembrie, fie la cel viitor, România va reveni cu această solicitare. Suntem la graniţa NATO; avem nişte obligaţii pe care ni le-am asumat, dar azi, reprezentantul Comisiei Europene a spus, pe bună dreptate, că nu are mandat". Sursa: Gandul


g ndul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1688 (s) | 37 queries | Mysql time :0.030401 (s)