News Flash:

Preşedintele respinge legea privind retragerea banilor din magazine: "E făcută prost!

5 Iunie 2016
286 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6495 RON (+0.0015)
USD: 4.0769 RON (-0.0127)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Parlamentul Romaniei
Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, legea privind retragerea banilor de la POS-urile din magazine. Preşedintele a criticat mai multe articole ale legii, explicând că sunt "exprimate neclar".

Deputaţii au adoptat, la începutul lunii mai, o lege care prevede obligaţia magazinelor cu cifră de afaceri de 10.000 de euro care acceptă plata cu carduri de debit sau credit şi să elibereze avansuri în numerar de maximum 200 de lei, tranzacţia fiind asimiliată retragerii de bani din bancomat.

 Furnizorii de servicii de utilitate publică şi instituţiile publice au obligaţia de a avea POS-uri, potrivit proiectului de lege pentru completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.

"Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată sunt obligaţi să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit”, potrivit sursei citate.

Totodată, cifra de afaceri pentru firmele care desfăşoară comerţ cu amănuntul şi care vor fi obligate să accepte plata prin card scade de la 100.000 la 10.000 de euro.

"Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi realizează anual o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro vor accepta ca mijloc de plată şi cardurile de debit, şi cardurile de credit”, prevede legea pentru modificarea OUG nr. 193/2002.

În forma adoptată de Camera Deputaţilor, instituţiile emitente şi acceptante "vor întreprinde toate măsurile necesare de implementare a sistemului de acordare pentru utilizatorii de carduri, de avansuri în numerar la terminalele de plată, odată cu achiziţia de bunuri şi/sau servicii".

De asemenea, magazinele vor fi obligate să acorde avansuri de numerar care nu pot depăşi 200 de lei şi trebuie evidenţiat distinct pe bonul fiscal.

"Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care au încheiat cu emitenţii cardurilor un contract cu clauza privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar sunt obligate să acorde avansuri potrivit legii, pe toată perioada de valabilitate a contractului. Acestea vor afişa la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum şi informaţii privind costurile serviciului. Avansul prevăzut la alin. (5) va fi evidenţiat distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 200 de lei. Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se vor stabili conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianţii pot percepe, de la titularul cardului, o suma care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat (...) pentru a da posibilitatea comerciantului de a dispune de numerar şi pentru alte operaţiuni (rest la plată)", susţin aleşii.

Abaterile de la prevederile legii se sancţionează cu amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei.

Legea pentru completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată a fost adoptată cu 194 de voturi “pentru”, 1, “împotrivă” şi 16 abţineri.

sursa: realitatea.net
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1561 (s) | 35 queries | Mysql time :0.031258 (s)