News Flash:

Prima şedinţă CSAT condusă de preşedintele Klaus Iohannis. Primele concluzii: Trupe portugheze vor staţiona pe teritoriul Romaniei în perioada mai-iunie 2015. PLUS reacția lui Ponta

3 Martie 2015
483 Vizualizari | 0 Comentarii
csat
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a reunit în prima ședință condusă de preşedintele Klaus Iohannis. La întâlnire a participat și noul şef al SRI, Eduard Hellvig, alături de adjunctul său, Florian Coldea. Subiectele aflate pe ordinea de zi au vizat situația din Ucraina și implicațiile pentru România, staționarea unor trupe portugheze pe teritoriul țării și raportul privind activitatea Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

UPDATE 17.40. La scurt timp după ședința CSAT, premierul Victor Ponta a postat, pe contul său de Twitter,  primele impresii legate de întâlnirea de la Palatul Cotroceni. "Prima ședință CSAT de anul acesta. Climat foarte eficient, constructiv și civilizat. România este cea mai stabilă și sigură țară din regiune!", a precizat Ponta.

UPDATE 17.00. Potrivit unui comunicat de presă al Președinției Române, la ședința CSAT a fost dezbătută situația din Ucraina și implicațiile pentru România, stadiul proceselor de asociere politică și economică cu UE, Programul multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României pentru perioada 2013-2016, avizarea proiectului de lege privind planificarea apărării și raportul privind activitatea Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO în anul 2014.

În contextul discuțiilor despre situația din Ucraina, "membrii Consiliului au considerat că regiunea Balcanilor de Vest trebuie inclusă într-o viziune de ansamblu asupra Europei de Sud-Est, care să întărească rolul strategic al României în zonă. Exercitarea de către România a rolului de pivot al NATO şi UE în regiune va contribui, la momentul oportun, şi la acceptarea de către partenerii occidentali a includerii Republicii Moldova în pachetul de extindere care are în vedere Balcanii de Vest".

Referitor la stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României pentru perioada 2013-2016 şi în perspectivă până în anul 2022, membrii CSAT au remarcat că decizia de creştere a bugetului alocat apărării la nivelul de 2% din PIB până în anul 2017 va asigura revigorarea programelor majore privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României şi va reprezenta şi o oportunitate certă pentru industria de apărare.

De asemenea, membrii CSAT au aprobat și cererile premierului României referitoare la intrarea și staționarea pe teritoriul României, în perioada mai-iunie 2015, a unor forțe și mijloace ale armatei portugheze, având în compunere patru aeronave F16 Falcon și personalul aferent (aproximativ 150 militari și civili) în scopul pregătirii și desfășurării misiunilor de Poliție Aeriană NATO. Președintele Klaus Iohannis va informa Parlamentul cu privire la decizia luată, se mai arată în comunicatul Președinției României.

UPDATE 15.10. Şedinţa CSAT a început la ora 15.00, fiind condusă de preşedintele Klaus Iohannis. La şedinţă au participat primul-ministrul Victor Ponta, viceprim-ministrul şi ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, ministrul Economiei, Mihai Tudose, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şeful SRI, Eduard Hellvig, şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, George Scutaru, secretarul CSAT, general Ion Oprişor şi prim-adjunctul directorului Serviciului de Informaţii Externe, general Silviu Predoiu.

La şedinţă este prezent şi adjunctul directorului SRI, Florian Coldea.

Pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte precum starea de securitate din Ucraina şi implicaţiile pentru România, stadiul proceselor de asociere politică şi economică cu Uniunea Europeană şi de integrare euroatlantică a statelor din Balcanii de Vest, stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României, proiectul de lege privind planificarea apărării, concluziile rezultate în urma desfăşurării exerciţiilor şi antrenamentelor de mobilizare, în anul 2014, pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare. 
 
De asemenea, în cadrul şedinţei CSAT, vor fi abordate teme precum activitatea Consiliului Operativ al Securităţii Cibernetice, în anul 2014, şi evoluţiile înregistrate în spaţiul cibernetic, activitatea Centrului National de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO, în anul 2014, regulamentul de organizare şi funcţionare al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetica - CERT-RO, provocările actuale generate de migraţie în contextul securitar din zone cu potenţial terorist, activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în anul 2014, precum şi stadiul îndeplinirii hotărârilor adoptate de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în anul 2014. 
 
Totodată, conform Administraţiei Prezidenţiale, "pe timpul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională".  Sursa: evz.ro
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1897 (s) | 24 queries | Mysql time :0.035312 (s)