News Flash:

Primarul si viceprimarul din Harlau, retinuti. Vezi comunicatul DNA

22 Ianuarie 2016
543 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6822 RON (+0.0051)
USD: 4.0973 RON (+0.0171)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Perchezitii Harlau primar
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNAIasi au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu datele de 21 respectiv 22 ianuarie 2016, a inculpatilor Amariei Ioan, sef al Ocolului Silvic Hirlau, judetul Iasi, cu privire la savarsirea infractiunilor de luare de mita (3 infractiuni), abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (8 infractiuni), fals intelectual, instigare la fals intelectual (5 infractiuni), participatie improprie la savarsirea infractiunii de fals intelectual, folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, Constantin Cernescu, primar al orasului Hirlau, cu privire la savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 infractiuni), instigare la fals intelectual, Florin Tapusa, viceprimar al orasului Hirlau, cu privire la savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu (2 infractiuni) si efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana si Mihai Vatavu, sofer personal al sefului Ocolului Silvic Hirlau, cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu. 
In ordonantele procurorilor se arata ca, in perioada iunie–septembrie 2014, inculpatul Amariei Ioan, in calitate de sef al Ocolului Silvic Hirlau si reprezentant al achizitorului - Directia Silvica Iasi, a pretins si primit de la un om de afaceri (denuntator in cauza) mai multe foloase, care au constat in 3 usi de garaj in valoare de 7.000 lei, montate la o anexa a Ocolului Silvic Hirlau si neplata unei lucrari in valoare de 7.000 lei, pe care omul de afaceri o executase la locuinta acestuia. Aceste foloase au fost obtinute de inculpat fie amenintandu-l pe omul de afaceri ca societatea sa nu va mai fi propusa pentru alte contracte de lucrari pe raza Ocolului Silvic Hirlau, fie ca urmare a promisiunilor ca va face propunere la Directia Silvica Iasi, pentru ca o lucrare sa fie atribuita firmei administrate de martorul denuntator. In luna septembrie 2014, inculpatul Amariei Ioan, "a uitat" promisiunea facuta si i-a solicitat omului de afaceri 10.000 de lei din suma pe care acesta urma sa o obtina din contractul respectiv. In perioada februarie - decembrie 2015, inculpatul Amariei Ioan, in aceeasi calitate, si-a incalcat atributiile de serviciu, in sensul ca a dispus si a determinat mai multi gestionari sa elibereze diferite cantitati de material lemnos fara intocmirea documentelor legale sau consemnand in mod fals vanzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioara. Intr-una dintre situatii, seful Ocolului Silvic Hirlau a beneficiat de ajutorul inculpatului Vatavu Mihai, sofer personal al acestuia, care a ridicat si transportat materialul lemnos de la unul dintre depozite, fara ca suma de bani rezultata in urma vanzarii sa intre in evidentele institutiei al carei angajat era.
Mai mult, la data de 11 august 2015, acelasi inculpat, in calitate de sef al Ocolului Silvic Hirlau, nu a dispus masurile legale ce se impuneau privind confiscarea unei cantitati de material lemnos de la o persoana, ce fusese depistata de catre angajati ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare transportand materialul respectiv fara documente legale. In unele dintre cazuri, seful Ocolului Silvic Hirlau a actionat la instigarea inculpatului Cernescu Constantin, primar al orasului Hirlau. Actionand in maniera de mai sus, inculpatul Amariei Ioan a provocat un prejudiciu necuantificat pana in prezent institutiei pe care o conduce, concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii materialului lemnos. In aceeasi perioada, inculpatul Amariei Ioan, in calitatea de sef al Ocolului Silvic Hirlau, a luat cunostinta prin prisma atributiilor de serviciu, despre o sesizare depusa la Comisariatul Regim Silvic Suceava, care-i privea pe mai multi padurari aflati in sfera sa de influenta si a aflat detalii referitoare la activitatea de control ce urma a fi demarata in vederea verificarii aspectelor reclamate. In acelasi context, la data de 22 octombrie 2015, inculpatul l-a anuntat pe unul din cei reclamati, i-a dat indicatii cu privire la perioada exacta a controlului ce urma sa aiba loc si ce aspecte trebuie sa remedieze sau sa ascunda in vederea eludarii activitatii respective, prin aceasta urmarind sa obtina un folos nepatrimonial pentru acel angajat. La data de 17 decembrie 2015, inculpatul Cernescu Constantin, in calitate de Primar al Orasului Hirlau, a dispus si a determinat un subaltern sa intocmeasca un proces verbal de receptie in care sa consemneze faptul ca lucrarea "Extindere retea alimentare cu apa si bransamente in Pircovaci zona Anisoara Smit si Pod Hrisculeni" era finalizata, aspect nereal, in realitate aceasta nefiind edificata in totalitate.
Astfel a fost creata o paguba Primariei Hirlau in cuantum de 2433.43 lei, ce reprezinta cuantumul lucrarilor nefinalizate dar achitate de catre unitatea administrativ teritoriala. In perioada august – septembrie 2015, inculpatul Tapusa Florin a efectuat operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia de viceprimar al orasului Hirlau, in sensul ca, in calitate de administrator de fapt al unei societati comerciale (ce detine un restaurant, o pizzerie si o florarie), s-a implicat in negocierea si incheierea de contracte, a tinut legatura cu consultanti ai firmei, a primit comenzi in numele societatii si a efectuat plati catre angajati. In aceeasi perioada, inculpatul Tapusa Florin, in calitate de viceprimar al orasului Hirlau, a determinat un angajat al Politiei Locale sa permita unui autovehicul incarcat cu material lemnos tranzitarea unui drum de acces prevazut cu bariera, fara ca soferul sa plateasca taxa de 250 lei expres prevazuta de o Hotarare a Consiliului Local. In aceeasi calitate, inculpatul a dispus unui angajat aflat in subordinea sa ca in timpul orelor de program pentru care era pontat sa aduca la indeplinire activitati de interes personal ale viceprimarului, cauzandu-se prin aceasta o vatamare a intereselor legale ale Primariei Hirlau. Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand sa fie prezentati la data de 22 ianuarie 2016, Tribunalului Iasi, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

dna iasi retinerea amariei ioan constantin cernescu florin tapusa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1609 (s) | 24 queries | Mysql time :0.028742 (s)