News Flash:

Primul efect al articolului Gandul despre PARLAMENTARII CA-N CODRU: „Facem apel public către toate forţele politice de a respinge proiectul de lege”

17 Iunie 2014
655 Vizualizari | 0 Comentarii
padure
Liberalii reacţionează după articolul Gândul privind amendamendamentele aduse Codului silvic prin care se dă liber la defrişarea pădurilor private. Deputaţii PNL au adoptat o decizie la nivelul grupului de a respinge iniţiativa celor 38 de deputaţi PSD şi fac apel la celelalte partide din opoziţie pentru a se pronunţa împotrivă. După ce gândul a relatat că 38 de deputaţi vor să modifice Codul silvic, în sensul în care vor putea fi defrişate pădurile private până la 100% din suprafaţa forestieră pentru a se construi unităţi turistice, deputaţii liberali au adoptat o decizie, în cadrul grupului parlamentar, de a respinge iniţiativa legislativă a deputaţilor.

Potrivit unui comunicat de presă remis gândul, la propunerea fostului ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, liberalii fac apel şi la celelalte grupuri parlamentare să voteze împotriva proiectului de lege iniţiat de pesedistul Cătălin Rădulescu. 


“Prin trecerea terenurilor forestiere respective în intravilan, sub pretextul dezvoltării unor proiecte de agrement, iniţiativa deschide calea abuzurilor în gestionarea unui patrimoniu naţional inestimabil. Apreciez că principala ţintă a defrişărilor vor fi pădurile din apropierea oraşelor, exact „plămânii verzi” ai comunităţilor urbane. Mai mult ca sigur că dacă acest proiect va trece, pădurile Snagov şi Băneasa vor fi primele  tăiate de rechinii imobiliari”, a precizat Lucia Varga, fost ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

Totodată, deputaţii PNL le cer celorlalte partide din Opoziţie să se exprime prin vot împotriva proiectului de lege iniţiat de cei 38 de deputaţi PSD.


„Alături de colegii liberali, facem un apel public către toate forţele politice, dar mai ales către societatea civilă de a se alia demersului PNL pentru a respinge actul normativ care ar putea duce la dispariţia definitivă a unor suprafeţe extinse de pădure, cu un impact negativ devastator atât asupra mediului, cât şi asupra calităţii vieţii cetăţenilor acestei ţări”, a mai spus Varga.

Cine este proprietar de teren forestier ar putea să-şi defrişeze legal întreaga suprafaţă de pădure pentru a-şi construi pensiuni, spaţii de agrement, baruri, piscine şi spa-uri, totul în scop turistic. Potrivit unor amendamente depuse de 38 de deputaţi pesedişti la Codul Silvic, pădurile vor putea fi incluse în intravilan în aceste condiţii şi vor putea fi scoase integral din fondul forestier pentru a construi unităţi turistice. Semnificativ este faptul că zece dintre ei sunt proprietari de păduri.

Deşi au dat cu subsemnatul pentru susţinerea iniţiativei legislative, acum deputaţii bat în retragere. ”Eu nu cred că e vreunul nebun care să vrea să taie toată pădurea, noi nu facem legi pentru nebuni”, a spus chiar iniţiatorul legii, Cătălin Rădulescu. „Am avut obiecţii la acest amendament de la început, dar va fi modificat în comisie”, a precizat şi Ninel Peia. „Vă propun să citesc şi eu textul, să mă uit cu atenţie pe amendamente şi poate purtăm o discuţie în cunoştinţă de cauză”, recunoaşte Anghel Stanciu, spunând că nici nu a citit proiectul de lege, ci doar expunerea de motive. Pe de altă parte, iniţiativa pesediştilor nu este susţinută de Ministerul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, Doina Pană spunând că regimul silvic va rămâne la fel de strict şi că nu va permite imobiliare în păduri, indiferent de partidul care propune aşa ceva. În replică, Rădulescu o trimite pe Doina Pană în Sahara.

În expunerea de motive a proiectului de lege, iniţiatorul susţine că măsura vine pentru încurajarea investiţiilor în turismul montan.

 

”Vrem ca ţara asta să devină o ţară de interes turistic, că nu suntem nici ţară industrială, că s-a dus dracu industria la noi. Dacă nu suntem nici agrară, nici turistică, vai de capul nostru. Să facem şi noi ca francezii, nemţii, belgienii, care au construit, nu au pus limită de scoatere din circuitul silvic, cum e acum la noi. Poate vreau să fac un resort, mă duc cu familia şi nu vreau să stau o noapte acolo, vreau să stau o săptămână ca să cheltuiesc bani acolo”, a declarat, pentru gândul, Cătălin Rădulescu.

Mai mult, deşi în forma actuală a Codului silvic, este permisă scoaterea definitivă din fondul forestier, cu condiţia compensării acestora, pentru astfel de construcţii, a unor suprafeţe de maximum 5% din suprafaţa terenului, dar nu mai mare de 200 de metri pătraţi, aceiaşi deputaţi au semnat pentru o permisivitate mai largă: 100% din suprafaţă.

„Suprafaţa care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzând construcţia, accesul şi împrejmuirea, poate fi de 100% din suprafaţa proprietăţii forestiere”, se arată în amendamentul depus.


g ndul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1688 (s) | 35 queries | Mysql time :0.027584 (s)