News Flash:

Proiect bombă al PSD. Social democrații vor referendum pentru revizuirea Constituției

4 Noiembrie 2016
163 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6495 RON (+0.0015)
USD: 4.0769 RON (-0.0127)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Constitutia Romaniei
PSD a depus la Senat un proiect de lege pentru organizarea referendumului național privind revizuirea Constituției. Cetățenii românii sunt chemați să își exprime voința, prin vot, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire. De asemenea, PSD a cerut procedură de urgență pentru adoptarea legii în Parlament, relatează News.ro. În replică, Liviu Dragnea a declarat vineri intr-o conferinta de presa ca PSD nu sustine organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei in aceeasi zi cu alegerile parlamentare si le cere senatorilor Titus Corlatean si Ovidiu Dontu sa isi retraga proiectul de lege depus joi la Senat care prevede acest lucru. Dragnea afirma ca cele doua subiecte nu trebuie amestecate. 

Proiectul de lege a fost depus joi de senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Titus Corlăţean și are trei articole. La articolul 1 se precizează că cetățenii României chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot, în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire, prevăzută la articolul 151 din Constituţie. 

Data referendumului naţional se aduce la cunoştinţă publică de către Guvern, în cel mult trei zile de la intrarea în vigoare a legii, prin Monitorul Oficial şi prin presă, radio şi televiziune. 

Articolul 2 al propunerii legislative prevede că persoanele care au dreptul să participe la referendumul naţional privind revizuirea Constituţiei, modul de desfăşurare a campaniei pentru referendum, organizarea şi desfăşurarea lui, organizarea şi atribuţiile birourilor electorale, faptele care constituie contravenţii şi infracţiuni precum şi modul de constatare şi sancţionare a acestora sunt stabilite la articolele 4, 7 precum şi capitolele IV, V şi VI din Legea 3/2000. 

Rezultatul referendumului se stabileşte în conformitate cu prevederile articolului 5 şi articolului 7  din legea 3/2000. 

La articolul 3 din propunerea legislativă se menţionează că toate cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei se suportă de la bugetul de stat pe anul 2016. 

Iniţiatorii menţionează în expunerea de motive că organizarea referendumului este reglementată de Legea nr. 3/2000, care la articolul 6 şi articolul 7, rezervate referendumului pentru revizuirea Constituţiei, prevede obligaţia stabilirii prin lege a organizării şi defăşurării fiecărui asemenea referendum. 

„Totodată, legea nr. 3/2000 obligă ca prin lege specială să se stabilească obiectul şi data referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei, cu respectarea articolului 151 din Constituţie. În vederea aducerii la îndeplinire a acestor dispoziţii, a fost elaborat prezentul proiect de lege, pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului pentru revizuire”, spun senatorii PSD. 

De asemenea, iniţiatorii propun ca proiectul de lege să fie adoptat în procedură de urgenţă.

În Constituție, la articolele 150 și 151, scrie că revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

sursa: realitatea.net
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1778 (s) | 26 queries | Mysql time :0.034383 (s)