News Flash:

RAPORT MCV. Parlamentul, criticat pentru blocarea anchetelor. Ponta, Tăriceanu, menționați negativ

27 Ianuarie 2016
277 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7569 RON (+0.0427)
USD: 4.1883 RON (+0.0392)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Comisie Europeana
Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare pentru 2015 a fost dat azi publicității. Comisia Europeana a apreciat tendința pozitivă a luptei anticorupție, dar a adus obișnuitele critici Parlamentului. Comisia UE amintește și de atacurile lui Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu la adresa Justiției, precum și de presiunile exercitate asupra unor judecători ai Curții Constituționale. 

Fostul premier Victor Ponta și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, sunt menționați într-un context negativ în raportul Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare în Justiție. Și Parlamentul este criticat pentru blocarea anchetelor.

"În acest an s-a înregistrat o creștere a numărului de cereri de apărare a independenței justiției, în urma unor atacuri în mass-media și din partea unor politicieni, inclusiv a primului ministru și a președintelui Senatului. De asemenea, au existat în continuare cazuri de presiune asupra unor judecători ai Curții Constituționale. Așa cum se menționa în raportul din 2015, în perioada premergătoare alegerii președintelui României, erau semne de schimbare în sensul unei abordări mai responsabile. Aceasta s-a disipat însă în primăvară, în special în urma deschiderii de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) a unei anchete vizându-l pe prim ministru. Criticile au vizat, în mod personal, atât pe șeful DNA, cât și pe cel al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ)", precizează raportul Comisiei Europene.

Atacuri în mass-media la adresa magistraților 

"În 2015, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Inspecția Judiciară au continuat să apere independența justiției și reputația profesională, independența și imparțialitatea magistraților. Există în continuare mai multe exemple notificate CSM de atacuri în massmedia și din partea politicienilor și, în consecință, CSM a trebuit să emită mai multe comunicate critice legate de acestea. CSM nu poate asigura însă un nivel de acoperire în mass-media a comunicatelor sale de presă echivalent cu cel de care s-au bucurat criticile inițiale și, dincolo de acest sprijin moral, CSM nu oferă ajutor financiar sau juridic magistraților care cer reparații în instanță", spune raportul.

Parlamentul blochează anchetele

"În 2015, Parlamentul a refuzat aproximativ o treime din cererile formulate de DNA de ridicare a imunității unor parlamentari pentru a permite inițierea de anchete sau aplicarea măsurilor de arest preventiv – un aspect monitorizat în rapoartele privind MCV anterioare. Deși majoritatea cererilor au fost admise, rămâne valabil faptul că răspunsul Parlamentului la solicitările DNA este lipsit de criterii obiective pe baza cărora să se furnizeze o justificare clară și consecventă în fiecare caz, în special pentru refuzuri", spune raportul.

ȚNu au fost încă stabilite norme clare prin care să se dea curs recomandării MCV de a asigura aplicarea rapidă a normelor constituționale privind suspendarea miniștrilor în cazul începerii acțiunii penale împotriva acestora și suspendarea parlamentarilor în cazul pronunțării unor hotărâri negative în materie de integritate sau a unor hotărâri definitive pentru acte de corupție cu privire la aceștia. Rămâne de actualitate faptul că, după cum s-a menționat în raportul din 2015, miniștrii au rămas în funcție după ce împotriva loc începuse acțiunea penală, iar parlamentarii cu condamnări definitive pentru corupție au rămas în funcție. Măsurile întreprinse în această privință au fost luate mai degrabă de unele partide politice decât de Parlament", precizează Comisia Europeană. 

România continuă trendul pozitiv în ceea ce priveşte aplicarea reformelor. Acesta ar fi potrivit unor surse europene mesajul Comisiei Europene care va publica astăzi Raportul referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru 2015, conform REALITATEA TV.

Oficialii de la Bucuresti se asteapta la un raport bun. Daca se confirma, ar fi pentru al treilea an consecutiv cand tara noastra primeste o monitorizare pozitiva. În anii trecuţi, cele mai mari critici ale experţilor s-au îndreptat către apărarea penalilor din legislativ.

De raportul MCV ar putea depinde o eventuală schimbare a poziției Germaniei față de aderarea României la Schengen, în măsura în care extinderea spațiului european de liberă circulație rămâne de actualitate. Mecanismul de Cooperare şi Verificare reprezintă un proces de verificare regulată a progreselor pe care România şi Bulgaria le înregistrează în reforma sistemului judiciar şi în combaterea corupţiei şi crimei organizate.

Ce prevedea raportul MCV emis în 2015

Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul MCV privind România, prim vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, precizând că Bucureştiul se află pe drumul cel bun. Raportul consemnează progresele înregistrate de România, precizând că trebuie menţinut consensul în ceea ce priveşte reformele.

 Parlamentul, cele mai multe critici

Raportul MCV publicat miercuri este unul pozitiv pentru România, fiind lăudată activitatea instituţiilor judiciare, ANI, DNA, ÎCCJ şi CSM, cele mai multe critici fiind la adresa Parlamentului, în special pentru neridicarea imunităţii unor parlamentari, dar şi a Avocatului Poporul, scrie Mediafax.

Parlamentul primeşte cele mai multe "bile negre" în raportul MCV pentru România, publicat miercuri. Una dintre nemulţumiri vizează nerespectarea de către Parlament a hotărârilor Curţii Constituţionale care a dat, în 2014, o serie de decizii pornind de la posibile amendamente la Constituţie, la modificări ale codurilor penale sau referitor la incompatibilităţi.

"Judecătorii şi procurorii au respectat în mod constant deciziile Curţii. Deşi unele decizii au reprezentat o provocare pentru sistemul de justiţie, necesitând adaptarea metodelor de lucru, îmbunătăţirea respectului pentru drepturile fundamentale este percepută ca un pas important în consolidarea şi modernizarea sistemului de justiţie”, se arată în raport, precizându-se că în timp ce Ministerul Justiţiei a modificat în timp legile în urma unor decizii ale CC, există "cazuri clare unde Parlamentul nu a respectat deciziile CC", un exemplu dat în raport fiind cel al senatorului PNL Akos Mora.

Totodată, raportul remarcă faptul că stabilitatea cadrului juridic în materie de integritate a rămas "problematică", urmare a unor tentative în Parlament de a se modifica elemente ale acestui cadru. "Cu toate că niciuna dintre aceste încercări nu a devenit text de lege, nu a existat nicio dovadă că implicaţiile în ceea ce priveşte situaţiile de incompatibilitate sau riscurile de corupţie au fost evaluate în prealabil şi nu a existat nicio consultare cu ANI pe acest subiect", susţin experţii europene.

sursa: realitatea.net 

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1753 (s) | 28 queries | Mysql time :0.029175 (s)