News Flash:

Revoluţia RCA a scos oamenii în stradă. Cu cat s-ar putea scumpi poliţele auto obligatorii anul viitor

3 Decembrie 2014
547 Vizualizari | 0 Comentarii
pro
Poliţele RCA s-ar putea scumpi, de anul viitor, cu 15-30%. Motivul: companiile de asigurări nu vor mai putea acoperi, din 2015, pierderile suferite pe segmentul poliţelor RCA din veniturile obţinute pe alte categorii de asigurări. Prevederea este cuprinsă într-o normă emisă recent de arbitrul asigurărilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Scumpirea poliţelor RCA din ultima perioadă a scos marţi în stradă aproape 200 de persoane. Cu lozinci de tipul “ASF, nu uita/ RCA e spaga ta” şi “ASF ai sugrumat/ Un popor asigurat”, cei care au protestat în faţa sediului arbitrului pieţei asigurărilor au fost reprezentanţi ai Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).

Mitingul a fost declanşat de “nemulţumirea generalizată a celor aproape 5 milioane de asiguraţi” faţă de abuzurile practicate de ASF şi asigurători, potrivit ASSAI. În replică, arbitrul asigurărilor a precizat că tarifele RCA sunt stabilite de fiecare companie de asigurare şi doar notificate Autorităţii de Supraveghere Financiară.

În prezent, piaţa asigurărilor se află într-un dezechilibru din cauză că asiguratorii plătesc, în medie, 117 lei la 100 lei încasaţi de la clienţi din prima de asigurare RCA.

Cert este, însă, că în ultimul an preţul poliţelor RCA a explodat pentru unele categorii de clienţi. Cei luaţi în vizor de companiile de asigurări sunt în special tinerii şoferi, până în 26 de ani, din Bucureşti, pentru care tarifele RCA au ajuns de 2,5 ori mai mari, faţă de cele din urmă cu un an. În prezent, brokerii de asigurare contactaţi de gândul spun că, în acest an, diferenţa dintre un RCA plătit de un şofer de 23 de ani şi unul de 35 de ani a depăşit, în medie, 100%. 

“Anul trecut, această diferenţă (între tarifele RCA pentru şoferi de până în 26 de ani şi pentru cei depeste 35 de ani n.n.) nu era considerabilă. Avem clienţi care fac poliţa RCA la noi de patru ani. Ei erau obişnuiţi cu o scumpire oarecare, în fiecare an, dar în ultimul an RCA a crescut mai mult pentru tinerii şoferi”, a declarat pentru gândul reprezentantul unui broker de asigurare.

Gândul a scris recent povestea Andreei I., în vârstă de 25 de ani, care are carnet de şofer de 7 ani şi nu a avut nici un accident de când conduce. Ea a avut un adevărat şoc când a vrut să îşi reînnoiască, în octombrie, poliţa RCA. Motivul: o costă de 2,5 ori mai mult decât în 2013, la acelaşi asigurator şi de două ori mai mult decât ar avea de plătit acum, dacă nu şi-ar fi schimbat numărul de înmatriculare.

Pe scurt, cititoarea gândul, care s-a mutat din Arad în Bucureşti, a aflat că trebuie să plătească acum între 1.400 şi 2.000 de lei pentru o poliţă RCA pe 12 luni, faţă de aproximativ 540 de lei, cât a plătit pe aceeaşi poliţă RCA în 2013.

Statisticile seci publicate de ASF nu scot în evidenţă scumpirea RCA în cazul şoferilor de până în 25 de ani.

Acestea arată că prima medie anualizată la nivelul pieţei a fost de 515 lei în primele nouă luni, în creştere cu 3% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2013. Unele companii au crescut tarifele pentru a-şi putea acoperi cheltuielile cu daunele, unde există o presiune vizibilă pe segmentul daunelor pentru vătămări corporale şi deces din accident auto, arată datele ASF.

În schimb, pentru un şofer de 33 de ani, din Bucureşti, din 2012 până în 2014 RCA s-a scumpit cu aproximativ 30%, potrivit reprezentanţilor brokerului de asigurări rca-ieftin.ro, care estimează că în 2015 RCA se va scumpi cu 15 %, în timp ce alte surse din piaţa de asigurări consideră că noile reglementări ale ASF pe tema RCA ar putea duce la o scumpire a RCA cu 30% anul viitor. 

sursa rca-ieftin.ro//evoluţia preţului RCA pentru un şofer de 33 de ani 

Petiţiile privind despăgubirile RCA 

Cât priveşte petiţiile depuse de asiguraţi/păgubiţi în privinţa despăgubirilor RCA în primele şase luni ale acestui an, acestea reprezintă aproape 3% din numărul de dosare de daune şi 0,1% din contractele RCA încheiate în această perioadă, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Petiţiile depuse de către asiguraţi/păgubiţi în privinţa despăgubirii RCA au fost în număr de 4.112 (care integrează şi petiţiile referitoare la plăţi mai mici sau plăţi cu întârziere), adică circa 3% din numărul de dosare de daune avizate şi 0,1% din numărul total al contractelor RCA încheiate în această perioadă.

Aceasta arată fără urmă de îndoială că procentele avansate de ASSAI (peste 80% dintre dosare s-ar finaliza prin plăţi mai mici sau plăţi cu întârziere) sunt nerealiste, în condiţiile în care doar ASF are capacitatea de a centraliza aceste date, iar potrivit propriilor centralizări (comunicate public), numărul petiţiilor reprezintă mai puţin de 3% din numărul de dosare de daună avizate (dintre care unele petiţii sunt neîntemeiate)", se arată într-un comunicat al ASF.

Asigurătorii au obligaţia de a-şi stabili tarifele de primă astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea tuturor obligaţiilor ce decurg din încheierea de asigurare RCA.

ASF urmăreşte modul în care asigurătorii îşi achită obligaţiile asumate în baza poliţelor şi prin măsurile adoptate, inclusiv recent, vizează îmbunătăţirea activităţii pe acest segment.

"La nivelul celor 11 societăţi care au dreptul să emită poliţe RCA, rata combinată a daunei (un indicator care are în vedere nivelul despăgubirilor plătite, al rezervelor de daună constituite şi nivelul veniturilor încasate) este de 117%. Corectarea acestui dezechilibru trebuie făcută, dar nu presupune automat o majorare a preţurilor, ci poate să însemne şi reducere de costuri. ASF transmite asigurătorilor că recentele modificări ale normei RCA nu trebuie să reprezinte pretexte pentru ca aceştia să îşi acopere pierderi anterioare prin intermediul poliţei RCA", se arată în comunicat al ASF.

În prima jumătate a acestui an, numărul dosarelor de daună avizate în baza unei poliţe RCA a fost de 135.962 (în scădere cu 14% faţă de 30 iunie 2013), iar numărul dosarelor de daună plătite a fost de 146.197 (în regres cu 9% faţă de primul semestru 2013).

Conform ASF, despăgubirile plătite pentru segmentul RCA au fost, în primele 6 luni ale anului, în valoare de 1,03 miliarde lei. De asemenea, la data de 30 iunie, asigurătorii RCA aveau constituite rezerve de daună (avizate) în valoare 1,44 miliarde de lei (+15% faţă de 30 iunie 2013), iar rezerva pentru daune neavizate s-a majorat cu 19% faţă de 30 iunie 2013, până la 902,09 milioane de lei.

"Rolul ASF nu este să impună un anumit preţ pentru un instrument financiar, ci să vegheze la buna funcţionare a pieţei financiare non-bancare (care include şi limitarea distorsiunilor care pot avea şi efecte sistemice) şi la respectarea drepturilor utilizatorilor de servicii. ASF reaminteşte că în acest moment două societăţi de asigurare se află în procedură de redresare financiară, iar motivele, printre altele, se referă şi la nerespectarea parametrilor de solvabilitate de către societăţile respective. ASF îşi exprimă speranţa că procedurile de redresare financiară vor avea ca rezultat însănătoşirea financiară a societăţilor respective", se mai spune în comunicat.


g ndul g ndul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1819 (s) | 35 queries | Mysql time :0.037663 (s)