News Flash:

Romania – tot mai puține probleme cu datoriile

17 Iunie 2014
701 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7081 RON (+0.0106)
USD: 4.1377 RON (+0.0185)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
fminternational 21190400

După creșterea substanțială din perioada crizei a volumului împrumuturilor externe, de o bună bucată de vreme ritmul de majorare al datoriei externe a început să înregistreze o evoluție descedentă.

După veștile bune legate de ritmul de creștere a PIB, de majorarea producției industriale sau de rata inflației, Statistica, în colaborare cu BNR, furnizează un nou set de date de natură să ne ofere motive de optimism în raport cu situația economiei românești. De această dată, datele la care ne referim vizează serviciul datoriei publice externe a României.

Conform ultimelor raportări statistice, România continuă să înregistreze un trend pozitiv în ceea ce privește datoria externă și serviciul aferent acesteia. După creșterea substanțială din perioada crizei a volumului împrumuturilor externe, de o bună bucată de vreme ritmul de majorare al datoriei externe a început să înregistreze o evoluție descedentă.

Politicile implementate pentru reducerea deficitului bugetar au condus la scăderea nevoii de finanțare a statului român. Pe de altă parte, pe măsură ce credibilitatea economiei românești s-a consolidat, iar fluxurile de capital din interiorul țării au început să își revină, tot mai mult din necesarul de finanțare a putut fi acoperit la dobânzi avantajoase de pe piața internă.

S-a ajuns astfel ca volumul datoriei externe e României să fie unul din ce în ce mai redus. Spre exemplu, pe primele patru luni de zile ale anului în curs, datoria externă pe termen mediu și lung a României însuma 76 182 milioane euro, adică 80,6% din totalul datoriei externe a țării noastre. Comparativ cu 31 decembrie 2013, se înregistrează astfel o scădere de aproape un punct procentual (0,9%). De asemenea, față de 30 aprilie anul trecut, volumul datoriei externe pe termen mediu și lung a României înregistrează o reducere de 712 milioane de euro.

O evoluție similară se înregistrează și în ceea ce privește datoria externă pe termen scurt. Soldul la acest capitol atinsese la 30 aprilie 2014 nivelul de 18 313 milioane euro, reprezentând 19,4% din totalul datoriei externe a României. Se înregistrează astfel o scădere cu 4,5% faţă de 31 decembrie 2013, respectiv o reducere a volumului datoriei pe termen scurt de 853 milioane de euro față de 30 aprilie 2013.

Totodată, pe fondul îmbunătățirii constante a cantității de bunuri și servicii exportate, se constată și o scădere substanțială a serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung. Astfel, rata serviciului datoriei externe pe termen mediu şi lung a fost 30,8 la sută în perioada ianuarie – aprilie 2014, comparativ cu 41,9 la sută în anul 2013. Gradul de acoperire la 30 aprilie 2014 s-a menţinut la nivelul înregistrat la 31 decembrie 2013, respectiv 7 luni de importuri de bunuri şi servicii.

Altfel spus, deși nu suntem încă în situația de a spune că problema datoriei externe a fost rezolvată, România face pași din ce în ce mai serioși în această direcție. Ceea ce reprezintă pe de o parte un semnal cu efect pozitiv în raport cu creșterea încrederii de care beneficiază economia românească, iar, pe de altă parte, un element de natură să permită (prin economiile facute la capitolul serviciul datoriei publice) majorarea volumului de resurse bugetare destinate investitiilor generatoare de valoare adaugata, scrie obiectiv.info.

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1705 (s) | 24 queries | Mysql time :0.035298 (s)