News Flash:

Romanii cheltuie 7% pe ALCOOL şi ŢIGĂRI

17 Februarie 2016
400 Vizualizari | 0 Comentarii
alcool
Locuitorii României acordă mai puţin de 1% din cheluielile generale investiţiilor, în schimb alocă 7% pe băutură şi ţigări, anunţă consultantul în strategie în cadrul BNR, Adrian Vasilescu, în timp ce potenţialul de economisire şi investiţie al celor ce lucrează peste hotare este de cca. 30 de miliarde de euro, se arată într-o cercetare sociologică.

"Din statistică reiese faptul că o gospodărie din România alocă aproximativ 1% din cheltuieli investiţiilor, în care intră case, terenuri, acţiuni la bursă şi aşa mai departe. Curios este că mai încolo, 5% reprezintă cheltuieli pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, iar de 7%, românii fumează şi beau", a declarat miercuri Adrian Vasilescu, în cadrul conferinţei "Diaspora şi antreprenoriatul — factori decisivi pentru economia românească".

Cristina Dobre, a prezentat un alt studiu sociologic cu privire la banii pe care românii care muncesc în străinătate îi câştigă şi nu sunt trimişi în ţară.
"Am analizat remitenţele, dar şi economiile şi investiţiile acestor români. În cazul remitenţelor, este vorba de 7 miliarde de euro, bani care se îndreaptă către România anual. În ceea ce priveşte economiile şi investiţiile, noi credem că este vorba de o sumă foarte mare, un capital care ar putea fi foarte bine atras către ţara noastră, respectiv 28 de miliarde de euro", a adăugat Cristina Dobre. Aceasta a mai explicat că în cercetarea prezentată s-a pornit de la estimarea potrivit căreia 5 milioane de români trăiesc în afara ţării, dintre care 3,5 milioane trimit anual bani în ţară.
"Conform EUROSTAT, un român în Italia câştigă net, anual, 19.000 de euro. Am analizat şi am ajuns la concluzia că 9.000 de euro reprezintă cheltuielile curente, prin urmare i-a rămas suma de 10.000 de euro. Din studiul nostru reiese că un transfer mediu anual este de 2.000 de euro. Deci i-au mai rămas 8.000 de euro care, înmulţiţi cu 3,5 milioane de trimiţători, ne dă un potenţial total de economii şi investiţii uriaş, de 28 de miliarde de euro, sumă care nu este canalizată către România. Pe de altă parte rudele celor care lucrează în străinătate primesc, anual, 2.000 de euro și nu alocă toată suma cheltuielilor, un procent se economiseşte. Prin urmare se mai strânge un potenţial de economisire de 2 miliarde de euro. În total, ajungem la suma fabuloasă de 30 de miliarde de euro. Trebuie să găsim strategii pentru a atrage acest potenţial în România", a mai explicat Cristina Dobre.

sursa: evz.ro 

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1781 (s) | 35 queries | Mysql time :0.050414 (s)