News Flash:

S-au îndatorat pe viaţă pentru o casă în cartierul militarilor, un proiect MApN care n-a fost terminat niciodată. "Un secretar de stat ne-a spus că am fost proşti că am semnat"

21 Septembrie 2014
1943 Vizualizari | 0 Comentarii
aer
Monica şi Valentin, doi tineri de peste 30 de ani din Bucureşti, angajaţi în MApN, şi-au vândut în urmă cu şase ani garsoniera în care locuiau şi au luat un credit ipotecar pe 30 de ani pentru a-şi cumpăra vila visurilor lor în cartierul pentru militari din Antiaeriană nr. 6, din Capitală. De patru ani aşteaptă să le fie terminată locuinţa pentru care s-au îndatorat pe viaţă la bancă, însă, între timp, constructorul a intrat în insolvenţă. MApN - iniţiator al proiectului - spune că "nu are relaţii sau obligaţii de natură comercială faţă de părţile implicate în program". Totuşi, o speranţă ar fi pentru militarii care aşteaptă o locuinţă. Ministerul a semnat recent o nouă convenţie cu administratorul juridic al proiectului pentru continuarea construcţiilor. În urmă cu şapte ani, în zona Antiaeriană din Capitală, începea cu mare tam tam proiectul unui cartier rezidenţial pentru militari. Ministerul Apărării, condus la acea vreme de actualul şef al SIE, Teodor Meleşcanu, - care a promovat intens, la acea vreme, proiectul printre cadrele militare -, punea la bătaie un teren de 16,5 hectare, o fostă unitate militară dezafectată, evaluat atunci la aproximativ 45-50 de milioane de euro. 

Monica şi Valentin s-au entuziasmat de proiect şi au decis să îşi cumpere casă aici. Ca ei sunt sute de familii de militari care au dat banii pentru o locuinţă în cartierul construit pe terenul pus la dispoziţie de MApN, dar nu s-au mutat nici după patru ani de când casele trebuiau să fie gata. 105 militari s-au retras din program, dar nu şi-au primit banii înapoi plătiţi ca avans sau "taxă de rezervare" nici până astăzi. 

Daniel, angajat MApN, şi Anca au plătit şi ei, în urmă cu câţiva ani, un avans de 11.000 de euro pentru un apartament cu trei camere în ansablul rezidenţial din Antiaeriană numărul 6. Un apartament ce avea preţul de 100.000 de euro.

Nu vorbesc uşor despre locuinţa în care ar fi trebuit să intre de acum patru ani. Revoltaţi, susţin că nici după patru ani nu li se oferă explicaţii plauzibile. "A fost o mare bătaie de joc să ne ţină în necunoştinţă de cauză timp de patru ani. Pentru cinci milioane de euro, cât mai era nevoie pentru finalizarea lucrărilor, au trebuit să treacă patru ani", spune Anca. Ea crede că "banca finanţatoare nu a urmărit cum trebuie destinaţia creditului".

"La diferitele întruniri cu cei care au contractat locuinţe în Antiaeriană , reprezentanta băncii finanţatoare răspunde, de fiecare dată, indiferent de întrebare:  Nu pot da aceste informaţii, sunt confidenţiale", povesteşte Anca.

"Un fost secretar de stat care acum este deputat a spus că am fost nişte proşti că am semnat contractul. Dacă nu ar fi fost vorba de MApN, nu am fi intrat în acest proiect. A fost cam ca în cazul FNI. Dacă nu era statul, prin CEC, nu ar fi intrat atât de mulţi oameni în joc", spune Anca.

Până la publicarea acestui articolului, BCR, banca finanţatoare a proiectului de locuinţe ale MApN din Antiaeriană, nu a răspuns solicitării gândul de a oferi detalii despre proiect.

 
"De ce mai trebuie să plătim şi redevenţa la MApN?"

Pe Marin C., fost cadru militar, acum la pensie, l-am întâlnit în grădina din faţa unei vile din Antiaeriană nr 6. Este singurul care a vorbit cu noi, după ce alte persoane s-au scuzat, motivându-şi tăcerea cu o replică: "Nu stau aici, nu ştiu, eu sunt bunicul, doar îmi plimb nepotul". O informaţie le-a scăpat însă unor bunicuţe înainte să dispară în spatele gardului ce împrejmuieşte cartierul păzit de agenţi de pază, şi la intrare, şi pe aleile dintre vile: "Venim în vizită aici, copiii s-au mutat prin 2011 sau 2012".Bărbatul din grădină însă s-a dovedit vorbăreţ: "Proprietarii sunt plecaţi în vacanţă. Băiatul meu cu soţia lui s-au mutat aici în 2011. Au avut multe probleme cu locuinţa. S-au mutat aici deşi nu era finalizat, dar îşi vânduseră apartamentul unde stăteau. Acum au şi credit pe 30 de ani la bancă, plătesc şi la MApN redevenţa pentru terenul de sub casă, plătesc şi impozit la stat. Nu înţeleg cum este asta, de ce mai trebuie să plătească şi la MApN redevenţă pentru teren?", se întreabă bărbatul în timp ce verifică roşiile din mica grădină.

Potrivit informaţiilor obţinute de gândul, în contractele semnate de militarii care au cumpărat locuinţe în Antiaeriană se specifica de la început plata redevenţei pentru terenul MApN. 

Fostul cadru militar spune că locuinţa, care are aproape 200 de mp, a costat "muult peste 100.000 de euro", fără să poată preciza suma exactă. "Le mai plătesc şi eu rata, din ce câştig la ţară", povesteşte acesta.

Istoria proiectului din Antiaeriană

Cele aproape 2.000 de locuinţe - 2 blocuri de 10 etaje, 10 blocuri de 4 etaje şi 67 de vile - ar fi urmat să fie construite de asocierea dintre două firme – Isorast Technology şi Rotary Construcţii-  alese fără licitaţie, ci prin "dialog competitiv" de o comisie din Ministerul Apărării. Primăria se angaja să asigure utilităţile. Militarii incluşi în proiect, selectaţi pe criterii speciale, şi-au făcut credite ipotecare 25-30 de ani sau şi-au vândut alte bunuri pentru a putea oferi dezvoltatorului imobiliar suma necesară pentru avans şi "taxa de rezervare" pentru noile locuinţe.

Ideea s-a transformat într-o aventură imobiliară cu final nesigur pentru că, la aproape patru ani de când ansamblul rezidential trebuia să fie gata, mare parte din militari doar privesc spre blocurile şi vilele neterminate. Unii însă s-au mutat în locuinţele nefinalizate şi au apelat la alte firme pentru a-şi termina casele.

Scenariul a fost unul simplu. Dezvoltatorul imobiliar a acuzat probleme financiare, iar în august 2013 a intrat oficial în insolvenţă. Astfel că sute de militari, care au dat zeci de mii de euro pentru locuinţe, şi care plătesc acum rate la credite ipotecare, aşteaptă în continuare să le fie terminate casele.

În prezent, administratorul judiciar al dezvoltatorului imobiliar încearcă să găsească o soluţie de finalizare a proiectului şi, printre altele, să recupereze documente originale de la fostul administrator al firmei.

Pe scurt, administratorul judiciar ZRP Insolvency reclamă că Rotaru Mihai Leonard, fost administrator al dezvoltatorului imobiliar Isorast Technology - Rotary SRL, nu a răspuns solicitărilor repetate ale administratorului juridiciar de predare a unor documente necesare ”de urgenţă”  administratorului judiciar (documente originale aferente imobilelor pre-contractate- contracte, procese verbale, carti tehnice, certificate).

MApN se spală pe mâini

La întrebarea cine răspunde pentru prejudiciul adus celor ce trebuiau să se mute în locuinţele de pe terenul pus la dispoziţie de MApN, reprezentanţii Ministerului transmit că MApN "nu are relaţii sau obligaţii de natură comercială faţă de părţile implicate în Program". 

"Programul de construire de locuinţe din str. Antiaeriană, nr.6, sector 5, a fost iniţiat de Ministerul Apărării Naţionale în anul 2007, când pieţele imobiliare şi financiare erau în creştere, având la bază cererea de locuinţe a peste 4000 de persoane, militari activi sau în rezervă şi civili din cadrul Armatei României. Proiectarea ansamblului rezidenţial s-a făcut în funcţie de numărul de solicitări şi de nevoia de confort a solicitanţilor. Rolul Ministerului Apărării Naţionale în cadrul Proiectului Antiaeriană este de a asigura cadrul juridic general de desfăşurare a Programului şi acordarea dreptului de folosinţă a terenului destinat construirii şi folosirii locuinţelor. Ministerul Apărării Naţionale nu are relaţii sau obligaţii de natură comercială cu sau faţă de niciuna din părţile implicate în Program", a transmis MApN pentru gândul

Terenul, mutat de la MApN la o unitate militară

Cei care s-au mutat în Antiaeriană trebuie să plătească acum, pe lângă rata la bancă, şi "redevenţa" către MApN pentru terenul de sub casă. Mai exact, către Unitatea Militară 02547 Bucureşti, deşi MApN a anunţat tot timpul că terenul este pus la dispoziţie gratuit.

Pe site-ul dedicat proiectului din Antiaeriană se arată că terenul aferent Programului de locuinţe din str. Antiaeriană a fost preluat de către Unitatea Militară 02547 Bucureşti şi că "plăţile datorate de proprietarii locuinţelor pentru folosirea terenurilor aferente acestora se vor putea efectua începând cu data de 03.03.2014. Titularii contractelor care au o altă adresă de corespondenţă decât cea din cartier sunt rugati sa o comunice unităţii", se arată pe site, fiind indicat un număr de telefon şi o persoană de contact.

Rolul MApN în proiectul din Antiaeriană

Pe scurt, MApN s-a angajat să asigure cadrul juridic general de desfăşurare a programului pe un teren aflat în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. MApN a promovat programul în rândul cadrelor militare şi a făcut selecţia acestora pe baza unor criterii de prioritate.

O comisie special alcătuită la nivelul MApN a avut sarcina de coordonare şi monitorizare a stadiului realizării programului, precum şi de a dispune măsurile ce se impun pentru derularea acestuia conform prevederilor contractuale.

În noiembrie anul trecut, ministrul Apărării Mircea Duşa amintea, răspunzând la o interpelare a unui parlamentar, că a fost identificată o soluţie juridică de deblocare a situaţiei.

”A fost identificată o modalitate juridică pentru deblocarea situaţiei create, aceasta urmând să fie pusă în aplicare, în perioada următoare, după însuţirea ei de către toate instituţiile interesate”, răspundea - în noiembrie 2013 - ministrul Duşa la interpelarea deputatului Sanda Maria Ardeleanu, având ca obiect Programul  “Ansamblul Antiaeriană“.

Soluţia de rezolvare: un nou credit de la BCR şi o nouă convenţie cu MApN

Ar putea fi însă şi veşti bune pentru militarii care aşteaptă să intre în noile locuinţe. MApN a semnat, la sfârşitul lunii august, o nouă convenţie cu dezvoltatorul proiectului, Isorast Technology-Rotary, prin administratorul juridic, ZRP Insolvency, pentru că cea veche expirase. Următorii paşi i-ar reprezenta aprobarea unui plan de reorganizare şi un nou credit de la BCR pentru reluarea construcţiei locuinţelor. 

”Reuşita unui plan de reorganizare este condiţionată de obţinerea unui credit în vederea finanţării lucrărilor rămase de executat pentru finalizarea etapei I a proiectului”, se arată în cel mai recentraport al ZRP Insolvency, datat 1 septembrie a.c..

În plus, BCR a informat administratorul judiciar referitor la aprobarea creditului necesar în vederea finanţării lucrărilor rămase de executat. Una din condiţiile principale ale acordării creditului este prelungirea convenţiei expirate în luna iulie 2013, încheiate între dezvoltator şi Ministerul Apărării Naţionale, se arată în raportul ZRP Insolvency

Semnarea documentaţiei de credit se va realiza ulterior obţinerii aprobării Adunării Creditorilor SC Isorast Technology-Rotary SRL.

În plus, pe 26 august 2014 a fost semnată o nouă convenţie - CONVENŢIA nr AL 142 - între Ministerul Apărării Naţionale, reprezentat prin Comisia de Coordonare a programelor de construire a locuinţelor proprietate personală pentru cadrele militare, soldaţi şi gradaţi profesionişti, precum şi pentru personalul civil din armată şi SC Isorast Technology-Rotary SRL, prin administratorul judiciar.

Convenţia are ca obiect continuarea Programului pentru finalizarea de locuinţe, respectiv 2 blocuri de 10 etaje, 10 blocuri de 4 etaje, 67 de vile, respectiv finalizarea locuinţelor din etapa I, a utilităţilor aferente, inclusiv canalizarea şi alimentarea cu apă, facilităţi de depozitare a gunoaielor menajere, facilitate de acces, facilitate de circulaţie pietonală şi rutieră, iluminat public. 

Convenţia a intrat in vigoare la data semnării şi are o durată de valabilitate de 40 de luni, cu posibilitatea prelungirii duratei prin acordul părţilor, se arată într-un raport ZRP Insolvency.

Fostul administrator al dezvoltatorului imobiliar refuză să predea documentele

Pe de altă parte, ZRP Insolvency reclamă că Rotaru Mihai Leonard, fost administrator al asocierii Isorast-Rotary, nu a răspuns solicitărilor repetate ale administratorului juridiciar de predare a unor documente "necesare de urgenţă", potrivit unui raport al ZRP Insolvency, administratorul judiciar. 

Este vorba despre documente originale aferente imobilelor pre-contractate - contracte, procese verbale, cărţi tehnice, certificate energetice necesare pentru încheierea de tranzacţii -, conform raportului menţionat.

Stadiul actual al proiectului

Din datele transmise gândul de către MApN reiese că din cele 1.951 de locuinţe propuse în proiectul din Antiaeriană nr 6, un număr de 1.224 locuinţe  - 12 blocuri de 10 etaje şi 3 blocuri de 8 etaje – sunt în tehnologie clasică, construite de Rotary Construcţii SRL şi 727 locuinţe - 33 blocuri de 4 etaje şi 67 case - sunt locuinţe în tehnologie Isorast (concept casă pasivă), construite de Isorast Technology S.A.

Până acum au fost realizate 487 de locuinţe, adică 25% din total, din care 220 locuinţe – 2 blocuri de 10 etaje (132 locuinţe în blocul A9 şi 88 locuinţe în blocul A10) construite în tehnologie clasică de Rotary Construcţii SRL şi 267 locuinţe – 67 case şi 200 locuinţe în 10 blocuri de 4 etaje construite în tehnologie Isorast (concept casă pasivă) de S.C. Isorast Technology S.A.

În ce priveşte stadiul fizic al unităţilor locative realizate în prezent, locuinţele construite de Rotary Construcţii sunt finalizate în proporţie de 95%, sunt racordate în totalitate la reţeaua de utilităţi. În apartamentele necontractate nu este montat parchetul şi gresia. Toate cele 67 de vile construite de Isorast Technology sunt ridicate ca structură, dar sunt finalizate 44. Necesarul de lucrări la casele nefinalizate este cuprins între 5 şi 20%, potrivit datelor transmise de MApN. 

În ce priveşte blocurile de 4 etaje, sunt finalizate primele patru blocuri (C1-C4), iar blocurile C5-C10 au nevoie de lucrări interioare (tâmplărie, montat obiecte sanitare, parchet, racordare la instalaţia de climatizare).

Câte locuinţe au fost contractate şi vândute

Din cele 220 de apartamente construite de Rotary Construcţii, 75 au fost vândute, 20 precontractate şi 124 necontractate.

Isorast Technology a finalizat 267 de locuinţe, din care 200 la bloc şi 67 de vile. Din cele 67 de vile, 41 au fost vândute, 22 precontractate şi 4 necontractate. Din cele 200 de apartamente şi garsoniere în blocurile de 4 etaje, 36 au fost vândute, 73 au fost precontractate şi 91 necontractate. 

105 militarii retraşi din program nu şi-au primit încă banii înapoi

258 de militari retraşi din program şi-au recuperat banii plătiţi ca avans sau ca taxă de rezervare, suma plătită de dezvoltator fiind de 627.958 euro, potrivit datelor MApN transmise gândul.

Sunt însă şi 105 militari retraşi din program care nu şi-au recuperat banii plătiţi ca avans sau ca taxă de rezervare. Suma ce trebuie plătită de dezvoltator este de 367.059 euro. Sursa: Gandul


g ndul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1876 (s) | 35 queries | Mysql time :0.034432 (s)