News Flash:

Sănătate fără medicamente

17 Aprilie 2016
365 Vizualizari | 0 Comentarii
urzici
Urzici, ștevie, untișor - sunt câteva din verdețurile primăverii care fac minuni pentru organism. Medicii le recomandă cu toată încrederea. Consumate mai ales crude sau sub formă de ceaiuri, detoxifi că organismul, pun sângele în mișcare, dar ajută și în diabet, boli de inimă și feresc de cancer

Unele dintre cele mai importante plante - leac ale sezonului - sunt urzicile. Nu puțini le numesc plante – farmacie. Ajută la detoxifiere, întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea sistemului urinar, dar și la mobilitatea articulațiilor. Urzicile sunt diuretice, și, din strămoși, se știe că au și proprietăți hemostatice, astringente, antidiareice, antiinflamatoare, cicatrizante, hipoglicemiante, antianemice și remineralizante.


Urzicile, ștevia și untișorul apar primăvara. Toate trei au proprietăți medicinale. În plus, sunt gustoase, așa că fac parte din meniul de post


Infuzia pentru uz extern se prepară din 50 g de frunze la 1 litru de apă şi se aplicã sub formă de spălături sau comprese. Preparată din 2 linguri de frunze la 1 cană cu apă, infuzia se foloseşte sub formă de gargară în stomatite. Ca adjuvant în bolile reumatismale, gută, litiază renală sau diabet se recomandă ceaiul de urzici, preparat dintr-o lingură de frunze la 1 cană cu apă. Se beau 3 căni pe zi.


FOTO: Gătită sau crudă, ștevia contribuie la scăderea tensiunii



Îndulcitorul natural care face minuni

Planta dulce, originară din America de Sud, ștevia ajută la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului, precum și la controlul diabetului zaharat. Recent s-a decoperit că în ștevie se găsește kampferol, un antioxidant care reduce riscul de cancer pancreatic cu 23%.

Frunzele de ștevie sunt de zeci de ori mai dulci ca zahărul, putând fi folosite în ceaiuri ca îndulcitor sănătos. O linguriță de frunze uscate zdrobite echivalează cu o cană de zahăr, însă acest dulce nu crește glicemia. Siropul de ștevie – îndulcitor natural - se prepară adăugând o cană cu apă fierbinte peste 1/4 cană cu ștevie proaspătă, zdrobită. Totul se filtreaza și se ține 24h la temperatura camerei, apoi în frigider.

Medicii arată că ștevia are proprietăți antimicrobiene, antioxidante, antiglicemice și antihipertensive, fiind în plus și bogată în vitaminele B, C și K, dar și în săruri minerale precum potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc. Planta mai conține protein și fibre.

Diabeticii trebuie să bea ceai de ștevie deoarece acidul clorgenic din plantă reduce conversia glicogenului în glucoză și scade absorbția glucozei în intestine, arată medicii. Ceaiul de ștevie mai oprește dezvoltarea bacteriilor din gură, responsabile gingivitei sau cariilor, dar e util în caz de indigestie sau arsuri stomacale, în timp ce frunzele uscate au acțiune antidiareică.

Celor cu diabet incipient le e recomandat să consume primăvara, de 5 ori pe săptămână, cel puțin o lună, câte 100 g de frunze proaspete.

Untișorul este cunoscut și sub numele de „minunea din pădure”

Este o plantă pitică ale cărei frunze sunt folosite în diferite salate sau mâncăruri, dar și în scop medicinal. Ele conțin vitaminele C și E, potasiu, calciu, fibre, anemonină, ficarină, acid ficaric, ulei volatil, proteine și glucide. Medical se știe că untișorul are proprietăți anestezice, detoxifiante, astringente, calmante și antiinflamatorii, curăță sângele și ficatul, combate anemia, crește imunitatea, reduce nivelul colesterolului din sânge, reglează tensiunea arterială, scade riscul apariției cataractei, îmbunătățește circulația sângelui și contribuie la menținerea sănătății creierului.


FOTO: Atenție, untișorul trebuie cules înainte să înfl orească. Pe urmă este amărui.

sursa: evz.ro 

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Pascani.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1682 (s) | 35 queries | Mysql time :0.033452 (s)